Cukrář.cz

Reklama



MINUTKA CARVING CUP s dýňovou přílohou

fiogf49gjkf0d

Třetí ročník carvingového festivalu měl tentokrát své specifikum v dýňové příloze, prezentující se dvěmi soutěžními kategoriemi.
Ta prvá spočívala v zadání vyřezávané dýně s libovolným motivem a druhá se prezentovala duchovním námětem halloweenové tématiky, kdy obě kategorie měly výstavní charakter.
Hlavní soutěžní téma spočívalo v pódiovém řezbářském triatlonu v časovém limitu 3x55 minut.
Tento soutěžní trojzubec byl pořadatelem soutěžního cupu ukut do podoby trojího zadání, kdy prvý tématický hrot určoval úkol řezby do cukrového melounu s volným motivem tvořený kontrastem slupky s dužinou.
Druhý námět zadával  květinové téma na zeleninovém podkladu a třetí prověřil dovednost soutěžních aktérů v plastické tvorbě na libovolné téma za použití cukrového melounu.

Organizátor akce:
CZECH CARVING STUDIO L. Procházky

Pořadatel:            
SOU společného stravování Ostrava- Hrabůvka
UNIHOST OSTRAVA
OSTRAVSKÉ VÝSTAVY a.s.

Partneři:
               
MINUTKA, odborný časopis pro kuchaře a cukráře

Mediální partneři:
Minutka a Gastronews.cz 

Komisaři: 
Josef Kuchař, Pavel Krčma a Mirka Slavíková

Slezská metropole hostila již potřetí extra výběr carvingových specialistů, kteří se návštěvnickému davu představili svým výstavním i soutěžním umem, jenž byl v letošním ročníku obohacen o duchovní halloveenový námět jehož původní kořeny pochází z půdy keltského obyčeje zvaný sambain, loučící se podle tehdejšího kalendáře s létem a předěl ročních období byl tehdy výtvarně zpodobňován do řepy.
Tento rituální zvyk byl posléze importován irskými vystěhovalci do Ameriky, která lidovým umělcům nabídla mnohem vhodnější surovinový podklad pro jejich tvorbu, a to do té doby v Evropě neznámé dýně.
Mezitím se význam halloveenu ustálil do vzpomínkové akce na památku zesnulých, v českých zemích  přezdívaných pod názvem "dušičky".

Kategorie A - řezbářský triatlon sestával z jedné povinné a dvou volných sestav, kdy ve dvou triatlonových disciplínách byl povinnou surovinou cukrový meloun. V prvém případě musel být motiv ztvárněn kontrastem slupky a dužiny a druhé soutěžní zadání vyžadovalo výhradně plastickou tvorbu.
Áčková kategorie tak "proťukala" ze všech stran univerzálnost carvingového umu soutěžních aktérů a všestrannost jejich tvorby snoubící se s kvalitou provedení je následně řadila do pozic na stupních vítězů.
Vítězem III. ročníku MINUTKA CARVING CUPu se stal, stále ještě junior, slovenský meteor již proměněný v hvězdnou stálici, Tomáš Vida. O mladém Bratislavčanovi bylo již napsáno mnohé, k němuž zbývá doplnit pouze jedno, že jeho stoupající výkon od soutěže k soutěži bude mít zřejmě výkonnostní dopad v medailové pozici na příští olympiádě, ale nepředbíhejme.


Letošní Ostrava potvrdila, že Tomáš zvládá na jedničku jak teorii (k níž se moc nepřiznává), tak zejména praxi, v níž hraje prim jeho schopnost tvůrčí improvizace. Tomáš dokáže pracovat v prostorové tísni "na pětníku", jako i rozměrném prostoru a to se zachováním smyslu pro detail v obou pozicích. Technika řezů napříč mladému věku je řazena do věkové kategorie ostřílených rutinérů a tak suma sumárum třetího ročníku "Minutky" bylo o vítězi rozhodnuto.


Miloš Skořepa, další z velkých postav carvingové scény sbírající vysoké pocty ve všech soutěžních koutech českých zemí, je proslulý svojí květinovou carvingovou modeláží jako i přesnou výtvarnou geometrií, což opakovaně předvedl při pódiové práci v letošní Ostravě. Prostřednictvím své tvůrčí domény vybojoval v řezbářském triatlonu druhé místo.


Třetí pozice centrální soutěže "Minutky" je obsazena zlatým olympionikem ze Slovenska Otou Hvizdákem. Vyzrálý soutěžák blížící se k vrcholu tvůrčích sil, mající zmapovaný carvingový terén tzv. "od Šumavy k Tatrám" a dodejme, že ještě i dál, je vždy středem pozornosti publika jako i odborných pohledů. Jeho práce, jako vždy vrcholové kvality, v níž byla - možná - letos upřednostněna technická rutina na menší úkor fantazie, však přesvědčivě stačila uhájit třetí místo kategorie A.

 


Zleva O. Hvizdák, T. Vida, zástupce Minutky Jan Zita a M. Skořepa

V kategorii B - vyřezávané dýni na volné téma se soutěžního zadání zhostil nejlépe Martin Jelínek, jenž zabodoval bohatostí kytice růží v míse, kdy jeho jednobarevné provedení vytvořilo sugestivní květinový obraz v barvě jantaru, který spolu s technikou zpracování v náhledu hodnotící komisařů byl neúspěšnějším dílem svého druhu.


Ornitologický námět zasazen do květinové scenérie vyvolávající relaxační eufórii společně s autorovou charakteristickou členitostí a smyslem pro detail vynesl bratislavského Tomáše Vidu na druhé místo téže kategorie.


Miloš Skořepa, třetí v pořadí v dekorativní dýni se uchýlil v námětové oblasti do extra duchovna, kdy námět tvořil obličej z druhého světa, jenž nejen zaujal porotu, ale též i čistota a rozměr plastického zpracování.

Zleva L. Procházka, M. Skořepa a Martin Jelínek (T. Vida zmeškal ceremoniál díky "olovrantu")

V kategorii C vystoupil nejvýše slovenský Oto Hvizdák, držitel zatoulané zlaté olympijské medaile z loňského roku, který zvolil za soutěžní námět podobu hrdiny filmového trháku King Kong. Přední slovenský dekórista dokonalým ztvárněním zamýšleného záměru, jdoucí ruku v ruce s brilantností řezů předvedl názorně za co se v olympijském Erfurtu udílelo zlaté ocenění.


Druhá příčka v céčkové disciplíně se ocitla v držení Vojtěcha Goduly za předvedenou tvorbu obličejového ánfasu a jeho kontur všeho druhu se zaměřením na zvýrazněné zřítelnice. Godulova tvorba spočívala též i ve způsobu vytažení barev dýňové suroviny, dodávající soutěžnímu námětu výraz sentimentu.


Halloween vpravdě podzimní, bylo možné nazvat dílo dekorované třetí pozicí, která se stala kořistí Zdeňky Valentové, jež provedením soutěžního námětu opětovně připomněla podobu podzimního období a jeho melancholického charisma, čímž se velmi trefila do halloweenové tématiky, kdy si touto trefou u poroty připsala  plusový bodík.


 

Text: Zleva V. Godula, O. Hvizdák a Z. Valentová

Zleva M. Skořepa, P. Krčma, L. Procházka, J. Kuchař, M. Slavíková a T. Vida

Pavel Cielecký - SOU spol. stravování Ostrava - Hrabůvka



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.