�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Marokánky

Autor: Jana a spol. + Veverka
Datum vyd�n�: 06.08.2010
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1425

Svaøí se dohromady voda, škrob. sirup, sušené mléko, cukr, margarín, kùra, buráky a rozinky. Po èásteèném vychladnutí se pøidá mouka, zamíchá a sáèkem se støíkají na vymazaný plech hromádky, které pak stlaèíme do placièky.

Marokánky jsou cukráøským evergreenem a existuje množství receptù na jejich zhotovení. Ètenáøka Jana nám zaslala dva recepty, k nimž pøidáváme ještì návod na florentýnky od švýcarského mistra Elisea Tontiho, vèetnì další receptury od pana Veverky.

Dva recepty - jeden domácí a druhý z uèebnice cukráøské technologie.

Domácí:
1/4 litru šlehaèky /staèí i mléko/
4 lžíce hladké mouky
5 lžic krystal. cukru, vše svaøíme do zhoustnutí.

Do chladnoucí smìsi pøidáme 20 g másla a asi 200 g smìsi rozinek, posekaných oøechù, mandlí, kandovaného ovoce. Smícháme a na vymazaný plech se lžièkou tvoøí placatá koleèka. Peèou se ve støednì teplé troubì, až mají hnìdé okraje, od plechu se dají sundat jen za tepla špachtlí, vychladnuté by se lámaly. Po vychladnutí namáèíme rovnou stranou v èokoládì.

Recept z uèebnice:
cukr krupice 2 400 g
Margarín 550 g
hladká mouka 750 g
sušené mléko 50 g
škrobový sirup 650 g
Proslazená pomeranè. kùra 800 g
rozinky 500 g
buráky nesolené 2 200 g
voda 1 100 g

Svaøí se dohromady voda, škrob, sirup, sušené mléko, cukr, margarín, kùra, buráky a rozinky. Po èásteèném vychladnutí se pøidá mouka, zamíchá a sáèkem se støíkají na vymazaný plech hromádky, které pak stlaèíme do placièky. Peèeme pøi 220 °C a pøed dopeèením se tvar upraví kulatým vykrajovátkem. Sundává se za tepla, vychladlé namáèí v èokoládové polevì.

K receptuøe dodává Johny ještì svùj vlastní poznatek: V praxi se mi osvìdèilo péct marokánky na silikonových nebo teflonových peèících fóliích.

FLORENTINKY

 Suroviny 
 300 g cukru
 100 g medu
 125 g smetany
 150 g másla
 200 g pomeranèové kùry
 300 g mandlí (loupané - plátkové)


 Postup
 Cukr, med a smetanu vaøíme na 125 °C. Pøidáme máslo, na jemno  nakrájenou pomeranèovou kùru a mandle. Vše promícháme.
Vzniklou hmotu navlhèenými prsty tvarujeme do tvaru placièek na  silikonovém nebo teflonovém plechu jako marokánky.
Peèeme - sušíme do zlatova pøi 180 °C.

MAROKÁNKY

Suroviny

* 300 ml smetany ke šlehání
* 150 g zmìklého másla
* 80 g medu
* 300 g sekaných loupaných mandlí
* 370 g sušného sekaného ovoce
* 100 g rozinek (vìtší pøekrájejte)
* 230 g hladké mouky
* 250 g krupicového cukru

Postup

Vše dáme do jednoho hrnce, dobøe promícháme až do varu a poté p odstavíme. Po vychladnutí dìláme lžièkou malé hromádky, které lžièkou trochu uplácáme na /plech/peèící papír a peèeme  pomalu až do zlatova. Po zchladnutí lijeme marokánky èokoládou. V rámci možností je vhodné jejich delší uležení.


Vytisknuto dne 24.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku