Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár v Bzenci – dortová tvorba / - 5.

fiogf49gjkf0d

Dnešek je posledním dnem  v pětidílné reportáži z 11. ročníku cukrářské soutěže v dortové tvorbě Moravský pohár, jehož pořadatelskou organizací byla Střední škola gastronomie, hotelnictví a lesnictví Bzenec. Patronát nad organizací akce náležel Marii Kučerové vedoucí učitelce odborného výcviku v oboru cukrář.
Protože paní vedoucí  byla přítomna od samého začátku Moravského poháru, tak se nabízela přirozená otázka předhledu vývoje této soutěže. 
Z jejjích úst zaznívá známá alibistická věta, o tom, že kdo nic nedělá, nic nepokazí, která nezpůsobí újmu dotyčnému, ale poskytuje mu jistotu v tom, že nepostoupí ani o píď ve své nauce, protože se nic nenaučí.


                             10. místo - Richard Berlák - SOŠ Bratislava


                     11. místo - Václav Mužikovský SOŠ Josefa Sousedíka, Vsetín

Pochopitelně, že 1. ročník soutěže  měl rozpačitý krok a některé školy, které se zúčastňují od samotného začátku, měly svou tvorbu na určité úrovni. Od té doby uplynulo jedenáct let a úrovňový ukazal se u nich nalézá ve zcela odlišné rovině. Soutěž sama o sobě není jen pouhým poměřením sil, ale předchází jí dlouhodobá příprava spočívající ve zdokonalování technologií, poznatku surovin,  v jejich působnosti ve vzájemných poměrech nebo v teplotním zpracování. Dochází k rozšíření obzoru v možnostech vlastní rukodělnosti, estetické nauce, porozumění prostoré harmonii. Sama soutěž vyžaduje získávání nadstandardních informací, které může poskytnout výhradně soutěžní činnost. Kdo se nezúčastňuje takovýchto klání, je ve své tvorbě, ale taktéž i profesním vývoji, výrazně ochuzen. 
              
 


                            12. místo  Veronika   Římáková - ISŠCOP Valašské Meziříčí

Porota má svůj metr, který mívá profesionální kalibraci. Vyhrát u tohoto arbitra je vítězství, které se zapisuje do dějin.  Ale je zde ještě jedna hodnotící laťka, která má dosti odlišné dílky pro porovnávání kvality.
A tou je publikum. To nemá ve svém hodnotícím arzenálu to, co mají k dispozici skuteční hodnotící komisaři. Jedná se především o možnost degustace, která byla jednou ze složek určující konečné pořadí, včetně dalších atributů nezbytných k dosažení objektivního výsledku.
Ale publikum má jednu, a bez nadsázky napíšu - pekelnou - možnost jak ovlivnit nejen výsledky, řekněme oblastní soutěže, ale rozhoduje  o nasměrování celosvětového dění v trendu byznysu v jednoduchém úkonu, který má význam v gestu starořímského císaře, jenž polohou palce nahoru či dolů rozhodoval o životě statisíců lidí. To gesto v případě cukrářské soutěže má hodnotový poznatek v jednoduchém vzorci:  líbí - nelíbí!

 
 13. místo - Barbara Fehérová - SOŠ Nitra      14. místo - Petra Kolečková - SŠ UH

Nalezení shody odborné poroty a publika je velkou vzácností. Pokud k němu dojde, jedná se výjimečnou shodu, a to se v 11. dílu soutěžního seriálu Moravský pohár i stalo, protože vítězství u poroty i publika dosáhla Monika Kučerová z pořádající SŠ Bzenec. Tento výsledek vypovídá jak o ní, tak i práci oboru cukrář ve Bzenci, potažmo i kvalitě 11. ročníku Moravský pohár.
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------- Napsáno pod čarou - Tato soutěž, která je bezesporu zajímavá, má jeden problém, na který jsem upozorňoval za blahé éry ještě dřívějších ředitelů. A ten spočívá v jejím názvu. Tenkrát jsem napsal, že Moravský pohár je údaj, který nic nevyjadřuje. Nechci se ptát na adresu kompetentních činitelů, co jim říká internetový vyhledávač, ale je to de facto nejúčelovější směr, kterým lze dosáhnout svého záměru. Vždy je potřeba se vžít ne do své, ale do čtenářovy úvahy, jak si označení či název vyhodnotí. Moravský pohár může být v kuželkách, přespolním běhu případně v gorotkách, kdy tato činnost  nepožívá až také popularity. Tudíž Moravský pohár o tomto názvu nebude vyhledáván přílišným kvantem lidí.
Ze své vydavatelské praxe v cukrářském oboru vím, že nejvyhledávanější a tím i nejpopulárnější ve vyhledávání jsou články s dortovou tématikou. A z toho vyplývá, co chci sdělit. Pokud by soutěž nesla název  - Moravský pohár v dortové tvorbě - , tak mohu garantovat, že popularita a zájem o tuto soutěž bude dvakrát tak vyšší. Věřte, nevěřte, mám s tím své praktické zkušenosti.

 - konec -



Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.