Cukrář.cz

Reklama



CULINARY WORLD CUP LUXEMBOURG -Švédsko / -3.

fiogf49gjkf0d
 

Švédský národní tým – 2. místo - 2 zlaté medaile

Podivuhodná cesta Nilse Holgerssona Švédskem, je román napsaný prvou nositelkou Nobelovy ceny za literaturu Selmou Lagerlöfovou, a je zajímavý tím, že jeho vznik byl vlastně pedagogickou fintou, kterou vymyslelo švédské ministerstvo školství, které si přizvalo ke spolupráci svou nejslavnější spisovatelku s návrhem sepsání románu s pohádkovým dějem, jenž by zaujal dětské čtenáře. Ta finta spočívala v tom, že v pohádkovém příběhu, kde figuroval Nils Hogersson byl umně ukryt výchovný vlastivědný švédský program. Děti hltaly pohádkový děj a bezděky se tak i učily o dějinách a zeměpisu své vlasti. Tento způsob výuky avšak  nebyl na počátku minulého století žádnou novinkou, protože jej propagoval už dávno předtím jistý učitel národů, Jan Ámos Komenský, který obdobnou metodu nazval Škola hrou. A právě jakoby se z tohoto osobitého a velmi účelného způsobu pedagogiky poučili i současní švédští kuchaři, kteří obdobný výukový systém implantují na soukromých švédských kuchařských studiích, kde se kuchařskému umění učí i velmi malé děti a prý i zčásti je odlehčená výuka gastronomie prováděna na gastronomických školách (pouze doplním, že takovéto způsoby praktikují i některá česká kuchařská studia). Může to tak být možná jedno z tajemství úspěchu a spolehlivosti kulinárního projevu tohoto skandinávského týmu, jehož vyrovnanost výkonů a preciznost soutěžní práce jsme si zvykli dávat do přirovnání významu další švédské světové dominanty, oceli.



Švédský národní tým dominoval v přípravě studené kuchyně jak v kategorii A, tak i B, kde zaujal v letošním lucemburském ročníku zcela jasně prvou pozici. Až „slabší“ tvorba cukrářské kompozice oproti posléze prvnímu týmu turnaje, ale zde bych spíše řekl brilantní singapurské cukrárně na tabuli studené kuchyně, byla tím rozhodujícím činitelem, kdy se síla dvou dominantních celků lucemburského kulinářského turnaje začala srovnávat v rozdílu 1.204 bodu, stále ve prospěch ocelových kuchařů.

 
 
 

K rozhodujícímu střetu tak muselo dojít na náročné kótě teplé kuchyně, kde naším médiem provedený soukromý průzkum názorů publika sestávající z většiny z kuchařů soutěžících týmů, se přikláněl spíše na stranu Skandinávců. Leč již výše zmíněná asijská houževnatost byla pro tentokrát nad síly švédských ocelových kulinárních kanónů a v rozhodující zteči na bodáky se malým asijským velikánům z ministátu v Indickém oceánu podařilo dosavadní nepříznivý stav zvrátit do absolutního vítězství celého turnaje o rozdíl 0.996 bodu.

  
  
 

Švédové si hodně věřili a po vyhrané studené kuchyni šli do boje o konečné vítězství s odkrytým hledím. Napříč tomu, že se jedná o nově postavený tým, byli Švédové pevní v kramflících v dosavadním poznatku, že kdykoli došlo k personální výměně i na klíčových postech, bylo možné vždy čerpat z kvalitní základny, kterou švédské kuchyně a regionální týmy poskytují. Kromě toho, uvádí vedoucí týmu, švédské družstvo spolu vychází i po osobní stránce, což je nesmírně důležitá devíza úspěchu každého kolektivu, který prahne po nejvyšších metách.

 
 

Překvapením bylo sdělení týkající se náboru členů do národního týmu.
Ten probíhá takovým způsobem, že vedení zadá inzerát do novin (!) o zájemce do reprezentace, kdy je následně s uchazečem proveden pohovor na téma jeho dosavadní působnosti, přezkoušena způsobilost pro výkon reprezentační funkce a podle toho co umí, je pak případně zařazen do širšího kádru.

 
 

Švédský celek patří vždy k týmům, na které se váže ta největší pozornost ať už se jedná o odborné ale i laické publikum. Jejich umístění na posledním lucemburském šampionátu bylo v hodnotě celkového 2. místa a reprezentanti země Tre Kronor jsou rovněž vítězové kuchařské olympiády IKA 2004.

 
Švédsko jako jediný tým z absolutní špičky se vyznačoval vzácně vyrovnanou prací kategorií A, B i C, kdy rozkmit mezi nejvyšším a nejnižším ohodnocením se rovnal pouhým dvěma desetinám bodu. Měl taktéž nejvyšší hodnocení osmiporcového zadání včetně pětichodového menu. I tento údaj ukazuje na to jak vyrovnanou silou tento tým disponuje. Přesto, nebo možná právě proto, umístění na druhém místě v tak malém odstupu, veselí do tváře švédských kuchařů příliš nevehnalo (viz. horní snímek).

  

- pokračování -



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.