Cukrář.cz

Reklama



MINUTKA CARVING CUP s přidanou hodnotou

fiogf49gjkf0d

MINUTKA CARVING CUP měl své  2. dějství na  Gastrofestivalu Ostrava ve výstavním areálu na Černé louce. Soutěžním námětem na libovolné téma bylo vyřezávání cukrového melounu v kombinaci se zeleninou. Svou dovednost přišlo předvést celkem 24 výtvarných dekóristů.

Pořadatelé akce

  • SOU společného stravování a OU Ostrava-Hrabůvka
  • Fa. Luděk Procházka - CZECH Carving studio
  • AKC ČR - pobočka Severní Morava a Slezsko UNIHOST
  • Ostravské výstavy,a.s.

Sponzoři

  • Generální partner: Odborný gastronomický časopis pro kuchaře a cukráře Minutka
  • Montycongastro, s.r.o. Ostrava
  • Zepter International - divize Gastro
  • Ceny věnovala redakce časopisu Minutka

Cena přidané hodnoty
Populární umělecká disciplína carving si v českých zemích každým rokem získává řady nových příznivců, trávících své volné chvíle se speciální sadou vyřezávacího nářadí, kterým ztvárňují své vnitřní emoce do ovoce či zeleniny. Kvantita dosahuje v tomto případě přímé úměry se stoupající křivkou kvality, kterou můžeme viditelně pozorovat na každé carvingové soutěži. Bývá ustáleným zvykem, že při nárůstu kvality se uplatňuje všeobecná tržní zásada úměrného růstu ceny.
Nejinak tomu bylo i na 2. ročníku Minutka carving cupu, kdy povýšená hodnota kvality kopírovalo i přidanou hodnotu bodového ocenění. O co více tentokrát přibylo diplomů, o to méně se na krku oceněných soutěžících blýskalo vzácných kovů.
Tento trend je nejenom přirozenou reakcí na vývojový posun v carvingové disciplíně, ale je narovnáním ceny díla na úroveň jeho skutečné hodnoty.


Hodnotící komise: Josef Kuchař, Luděk Procházka, Mirka Slavíková

Čas hrající pro a proti
Soutěžící pro zhotovení soutěžního zadání měli časovou lhůtu jednéapůl hodiny. Je pravdou, že to není moc. Není sporu o tom, že při časovém návdavku by některý detail doznal větší propracovanosti, že výtvarník by byl větším pánem svého nářadí, které jej  v časové tísni mohlo táhnout ve směru úhlu svého břitu než kam velela tvůrčí vůle soutěžícího. Ale podmínky byly pro všechny stejné a k úkolu náležela dočasnost, s kterou se většina z celkového počtu  dokázala vypořádat.

Nápad versus technika
Na tohle téma bylo již popsáno mnoho archů papíru, proneseno kvantum slov a promyšleno mnoho úvah. Že to není dilema poslední, je více než jisté. Chci si vybavit v mysli, kolikrát hodnotící komise chodila opětovně od jednoho exponátu k druhému, aby mezi nimi určila absolutního vítěze. Snad ani voják během základní služby neudělá tolikrát čelem vzad s opětovným návratem k výchozí kótě, jako to učinila hodnotící komise na ostravské soutěži, když se měla rozhodnout mezi volbou Martiny Volákové a Miloše Skořepy.
Obě dvě díla měla svá radikální pro. Oponentní proti, mělo tentokráte své menšinové zastoupení.
Skořepovo dílo bylo technicky nejpropracovanější ze všech. Volákovský hrozen zastavil krok většiny kolemjdoucích. Co s tím? Taková byla otázka, na kterou nebylo drahnou dobu nalezeno odpovědi. Snad už po sté přezkoumával zrak hodnotící komise obě díla a snažil se najít hodnotový brejk toho či onoho exponátu, který by určil absolutního vítěze.
A rozhodčími byli ti nejpovolanější, nad něž již nebylo. Luděk Procházka, držitel mnoha mezinárodních ocenění jímž dominovala zlatá olympijská medaile z roku 2000 a dva zlaté kovy z letošní olympiády v Erfurtu. Hodnotící přísedící byl pár dalších medailistů, které tvořila Mirka Slavíková, stříbrná a bronzová z erfurtské olympiády v cukrařině a stříbrný dekórista Josef Kuchař z carvingové soutěže.
Z vratných pohybů poroty začalo pozvolna  prosvítat světélko poznání, kdy každý nový pohled na hrozen Martiny Volákové zapisoval do centra vjemu porotců šťavnatost a sladkost hroznového nápadu, jehož hodnověrným zpracováním převážila Martina práce hodnotící vahadla na svou stranu. Brilantní technika Miloše Skořepy zůstala tentokrát o břit tence nabroušeného nože zpět. Jeho preciznost byla avšak oceněna rovněž zlatou medailí.
Třetí v pořadí bratislavský Tomáš Vida odvedl kvalitní a bojovný výkon se stříbrným oceněním. Bojovný proto, že přijel z Bratislavy do Ostravy zdravotně indisponován s krčním a mandlovým incesem.
V duchu starořeckého všeobecného olympijského ocenění: „sláva vítězům, čest poraženým“, kdy i takového námětu použil Luděk Procházka při své letošní zlaté olympijské tvorbě, skončil 2. ročník Minutka carving cupu, kdy redakce odborného časopisu pod vedením šéfredaktorky Marii Horníkové věnovala věcné a praktické ceny stříbrnému a druhému zlatému soutěžícímu. A vítězka se zakrátko vydá do Itálie na cukrářský veletrh SIGEP v Rimini.

   


1. místo - Voláková Martina - HŠ a VOŠ Poděbrady


2. místo - 
Skořepa Miloš - Tuklaty


3. místo -
Vida Tomáš - ZHA, Mikovinského, Bratislava

Výsledky

Zlatá medaile
1. Voláková Martina - HŠ a VOŠ Poděbrady
2. Skořepa Miloš - Tuklaty

Stříbrná medaile
3. Vida Tomáš - ZHA, Mikovinského, Bratislava

Bronzová medaile - v abecedním pořadí
Davidová Jana - Váhala a spol. Hustopeče n. Bečvou
Folta Michal - SOU spol. stravování Ostrava - Hrabůvka
Janiga Jan - SOŠ a SOU Luhačovice
Suchá Markéta - SHŠ Bukaschool Most
Strnadová Anna - SOUp Valašské Meziříčí

Diplom  - v abecedním pořadí
Býček Pavel
Dubjel Ondřej
Fečkaninová Sabina
Hausner Michal
Indrová Pavla
Janečková Jiřina
Kohoutek Jakub
Ledvin Marián
Neuwirth Ladislav
Ochmann Martin
Strnadel Josef
Vach Radek
Vykoukalová Hana
Ženíšek Zbyněk



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.