Cukrář.cz

Reklama



Olympijské uspořádání

fiogf49gjkf0d


Co znamená výraz IKA a inoga?
V souvislosti s kuchařskou olympiádou se vždy setkáváme se třemi písmeny IKA. Jedná se o zkratku gastronomické akce Kochkunstausstellung, což v překladu znamená „Výstava kuchařského umění“. Protože se jednalo o soutěžní výstavu se statusem olympijských gastronomických her, byly oba názvy spojeny do výrazu die IKA/Olympiade der Köche, neboli IKA/ olympiáda kuchařů.
Vy kteří jste se zúčastnili kuchařské olympiády v Erfurtu, jste se při hledání výstaviště na silničních orientačních  tabulích setkali s názvem inoga. Tento výraz označuje druh výstavní akce pod názvem „Odborný veletrh oborů v pohostinství“
A právě v rámci tohoto veletrhu oborů se konala kuchařská olympiáda se všemi přidruženými gastroobory, jak Němci říkají „Weissen Zunft“, bílého cechu.

21. Olympiádu kuchařů vyhlašuje organizace Verband der Köche Deutschlands e.V. (VKD) Společenstva kuchařů Německa. Letošní olympiáda zaznamenala rekord v počtu účastníků, kterých se sjelo v celkovém počtu 1100 ze 36 zemí. Jednalo se o nejmasovější účast ve 104. leté historii pořádání olympijských her bílého cechu. Na mezinárodním poli gastronomických akcí nemá takovýto počet doposud obdoby.


Holandsko – národní tým


Australie - národní tým

Mnohotvárnost profesních týmů
Vedle národních a regionálních týmů se olympiády též zúčastnili kuchaři ozbrojených složek, veřejného stravování, tj. závodních, nemocničních, školských kuchyní, možno i říci různých vývařoven, apod. Cukráři vystupující v samostatných cukrářských kategoriích.
Regionální týmy jako i jednotlivci se zaměřovali na krajové speciality. Chuťová pestrost a hospodárnost byla doménou kuchyní veřejného stravování a ozbrojených složek.
Je příznačné pro mládí, a nejinak tomu bylo i v Erfurtu, že juniorské týmy se předháněly v přínosu nových gastronomických inovací. Cukrářské výrobky díky nepřebernosti možností své tvorby na sebe přitahovaly nejvíce divácké pozornosti.
O tom, že to ani renomovaná týmy nemají jednoduché, svědčí výpověď kapitána národního týmu Německa, jenž se našemu mikrofonu svěřil o způsobu přípravy. Němečtí kuchaři trénovali na olympiádu od července třikrát týdně. Potíže, které mají naši kuchaři s uvolňováním z pracovních povinností, mají jejich kolegové v Německu rovněž. Německý národní tým  tak mnohdy trénoval po práci až do pozdních nočních hodin. Zřejmě tak bude platit všude účelové heslo: „napřed práce a potom zábava“.


Australie - národní tým


Australie - národní tým

Hodnocení
O výkonech, mnohdy na hranici rozlišitelnosti, rozhodovalo odborné grémium, jemuž předsedal viceprezident Společenstva kuchařů Německa Axel Rühmann, odborník s dlouholetou praxí, který zaškoluje ostatní členy hodnotícího sboru.
Arbitrážní olympijská komise se skládala z 60 rozhodčích z 18 zemí a poprvé se v ní nacházel český zástupce, kterým byl Milan Sahánek.

Kuchyně
Teplá jídla se vařila v osmi prosklených kuchyních. Vojenští kuchaři zhotovovali pokrmy v mobilních polních kuchyních ve venkovním prostoru. Publikum mohlo při vaření jídel sledovat práci kuchařů a jejich tvorbu i ochutnat, kdy pro tento účel byly zajištěny stoly. Vzhledem k velké poptávce však bylo nutné si s předstihem zajistit rezervaci.


Australie - národní tým

21. Olympiáda IKA nebyla pouze o vaření či gastronomické výstavě. Docházelo k vzájemným výměnám poznatků a zkušeností. Pořádaly se různé odborné semináře, bylo možné se podívat popřípadě poučit na různých akcích doprovodných programů.

K pořádání a ke zvládnutí mamutí přehlídky umění bílého cechu bylo zapotřebí i odpovídajícího počtu techniky. Jen pro potřebu teplé kuchyně bylo použito :

  • 37 konvektomatů
  • 19 kuchyní
  • 52 ledniček
  • 86 pracovních stolů
  • výkon spotřebičů při provozu kuchyní činil 1,2 megawatů
  • výstavní plochy zabíraly prostor 3500 m/2
  • 86 vystavovatelů

 


Australie - národní tým


Kanada - jednotlivec


Maďarsko - jednotlivec (carving)


Maďarsko - jednotlivec (carving)


Sledujte obrazové zpravodajství o práci svých kolegů kuchařů na portálu www.gastronews.cz.


...pokračování zítra 28.10.2004



Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.