Cukrář.cz

Reklama



GASTROHRADEC 2005 - 3. místa - část 4.

fiogf49gjkf0d

Dnes se podíváme na soutěžní práce, které byly hodnotícími porotami ohodnoceny 3. místem. Dodejme, že tyto výrobky se staly taktéž významnou ozdobou a přínosem v kvalitě kulinářského umu letošního ročníku GASTROHRADCE, protože i ty oplývaly uměleckým půvabem a vyznačovaly se vysokou tvůrčí kvalitou, neboť mnohé exponáty od sebe dělilo někdy i pouze několik desetin bodu.
Ani nejnižší pozicí stupňů vítězů ještě nekončíme se zprostředkováním GASTROHRADECké reportáže a během víkendových dnů vám nabídneme pohled na některé soutěžní výrobky, které se umístily ve zlatém či stříbrném pásmu.

Cukrář senior 3. místo - Pavlína Klopfštoková SOŠ a SOU Děčín



Soutěžní práce Pavlíny Klopfštokové z Děčína způsobila přesuny v celkovém hodnocení seniorské cukrářské kategorie. Pavlína soutěžila v kategorii C/2, kde byla jediná a proto tento cukrářský úsek nebyl samostatně vyhlašován. Její bodový zisk však byl větší než u třetí soutěžící v kategorii C/1, čímž ji v konečném hodnocení předstihla a celkově obsadila třetí místo.
Náhled fotoaparátu na celek soutěžní práce nepřenáší bohužel hodnověrný pohled skutečnosti a přiblížení čokoládového dortíčku, sezamového či čokoládového kornoutku nebo některá dezertní miniatura  prozrazuje tvůrčí schopnost práce cukrářky s detailem.


Cukrář junior 3. místo - Marie Hrbková SOU Frýdek-Místek

Marie Hrbková zvolila za prostředek k soutěžnímu námětu kakaomalbu, jejímž prostřednictvím ztvárnila na podkladu slavnostního dortu podobu 700. let starého kostelíka. Tento druh výtvarného projevu ve spojitosti s cukrářským uměním bude mít své stálé zastoupení v bílém oboru a taktéž své obdivovatele.
Podíváme-li se blížeji na ztvárnění největšího exponátu památného minichrámu, lze konstatovat, že způsob tvorby prozrazuje výtvarný cit cukrářské malířky nepostrádající smysl pro význam pozadí - oblaka, strom -kterým autorka dociluje zvýraznění dobovosti zvoleného námětu.


Zvláštní výrobek kuchaři senioři 3. místo - Marta Lecová, soukromě, Praha

foto není k dispozici

Paní Marta stvořila zřejmě nejčlenitější dílo celé hradecké soutěže, kdy v námětu BUĎ POCHVÁLENA PŘÍRODO se z pozice  - pokud jsem dobře počítal - 44 položek  těstovinových výrobků vyznává k úctě k přírodě, kdy svým soutěžním dílem zároveň vyzývá k její ochraně. První co diváka při pohledu na rozmanitou členitost tvorby asi ve většině  případů napadne, bude úvaha o pracnosti vystaveného díla.
Něco v podvědomí mě našeptává, že tohle nebyl ten hlavní důvod, kterým by chtěla paní Lecová ohromit diváky a porotu. Zdá se mi jako by tato tvorba byla určitým vyznáním hodnot a zároveň i tichou výzvou s liturgickým podtextem. Ale připouštím, že se mohu mýlit. V každém případě se jednalo o velice pozoruhodnou práci, která byla ohodnocena 3. místem v kategorii zvláštního kuchařského výrobku.


 

Zvláštní výrobek junioři 3. místo - Jitka Kolerová, VOŠ, SOŠ, SOU a OU Bzenec

foto není k dispozici

Bzenečtí cukráři jsou zvyklí si z velkých soutěží odvážet větší či menší ceny a pro jejich zisk si dokáží vždy zvolit zajímavý námět. Letos se rozhodli pro téma, které je dosti vzdálené charakteru východního cípu jižní Moravy, kde ve dnech konání 10. ročníku GASTROHRADCE začaly pod paprsky jarního slunce rašit první výhonky zeleně na vinné révě. Progresivní učiliště přijelo do Hradce se soutěžním námětem nesoucí název Pražské jaro, dodejme, že ne ono historické roku 1968, nýbrž Mezinárodní festival klasické hudby konaný v měsíci květnu v Praze.
Bzenečtí se rozhodli prostřednictvím kakaomalby pro vyjádření úcty našim třem hudebním velikánům jejich zařazením do dvorany slávy.
Kročeje prvých dvou českých komponistů Smetany a Dvořáka asi stěží vstoupily do místní oblasti původu hroznů, ale v případě sukničkáře Janáčka by se nebylo až tak čemu divit, kdyby jeho nenasytný tvůrčí apetit, čerpající inspiraci v poezii ženského kouzla, neproháněl nějakou tu bzenčanku v prostorách zdejších malebných vinic.
V každém případě je jistou věcí, že bzenecká cukrářka Jitka Kolerová je kromě ryzí cukrařiny vybavena i dobrou kreslící technikou, kterou se probojovala na stupně vítězů ve zvláštní kategorie mladých tvůrců.


Zvláštní výrobek cukrářský 3. místo  - Stehan Gefrom, Atoll Helgoland

Bohužel v této kategorii postrádáme foto tvorby německého týmu, respektive Stephana Gefroma z First Class Design Hotelu. Německá výprava přijela se zpožděním, které se snažila kvapnou prací dohnat, ale výsledkem byl pád připravované karamelové soustavy a opětovné budování monumentu. Přesto se ale německým soutěžícím prostřednictvím Stephana Gefroma podařilo v této kategorii obsadit 3.místo, kdy hodnocení svého neposlušného výrobku stíhali snad v posledních vteřinách stanoveného času.


Handikepovaní cukráři, kuchaři a zvláštní 3. místo - Aneta Exnerová OU a PrŠ Žamberk

foto není k dispozici

Aneta zvolila osvědčený námět vyznání lásky na perníkovém srdci, s kterým se už dnes nevyhrává, ale když se zvládne technika provedení, může nějaký ten bodík být přičten k dobru.

 



Dnes je úterý úterý 22. října 2024
svátek slaví Sabina, zítra Teodor

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.