Cukrář.cz

Reklama



JUNIOR CARVING CUP - 3. ročník

fiogf49gjkf0d

V tradiční baště pořádání JUNIOR CARVING CUPu v Městském kulturním centru Pasáž v městě Třebíči, se již potřetí uskutečnila soutěžní přehlídka dovednosti mladých řezbářských výtvarníků v carvingu. Juniorský pohárový duel potvrzující zdokonalující se   výtvarný um již dříve zúčastněných aktérů a objevující nové talenty, nabyl zajímavosti též díky   zahraniční účasti a to pěti soutěžících ze Slovenska a jednoho z Německa.
Podkladem pro tvorbu 3. ročníku bylo téma "Příroda" s možností libovolného námětu, pro který měli juniorští účastníci 2,5 hodinový limit.
Organizátorem akce bylo CZECH CARVING STUDIO Luďka Procházky, které se o pořadatelskou režii podílelo s místní SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč pod vedením ředitelky Libuše Kolářové.
Exluzivním partnerem akce bylo Nestlé FoodServices a hlavním partnerem firma Čeroz. Dalšími partnery byl Kraj Vysočina, město Třebíč a Lesy Hluboká nad Vltavou.
Soutěž se konala v rámci kulturní a společenské akce JUNIOR SHOW pořádanou SOŠ obchodu a služeb a SOU Třebíč

Průběh 3. ročníku JUNIOR CARVING CUPu byl očekáván v předtuše veliké vyrovnanosti, kterou naznačovaly předchozí akce v uměleckém dekóru, kdy současné juniorské výkonnostní špičce se tlačí na paty další nadšení vyznavači ovocno-zelinářské tvorby a  rozhodcovské trio ve složení předseda Milan Sahánek, Silvie Sulanská a Vladimír Krofta mělo díky tomuto výkonnostnímu sbližování dosti ztíženou hodnotící roli.
Favoritem horáckého juniorského klání byl loňský vítěz a průběžný držitel putovního poháru, slovenská juniorská jednička Tomáš Vida, jemuž je carvingové umění téměř životním posláním a s pravidelností sbírající cenné trofeje při každém startu.
Přezutím juniorských střevíčků v dospělou obuv v minulosti úspěšných účastníků Kuraciny, Janigy, Jankových a dalších se uvolnily stupně vítězů pro další adepty, kteří předchozí účastí v třebíčském juniorském poháru sbírali zkušenosti a dobrušovali ostří své dovednosti pro časy příští.
Poděbradský meteor Martina Voláková způsobivší velké arbitrážní dilema v loňském ostravském podzimu se letošní Třebíče nezúčastnila z důvodu zahraničního pobytu.
To, že soutěžní námět mívá v konečném hodnocení též svoji váhu si byla vědoma mostecká Markéta Suchá, která si v zadaném tématu "Příroda" zvolila za námět své tvorby  "10. výročí hypodromu". Výraz, svádějící při Markétině místu pobytu k domněnce, že se jedná o mostecký závodní okruh, se ukázal zavádějící, neboť skutečnou podstatou tohoto označení bylo rekultivované místo po povrchovém dolu hnědého uhlí. Určitě pozoruhodný námět, jenž atraktivností svého významu a i též názvu patřil mezi nejzajímavější v dosavadní tříleté historii třebíčského juniorského pohárového klání ve vyřezávání z ovoce a zeleniny.
Velkou neznámou bylo slovenské kvinteto, importované do Třebíče favorizovaným Tomášem Vidou. Německé výtvarné duo se letos ztenčilo pouze na Katerinu Brühnig ze Schwedtu, která musela za místem soutěže překonat vzdálenost téměř jednoho tisíce kilometrů.
Pozornost se podle očekávání soustředila na bratislavského Vidu, který překvapil již svým nicneříkajícím námětem "Překvapení" a dlouhé desítky minut nebylo možné s určitostí říci, čímže hodlá progresivní a výtvarně nadaný Tomáš překvapit své soupeře, porotce i publikum. Obdobně neurčitý název výrobku si zvolil i domácí Michal Bartůněk posluchač organizační SOŠ a SOU Třebíč, jehož námět "Pro maminku" byl záhadný jak tajemný hrad v Karpatech. O něco lépe dávala nahlédnout pod pokličku svého námětového záměru Anna Strnadová svým "Pohledem na přírodu", v němž nosnou surovinou výtvarného projektu byl vodní meloun.
Srozumitelností se vyznačovaly náměty ještě před hvizdem startéra typu "Skákající delfín, "Želva s květinami" či "Sluneční květina".
Vyhlašovací akt byl zpestřen o vyhlášení 3 nejúspěšnějších zahraničních soutěžících a o nováčka řezbářských soutěží.
Kromě hlavní akce se v rámci doprovodného programu mohli pokusit o štěstí též i návštěvníci, kteří měli k dispozici prezentaci svého umu rozmanitou nabídku v soutěži "O nejkrásnější jablko",  ve vyřezávání nejdelší jablečné slupky, či v odhadu hmotnosti zeleninového obsahu koše nebo ve složení na čas obrazového útvaru z puzzle.
Tomáš Vida rozehrál svoji typickou členitou "jemnotvorbu" květů prostřednictvím exotického ovoce a zeleniny. Michal Bartůněk, jenž loňského roku skončil těsně pod stupni vítězů zvolil na letošní carvingový cup též květinový námět s náznakem avangardní dekorace pozadí, kdy svoji tvorbu ztvárňoval do melounu v kombinaci s kedlubnou.
Z pražského účastnického kvinteta řezal nůž asi nejlépe Martinu Fajfrlíkovi, který jako student gastronomického oboru mezi dalšími pražskými kolegy převážně z technické školy, byl tak trochu poloprofesionálem. V dámském obsazení se do popředí začala drát dvojice "valmezovská" Anna a mostecká  Markéta. Dobře se prezentoval též i teprve patnáctiletý Pavel Býček z Frenštátu p.R., jehož dekorativní řezba ještě na stupně vítězů nedosáhla, ale o své perspektivě vyslal prostřednictvím své tvorby zřetelný signál. Dobře si též počínala bratislavská Iveta Rašková a Karel Dostál z Velkého Újezda.
Německá Katarina Brühnig, která měla problémy s pozdním příjezdem byla tentokrát "ganz aus" a bylo patrné, že obhájení jejího loňského bronzové pásma bude dosti problematické.
Dvěapůl hodinový limit zvládli všichni, ale mnozí ještě v posledních vteřinách měli co vylepšovat.
Vidův námět po polovině limitu vytáhnul v plném rozsahu oponu překvapení až nahoru, ale zas až takové překvapení to nebylo, protože Tomáš odvedl to, co jsme zvyklí od něho vídat, to je perfektní technika, obtížnost včetně různorodosti řezů.
Naopak domácí matador Michal Bartůněk kromě kvality ve zpracování přidal i námětovou neotřelost v méně obvyklé, ale tím i rizikové avangardě, kterou v náznaku dekoroval pozadí své tvorby. Obě dvě děvčata Markéta a Anna se nalézala - zřejmě - o krůček zpět. Jak to dopadne, bylo v zhruba v polovině časového limitu zatím ve hvězdách, ale jedno bylo jisté, a to, že to rozhodčí budou mít hodně těžké.
A ti následně rozhodli tak, že zlaté pásmo obsadili čtyři juniorští soutěžící takřka s rovnoměrným bodovým odstupem a vítězem 3. ročníku JUNIOR CARVING CUPu se stal Michal BARTŮNĚK z SOŠ obchodní a služeb a SOU Třebíč, což je první domácí vítěz v historii této soutěže.


Vítěz 3. ročníku JUNIOR CARVIG CUPUMichal Bartůněk


"Pro maminku" - tvorba Michala Bartůňka"

Druhou pozici obsadil Tomáš Vida z Bratislavy, zároveň i nejúspěšnější zahraniční účastník


 


"Překvapení" - Tomáš Vida

Třetí post absolutní klasifikace náležel Anně Strnadové z Valašského Meziříčí



 "Pohled na přírodu" - 3. místo


Čtvrtá pozlacená pozice "10. výročí hypodromu v Mostě" - Markéta Suchá

Nováčkem řezbářských soutěží byl vyhlášen Karel Dostál, který na svém prvém startu skončil ihned ve stříbrném pásmu o šest bodů zpět za zlatým pásmem.

Veliké drama se odehrálo v doprovodné soutěži v délce vyřezání jablečné slupky. Loňských 249 cm Josefa Strnadela se zdálo být rozměrem snů, který bude dlouhodobým mexickým Beamonským skokem do dálky. Vše tomu nasvědčovalo i po celý průběh soutěže, až těsně před koncem se přihlásil Pavel Seifert a věřte - nevěřte, z jablka standardního rozměru vyřezal souvislou slupku v délce 388 cm!!! Tím byl o necelý metrapůl postaven nový rekord této snad bezmezné disciplíny, jak svojí tenkou jablečnou šponou přesvědčil Pavel Seifert.

Pavel Seifert - rekordman v délce jablečné slupky


Konec třebíčského Junior cupu, vždy znamená začátek přípravy další carvingové akce, kterou bude 6. srpna "Melounový festival" na Kladně.



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.