Cukrář.cz

Reklama



Marokánky

06.08.2010 | Autor: Jana a spol. + Veverka | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Marokánky jsou cukrářským evergreenem a existuje množství receptů na jejich zhotovení. Čtenářka Jana nám zaslala dva recepty, k nimž přidáváme ještě návod na florentýnky od švýcarského mistra Elisea Tontiho, včetně další receptury od pana Veverky.

Dva recepty - jeden domácí a druhý z učebnice cukrářské technologie.

Domácí:
1/4 litru šlehačky /stačí i mléko/
4 lžíce hladké mouky
5 lžic krystal. cukru, vše svaříme do zhoustnutí.

Do chladnoucí směsi přidáme 20 g másla a asi 200 g směsi rozinek, posekaných ořechů, mandlí, kandovaného ovoce. Smícháme a na vymazaný plech se lžičkou tvoří placatá kolečka. Pečou se ve středně teplé troubě, až mají hnědé okraje, od plechu se dají sundat jen za tepla špachtlí, vychladnuté by se lámaly. Po vychladnutí namáčíme rovnou stranou v čokoládě.

Recept z učebnice:
cukr krupice 2 400 g
Margarín 550 g
hladká mouka 750 g
sušené mléko 50 g
škrobový sirup 650 g
Proslazená pomeranč. kůra 800 g
rozinky 500 g
buráky nesolené 2 200 g
voda 1 100 g

Svaří se dohromady voda, škrob, sirup, sušené mléko, cukr, margarín, kůra, buráky a rozinky. Po částečném vychladnutí se přidá mouka, zamíchá a sáčkem se stříkají na vymazaný plech hromádky, které pak stlačíme do placičky. Pečeme při 220 °C a před dopečením se tvar upraví kulatým vykrajovátkem. Sundává se za tepla, vychladlé namáčí v čokoládové polevě.

K receptuře dodává Johny ještě svůj vlastní poznatek: V praxi se mi osvědčilo péct marokánky na silikonových nebo teflonových pečících fóliích.

FLORENTINKY

 Suroviny 
 300 g cukru
 100 g medu
 125 g smetany
 150 g másla
 200 g pomerančové kůry
 300 g mandlí (loupané - plátkové)


 Postup
 Cukr, med a smetanu vaříme na 125 °C. Přidáme máslo, na jemno  nakrájenou pomerančovou kůru a mandle. Vše promícháme.
Vzniklou hmotu navlhčenými prsty tvarujeme do tvaru placiček na  silikonovém nebo teflonovém plechu jako marokánky.
Pečeme - sušíme do zlatova při 180 °C.

MAROKÁNKY

Suroviny

* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g změklého másla
* 80 g medu
* 300 g sekaných loupaných mandlí
* 370 g sušného sekaného ovoce
* 100 g rozinek (větší překrájejte)
* 230 g hladké mouky
* 250 g krupicového cukru

Postup

Vše dáme do jednoho hrnce, dobře promícháme až do varu a poté p odstavíme. Po vychladnutí děláme lžičkou malé hromádky, které lžičkou trochu uplácáme na /plech/pečící papír a pečeme  pomalu až do zlatova. Po zchladnutí lijeme marokánky čokoládou. V rámci možností je vhodné jejich delší uležení.


Dnes je sobota sobota 7. prosince 2024
svátek slaví Ambrož a Benjamín, zítra Květoslava

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.