Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár - tuctové jubileum / - III.

fiogf49gjkf0d


Hodnotící komise zleva: Renata Svobodová, Pavlína Permedlová a Eliška Dernerová  - předsedkyně

Vyrovnanost 12. ročníku Moravského poháru v dortové tvorbě byla tentokrát mimořádná. Rozdíl mezi 1. a 2. místem měl hodnotu 1.34 bodu a ostatní rozestupy se nalézaly  v přiměřené dimenzi mezi sebou. A to je ještě potřeba zdůraznit neviditelný fakt, že hlavní bodový zisk se uděloval za senzorický vjem, takže některé exponáty, které právě tímto kritériem ztrácely na hodnotícím přídělu,  byly vizuálně někdy i atraktivnější než ty, které získaly v konečném hodnocení lepší postavení.
Je to tak návod pro ty, kteří umí výtvarně dobře tvořit, ale mají v chuťové alchymii ještě nějakou tu rezervu.


KOVÁČOVÁ Pavlína, SOSŠGP Jeseník


V čem je v cukrařině zakopaný pes? V tom, že je krásná a někdy i překrásná. Ovšem není hlavním pokrmem, ale jen jeho chuťovým doplňkem. Takže je jeho konzumace řízena pouze momentální chutí a nikoli bezvýhradnou životní potřebou. Zatímco obdobná krása z hmoty trvalé  struktury, která je tzv. „na furt“,  má životnost přetrvávající i generace, tak ta cukrářská má ke své smůle jepičí život, protože člověk ji v návalu mlsného chtíče okamžitě pozře. Avšak tu smůlu by bylo lepší nazývat štěstím, protože vzato z druhé strany má  sladkost svůj stupeň návykovosti, čímž oproti výrobku trvalé hodnoty, který si už nikdo podruhé nekoupí, tak u cukrářského tovaru dochází v jeho nákupu k peroiditě. Zní to kuriózně, ale je tím přesně vystihnuta základní podstata úspěšnosti cukrářské profese. Tedy zájemci o štíhlou linii a ti co pečují o své zdraví, nejsou v žádném případě partneři cukrářů. A my jen zlomyslně můžeme prohlásit, že dobře jim tak, když neví co je v životě dobré - prosím brát s humorem - ! 


TARR Karol, SOŠP Nitra

Cukrářský obor a potažmo i soutěže se rovněž inovují v oblasti nářadí i pomůcek, mezi které patří například aranžovací drátky, které byly použity pro výrobu květin. Tato pomůcka splňuje hygienické normy EU  a existuje již od dřívějška v běžném prodeji.
To, že cukrářstí tvůrci jsou rovněž ve své produkci schopni své výrazné inovace, nás přesvědčují téměř na každé soutěži svou nápaditostí, flexibilitou a precizností.  Je otázkou nakolik bude cenová politika tohoto státu tak vstřícná vůči těmto vyslancům dobré kvality, protože co je kvalitní, mívá nezbytně i svou cenu. A ta bývá za současného ekonomického stavu nepříliš dobrým spojencem pro ty cukráře, které svým umem lze řadit do umělecké kategorie.


VONDRÁKOÁ Vendula, SOŠSOU Třešť

V každém případě je dobré, že se takovéto přehlídky cukrářského půvabu  pořádají, navzdory tomu, že vložené investice předčí efekt výnosu.
Ale jsou tím, co tento umělecký obor drží stále ve hře a vyvolává naději v lepší časy. Bylo by dobře věnovat důsledný pohled na výběr těch, kteří se na obor cukrář hlásí a selektovat na ty, které mají k cukrářskému povolání předpoklady a úsporu obdržených investic na jejich výchovu využít na zdokonalení cukrářského umu a jeho vývoje v provedení těch nejlepších. Nelžeme si sami sobě, protože všichni víme, že kvantu přijatých studentů není úměrná efektivita  a v konečném výsledku u oboru zůstává pouhé žalostné torzo. Takže peníze na výuku těch, kteří se oboru dále nevěnují, se rovnají investici vyhozené z okna. Rovněž ale dobře vím, že jak se takový výrok lehce řekne, že praktická proveditelnost je v českém systému řízení tomu mnohem obtížnější.
V tomto směru bude nutné řešení, protože jinak bude cukrářská výuka pouhou formalitou, která obor budu pouze držet ve stavu status quo, který nemá větší význam než jeho pouhou stagnaci.
A jak ukazují výsledky některých soutěží, mladé lidi, včetně jejich koučů, schopné držet otěže progresivního vývoje, na to máme!



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.