Cukrář.cz

Reklama



GastroHradec -16. ročník / -1.

fiogf49gjkf0d


Lenka Wölfelová, Zuzana Sychrová, Monika Kroupová a bzenecká trenérka Libuše Maléřová

Přijet do Hradce Králové na 16. ročník naší  - prozatím ještě – největší gastronomickou výstavní soutěž, nemuselo v letošním ročníku znamenat nějaký stres, mačkání se v prostoru či přílišné vyhledávání konkrétních exponátů. Vše bylo ve výstavním prostoru jako na dlani a kdo si chtěl uvést paže do plného rozpažení či předpažení, mohl tak bez problémů učinit i v návštěvnické špičce, aniž by se dotknul někoho ze spolu přihlížejících diváků. Důvod měl prozaickou příčinu, která se naštěstí neztotožňovala s jobovými zvěstmi, které necelé dva týdny před termínem soutěže zvěstovaly o účastnickém Waterloo na které automaticky a bez vzájemné informovanosti se zvláštním způsobem začne vázat i adekvátní divácká přítomnost.  Naštěstí ani jedno či druhé nenabylo hrozivých rozměrů, avšak znovu v praxi zafungovalo přísloví o šprochu, na kterém by nebylo trochu pravdy, kdy souhrn uvedeného lze definovat vyjádřením, že situace byla a zřejmě i bude vážná, nikoli však zoufalá.

                                  - Výsledky kategorie cukrář junior -

1 - Monika Kroupová C/J3 38,5 "VOŠ, SOŠ a SOU, BZENEC
2 - Sychrová Zuzana C/J1 38,25 Hotel Intercontinental Praha
3 - Lenka Wölfelová C/J1 37 "VOŠ, SOŠ a SOU, BZENEC

Co se vlastně odehrálo? V podstatě to, co nám ekonomická scéna téhle republiky pozvolnými úkazy naznačuje již delší dobu. A to, že na mnohé věci, tedy včetně gastronomických soutěží a záležitostí s nimi spojenými, přestáváme mít peníze. A ty jsou, jak je ve všeobecné návaznosti každému dobře známo, vždy až na tom prvním místě. A tento prastarý systém se v poslední době hlásí hlasitým projevem stále intenzivněji o slovo.
Výsledkem konkrétna byly prázdnotou zející přidružené křídelní prostory hlavního sálu Kongresového centra Aldis, zaujímající zhruba silnější pětinu  či slabší čtvrtinu celkové prostorové kapacity a rozestavení jednotlivých stolů se soutěžními exponáty se hodně blížilo notové partituře určené pro bicí nástroje, v nichž umná ruka prostorového architekta ve vší námaze maskovala absenci soutěžních předmětů. Záchrannou brzdou v daném stavu byl nápad prozřetelna Národního týmu AKC ČR, který rozbil svůj stan ukázkové exhibice právě v jednom z křídelních prostorů a tak se hlasy přítomných nemusely v echu tříštit o stěny prázdého prostoru a oči našly podívanou na něco, co na soutěži studené kuchyně ještě neviděly, kdy se jejich zřítelnicím poskytl pohled i na exhibiční přípravu teplé kuchyně v provedení odborníků z řad více než povolaných.

  
                                                1. místo - Monika Kroupová

Pořadatelé tohoto mamutího podniku si zaslouží upřímného politování, kdy by ovšem v tomto případě byla lepší nějaká finanční sbírka, protože bez ohledu na účastnické kvantum musejí v plném rozměru plnit úhradu spojenou s režií pořádání výstavně soutěžní akce a to způsobem vem kde vem.
A tomu všemu došlo navíc k nasazení koruny potíží účastí v seniorské cukrářské soutěži, kde se zaregistrovaly pouze dvě (číslicemi 2!)účastnice a ještě s takovým výsledkem, že se obě pouze vtěstnaly do bronzového pásma, kdy tak nemohlo ani dojít k souboji o absolutního vítěze soutěže mezi oběma spřízněnými profesemi a k vyhlášení přeborníka republiky.
Tolik na úvod z ukrojeného krajíce podoby letošního ročníku gastronomické soutěže GastroHradec, jehož bochník spadl ze stolu přízně štěstěny svou jednou stranou do bláta problémů.
Avšak, ať už bylo jak již bylo, soutěž napříč nižší účasti nepolevila ve snaze o kvalitu přehlídky kulinární dovednosti a ti, kteří cestu do Hradce zvážili, přinesli s sebou hodnotu své práce plně totožnou s úrovní, kterou jsme v souvislosti se soutěžním pojmem GastroHradec zvyklí pokaždé vídat.


                                                  2. místo Zuzana Sychrová

Pojďme ale k věcem radostnějším a podívejme se na cukrářskou juniorskou výsledkovou listinu. Pohled hovoří o jasné cukrářské dominantě bzenecké školy, jmenovitě Moniky Kroupové a Lenky Wölfelové za trenérské asistence Libuše  Maléřové, Miloslavy Uherkové, vrchního dohledu Marie Kučerové a v zákulisí s šedou eminencí ředitelem Emilem Ševčíkem.
Této  bzenecké cukrářské úderné platformě, které je v dnešní době, a to již po delší čas, českým cukrářským komorním áčkem udávající v soutěži sladkých výrobků národní tón, byla schopná konkurovat pouze stabilně výborná cukrářka z pražského InterContinentalu Zuzana Sychrová, která se vklínila mezi bzenecké duo v rozdílu několika desetinek bodu ve směru nahoru i dolu.

 
                                    3. místo - Lenka Welfölová

V pohledu na výkony zlatého, ale i stříbrného pásma cukrářských aktérek letošního GastroHradce se nabízí myšlenka, že letošní výbuch v seniorské sféře byl pouze náhodnou erupcí, která se sem a tam objevuje, a že nabitá sestava juniorských následníků pro časy příští takový propad už nedovolí. Avšak je nutno začít slůvkem ale!
A tím prvním ale je realita skutkové podstaty problému uložené do otázky, kolik že cukrářek po absolvování školy zůstane u svého řemesla? Kolik z nich se v dnešní ekonomické situaci bude muset více starat  o svoji obživu než o soutěžní projev, který je velmi náročným časovým, ale i finančním koníčkem? A je zde ještě jedna věc. Z celkového počtu 16 soutěžích a chceme-li připočítat rovněž dvě účastnice seniorské kategorie, tak zde nebyl ani jediný muž. A vložíme-li do této úvahy velký handicap této profese, kterým je ženské životní poslání v úkonu mateřství, tak se nám objeví hodně zachmuřený obraz možného budoucna cukrářských soutěží v seniorském provedení.


                                               Zlatý bzenecký realizační tým

                                                   - pokračování -



Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.