Cukrář.cz

Reklama



VYHLÁSENIE VÍŤAZOV SÚŤAŽE ZLATÁ ČIAPKA NESTLÉ

fiogf49gjkf0d

Bratislava, 12. Mája 2003:  Spoločnosť Nestlé Slovensko, divízia FoodServices, vyhlásila víťazov IV. ročníka súťaže Zlatá čiapka Junior a I. ročníka súťaže  Zlatá čiapka Nestlé Senior.
Juniorská súťaž je určená pre študentov odborných škôl , učilíšť a HA so zameraním kuchár – cukrár, a mladí študenti v nej majú možnosť uplatniť svoje praktické vedomosti v odbore.  Seniorská súťaž je určená všetkým kuchárom a kuchárkam z hotelov, reštaurácii, penzionov z celého Slovenska.

Cieľom súťaže Zlatá čiapka Nestlé Junior a Senior, bolo poskytnúť reálnu skúsenosť pre súťažiacich v príprave jedál a manažovaní práce v kuchyni., povzbudiť  súťažiacich v ich  odbornej kariére, súťaživosti a samozrejme odmeniť vynikajúce výkony.

V oboch súťažiach Junior aj Senior bolo potrebné vytvoriť  dvojchodové menu pre desať osôb, rozdiel bol  iba v odlišnom časovom limite určenom na prípravu jedla / Junior 150 min a Senior 120 min/.  Súťažné menu, fotografie a technologické postupy boli  posúdené a vyhodnotené porotou, zloženou z odborníkov- majstrov kuchárov, pod vedením p. Tomáša Konopku, prezentačného kuchára Nestlé. Práce najlepších dvanástich juniorov a  piatich seniorov  boli vybrané do finále, ktoré sa už tradične konalo v Nitre na výstavisku Agrokomplex v dňoch 25-28.3.2003, počas výstavy Gastra Alimenta Vybraní finalisti pripravovali pred zrakmi tisícok divákov, chutné jedlá a prezentovali svoje umenie. Podporovaní majstrami odborného výcviku, zástupcami škôl, spolužiakmi, zástupcami hotelov ako aj náhodnými divákmi, tak prispeli k ďaľšej propagácii kuchárskeho remesla a svojej zručnosti.

Paralelne so súťažou Zlatá čiapka Nestlé sa konala aj súťaž Gastro junior. Súťažiaci v kategóriách kuchár a cukrár mali za úlohu v časovom horizonte 30 minút pripraviť dve porcie trojchodového menu.  Pravidelne každý deň potom porota vyhlásila za búrlivej podpory obecenstva troch najlepších v každej kategórii.

Po náročnom hodnotení, po dňoch plných degustácií a veľkej kuchárskej šou, vyhodnotila porota tých najlepších.

V súťaži Zlatá čiapka Nestlé Junior sa víťazmi stali:

  1.miesto - Miroslav Petrinec, ZHA Mikovíniho 1, Bratislava
  2.miesto - Ján Mikula, ZSŠHSaO, Nábr. Kalinčiaka 1, Prievidza
  3.miesto - Peter Očenáš, ZSŠ služieb,Jabloňová 1351,  Zvolen
  4.miesto - Juraj Mizera, SOU Obchodné  na Pántoch 9, Bratislava
  5.miesto -Tomáš Zapletal, SOU Obchodné  na Pántoch 9, Bratislava
  6.miesto -  Zuzana Bartáková, ZSŠHSaO, Jilemnického 24, Trenčín
  7.miesto - Michal Ďuriančík, ZSŠ , Školská 5, Banská Bystrica
  8.miesto - Milan Varholík, ZSŠ služieb, Jilemnického 1282, Žiar nad Hronom
  9.miesto -  Erik Krivjanský,  SOU Spoločného stravovania, Horný Smokovec
10.miesto - Jana Šopová, SOU , Sv. Michala 36, Levice
11.miesto - Zuzana Puschenreiterová, HA Slanícka osada, Námestovo
12.miesto - Zuzana Čohášová, SOU , Sv. Michala 36, Levice

V súťaži Zlatá čiapka Nestlé Senior sa víťazmi stali:

1.miesto – Vladimír Rybár,  Hotel LUX B& B, Banská Bystrica
2.miesto - Emil Hlubovič SOU Jednota Prešov, Pod Kalváriou 36
3.miesto - Marek Gajdoš, ESO - Euroškola,Volgogradská 8, Prešov
4.miesto – Andrej Zedníček , Hotel Holiday Inn, Bratislava

V súťaži Gastro Junior sa víťazmi stali.

V kategórii kuchár - Michaela Murgašová a Alena Henčenková, ZSŠ služieb,Jabloňová 1351,  Zvolen
V kategórii cukrár – Monika Hulejová, SOU  Slanícka osada, Námestovo

Na slávnostnom udeľovaní cien v priestoroch zimnej záhrady  hotela Holiday Inn v Bratislave, sa zúčastnili predstavitelia firmy Nestlé Slovensko, Slovenského zväzu kuchárov a cukrárov, odborných médií a škôl. Ceny víťazom odovzdali zástupcovia Nestlé Slovensko   p. Trgiňa a  p.Konopka.

O krátké shrnutí slovenské soutěže Zlatá čiapka jsme požádali zástupce Spoločnosti Nestlé Slovensko, divizie Foodservice pana Trgiňu.

 Letošní ročník Čiapky má dva termíny. Tím prvním je již čtyřleté působení soutěže juniorů a druhý termín, seniorský je premiérový.
Proč obě věkové kategorie nestartovaly společně?

Motivem soutěže jako takové, byl úmysl povznést gastronomii na Slovensku. Začali jsme s juniory, protože mládí bývá přece jenom tvárnější, a oni jsou ti, kteří se chtějí něčemu novému naučit. Čas plynul, a ti junioři kteří se soutěže zúčastňovali pravidelně a chtěli dál pokračovat, se najednou octli u věkové bariéry a nemohli pokračovat. A proto jsme se rozhodli v letošním roce vyhlásit seniorskou kategorii, aby mladí talentovaní odborníci mohli v soutěži pokračovat dále.

Jaké máte na Slovensku zkušenosti s tím, že na sebe naráží problém zájmu soutěžícího s jeho pracovními povinnosti, kvůli kterým se nemůže soutěže zúčastnit?

Ano, jedná se o všeobecný problém na celém světě a nevyhnul se ani nám. Zde bych na adresu majitelů restaurací a cukráren připomenul to, že jeho peníze nedělají restauraci, ale schopnost jeho šéfkuchaře. A zkušenosti které on načerpá na vrcholových soutěžích je dobrou investicí, která bývá ve firmě dobře zúročena. A k tomu je potřeba ještě připočítat nesmírnou reklamu, kterou při případném úspěchu takový pracovník firmě udělá.

Jakou roli sehrává Spoločnosť Nestlé Slovensko ve slovenské gastronomii?

Jsme generální partner Sväzu kuchárov a cukrárov, a máme dobrý kontakt se Sväzom reštaurácií. Když se tato trojka skloubí dohromady je znát, že na slovenském gastronomickém  poli se daří vyorat kvalitní brázdu.

Jaké jsou na Slovensku profesní potravinářské organizace?

V branži máme Sväz hotelov a reštaurácií, Sväz kuchárov a cukrárov, kdy tento svaz má  kluby působící v regionech. Tyto kluby jsou tři a jsou to Bratislavský, Tatranský a Prešovský, které obsáhnou celé Slovensko.

Které soutěže vaše společnost Nestlé zastřešuje?

Pro kuchaře je to soutěž O zlatú čiapku Nestlé, dále Gastrojunior, Reštauráciu roka kdy je složená komise pro hodnocení restaurací. Hodnotí se v kategoriích speciální, hotelové,  a klasické restaurace. Restaurace se opakovaně navštěvují, hodnotí a bodují a nejlepší i vítězí. Jedná se o podobné hodnocení na bázi Zlatého Michellina.
Kromě toho restaurace je zapojena do soutěže již předem,  tím, že které se do soutěže zapojí, mají na stole cedulku Soutěžíme o titul reštaurácia roka. A host, který do takového zařízení přijde vidí tuto restauraci úplně jinýma očima. Nezapíráme, že je v tom i kus marketongové myšlenky, protože když jako host spatříte vítězné ohodnocení takové restaurace, s největší pravděpodobností ji i navštívíte.


 



Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.