Cukrář.cz

Reklama



Novoroční slovo prezidenta AKC ČR

fiogf49gjkf0d

První den nového roku má tuto stránku našeho portálu pro sebe vyhrazenu již tradičně a po mnoho let první muž české gastronomické scény prezident AKC ČR a Kontinentální ředitel WACHS pro střední Evropu Miroslav Kubec.
Nejinak tomu bylo i v letošním roce a muž, který povýšil image českého kulinárního oboru až do horníchch pater evropského mrakodrapu, se ohlíží za uplynulou sezónou a tyčí směr vývoje pro tuto gastronomickou sezónu.

1 – Které události uplynulého roku  na české gastro scéně považujete za stěžejní?
Já se snažím vždy přikládat důležitost všem aktivitám, které se odehrávají. Pokud se tak děje, že dáváte 100% do každé jediné věci, je naděje na co nejlepší výsledek.

2 – Které počiny v organizaci WACHS, pojato pohledem celosvětového měřítka, byly těmi, které by zaujaly naší odbornou veřejnost?
Z mého pohledu to jednoznačně byla cesta proti hladu, to co se nám „podařilo v SA prožít je nevratné a já s tím budu žít celý zbytek svého života. Byl to velmi silný zážitek a jsem vděčen všem lidem ve WACS že jsem mohl být u toho.

3 - Když hladový lid žádal po moudrém Šalamounovi rybu, odpověděl, že jim dá udici, skrze níž mohou mít ryby i v budoucnu. Česká výprava v Jižní Africe dávala hladovějícím rybu nebo udici? V čem spočívala prvá či druhá varianta?
Z mého pohledu jsme dali oboje, dětem udici a provozovatelům dětských vzdělávacích center rybu. Pro děti to byl jistý kus naděje na lepší život a těm kteří se o ně starají, to byla obrovská finanční pomoc.

4 - Vedle AKC ČR vznikla další organizace Československý svaz kuchařů. Kdo není do věci zasvěcen, má v tom zmatek. Co podle vás bylo důvodem jejího vzniku?
Z mého pohledu to byla nutnost vývoje v této zemi, nevidím v tomto Svazu žádnou zášť vůči AKC. Jsem potěšen z jejich aktivit a snažím se vnímat jejich činnost jako další krok ke kvalitní gastronomii v naší zemi.

5 – Co vše se změnilo v organizačním systému reprezentačních soutěžních týmů, od dob, kdy vy sám jste kapitánoval  juniorskou národní reprezentaci?
Jsme díky našim partnerům více profesionální, máme větší možnosti se prezentovat, národ je stále hladov po nových našich úspěších. Prosím aby toto bylo i dále velmi intenzivně vnímáno a aby naše reprezentace byla pro naši republiku stejně důležitá jako hokejisté či tenisté.

6 – Po třech letech se k nám opět vrátila soutěže Bocuse d´ Or. Ta byla sloučena s Kuchařem roku. Tedy, kdo vyhraje Bocus, je označován za nejlepšího kuchaře České republiky. Oba dva ročníky měly vítěze z jednoho týmu, kterým byl Kampa Park. Tedy, podle této teze, jsou nejlepší kuchaři z této líhně. Vy sám jste letos byl i porotcem Bosuce d´Or, kdy jste měl pokrmy všech soutěžících doslovně na talíři.
Co dělá kuchaře Kampa Parku – podle vás – nejlepší z nejlepších?
Nerad bych tvrdil že kuchaři z Kampa Parku patří k nejlepším z nejlepších. Jsem přesvědčen že špička našich kuchařů pokud dostane včas patřičné informace a možnosti, bude minimálně stejně tak dobrá.

7 – V kuchyňském teritoriu mnohých restaurací je znát výrazné zlepšení. Achilovou patou, rovněž mnohých restaurací, a to nezanedbatelného významu, jsou číšníci. Jak vy osobně vnímáte tuto problematiku, s dodatkem odpovědi na možnost alespoň náznaku řešení?
Můj názor na obsluhu ve většině našich restaurací je všeobecně znám. Nechci zde opakovat mou verzi toho proč vznikl čišník. Jsem přesvědčen že nejlepším číšníkem je kuchař, protože si váží práce kterou přípravě pokrmu pro svého hosta věnoval.

8 – Byl jste se podívat v Budapešti na vystoupení českého zástupce Romana Pauluse. Jak na vás zapůsobil jeho výkon a v čem je podstata rozdílu mezi českým národním kolem Bocuse d´Or a kontinentálním semifinále pro střední Evropu - WACS Global Chefs Challenge?
Ano je pravda že jsem byl přítomen semifinále Global Chefs Challenge v Budapešti. V prvé řadě jsem tam plnil funkci kontinentálního ředitele této soutěže a vedle toho jsem pečlivě vnímal vystoupení Romana. Jsem na něj patřičně hrdý, odvedl skvělou práci. Není téměř co mu vytknout a to co víme, že je potřeba vylepšit, jsme si řekli. Nebudu to prozrazovat.

9 – Po novém roku můžeme pomalu balit kufry na olympiádu. Jak jste spokojen s výsledky dosavadní přípravy národního týmu, co byste vyzdvihl a co vytknul?
Náš národní tým pracuje ve skvělém složení, s neskutečným odhodláním. To co v týmu tvoří souznění Tomáše Konopky a Honzy Horkého, je nadstandardním prvkem. Jsem šťasten že je to „můj tým“ a snažím se je podporovat. Příprava na Erfurt je tak dobře rozeběhnuta že si sám říkám jak to zvládají? Všichni členové týmu věnují obrovský díl svého osobního času na to aby v Erfurtu byli dobře připraveni. Všechny vás do Erfurtu zvu, bude se na co dívat – senioři, junioři, jednotlivci, regionální družstva…..

10 – Co můžeme v letošním roce  očekávat na domácí scéně z pohledu AKC ČR a co na světové, z pohledu WACHS?
Máme před sebou opět náročný rok, soutěž o nejlepšího Cukráře roku, soutěž týmů, přeměnu gastrojunioru na soutěž o nejlepšího kuchaře a cukráře roku pro ČR v oboru kuchař i cukrář v juniorské kategorii. Snaha o ovlivnění výuky studentů v gastronomických školách, pořádání semínářů, pokračování v Kulinářské akademii, příprava dalších projektů,….. k tomu právě řeším spor dvou gastronomických subjektů v Polsku, nesmíme zapomenout světový kongres WACS s volbou prezidenta na další čtyři roky, Erfurt…….
Nedá se očekávat, že v roce 2012 budeme jen čekat co se stane….
Všem vašim čtenářům přeji, aby se na rok 2012 těšili stejně jako já a aby okolo sebe měli tolik nadšených lidí pro gastronomii jako mám já.



Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.