Cukrář.cz

Reklama



Dort pro prezidenta na žerdi ostudy

fiogf49gjkf0d

Dort k narozeninám prezidenta České republiky
/tisková zpráva/

V neděli 19. června přijelo do prostor Velké Míčovny Hradu popřát Václavu Klausovi k jeho jubileu více než 250 hostů a přátel.
Jedním z narozeninových překvapení byl slavnostní dort, který spolu s přáním pevného zdraví předal Miroslav Kubec, prezident Asociace kuchařů a cukrářů ČR a Kontinentální ředitel Světové asociace kuchařských spolků pro Centrální Evropu.
Čtyřpatrový čokoládový obr s tematickým zdobením byl připraven členy AKC ČR, týmem hotelu InterContinental Praha pro hosty oslavy, jeho menší replika byla osobním darem Asociace.
Symbolické „nakrojení“ dortu panem prezidentem bylo zároveň i poděkováním všem, kteří se na přípravě sladkého překvapení podíleli.
Cukrářský tým AKC ČR připravil rovněž tabuli s dezerty, jejíž dominantou se staly dva mistrovské kousky z carvingového studia Luďka Procházky. Meloun s portrétem prezidenta vytvořila nová mistryně republiky v carvingu Eliška Vostálová z HŠ Třebíč.
Děkujeme za podporu Karlu Hájkovi, společnosti Fiala-Praha a Almeco, Luďku Procházkovi a Františku Buchalovi za vytvoření ozdobných komponentů – log, státního znaku a číslice na dortu. Předání daru se za AKC ČR dále zúčastnili Václav Krejčík, Jaroslav Kozdelka a Zuzana Albrechtová.
Za AKC ČR
Ing. Zuzana Albrechtová,manažer
Foto: Michal Moučka

Tolik tedy oficiální zpráva, jistě bohulibého záměru při příležitosti významného životního jubilea prezidenta republiky. Avšak do realizace záměru se vloudila chybička a při této příležitosti bohužel nemalá. Bezesporu hezký dort, se zdařilými ozdobnými komponenty, se vyznačoval jedním výrazným faux pas v poloze umístěné státní vlajky. Pokud by se jednalo o místo určení někam do osobního soukromí, tak to tzv. „vem čert“, ale nesprávné umístění státního symbolu coby daru prezidentu republiky do prostoru posvátného místa české státnosti Pražského hradu, nelze přejít bez povšimnutí.
Bohužel, jak mám možnost si všímat svislé polohy české vlajky, nejde v tomto případě o ojedinělý případ a vyplývá z neznalosti věci.
Pokud hodláme vlajku České republiky umístit svisle, musí být její bílý pruh z hlediska toho, kdo se na ni dívá, umístěn na levé straně, jako pomůcku lze též říci, že ve stoji proti ní, na straně našeho srdce. To je vše. Ostatní pruhy se tomuto ustálenému pravidlu již automaticky přizpůsobují. Jak málo, ale jak bývá i nezřídka vidno, tak i mnoho zároveň!
Z této věci bychom si měli vzít ponaučení do příště, protože udělat dobrý kulinářský výrobek pro příležitost tohoto druhu je povinnost, ale správně zhotovené přídavné detaily je dokument znalosti o věci. Protože veřejnost, a v tomto případě i hradní společnost na čele s prezidentem republiky, na nás gastronomy bude  pohlížet i optikou tohoto detailu, který nám v tomto případě udělal ostudu.
Bylo mně samotnému otázkou, zda se o tomto prohřešku zmiňovat. Rozhodl jsem se pro variantu, ano. Né kvůli senzaci, nýbrž z toho důvodu, že výrobek je zdařilý, prezentace na nejvyšších místech naší republiky je dobrou propagací našeho oboru, ale musí tak být učiněno se vším všudy. Pokud by na našem portálu došlo pouze ke zveřejnění snímku s doprovodným textem, bez mého dodatku, znamenalo by to, že i náš portál postrádá znalosti tohoto základního druhu.



Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.