Cukrář.cz

Reklama



Moravský pohár v bzenecké poezii / - 3.

fiogf49gjkf0d

Sladká chuť cukrářského díla mísící se s vinným buketem, je kombinací  na první pohled jakoby nesouměrnou. Avšak pokud z tónu houslí a strun cimbálu či z úst krojovaných pěvců se začnou linout podmanivé písně zrozené v tratích vinných strání v osobitém aranžmá rmutu vylisovaného vína, je to tekoucí proud lidové symfonie, jíž není v naší zemi rovno.
A zde je odpověď na otázku, proč ve Bzenci je cukrařina na takovém stupni úrovně. Je to zdroj síly a podmanivosti rázovitosti místního kraje a lidu, neboť ty umělkyně, jež proslavují svůj obor, nejsou pouhé cukrářky, ale umělecké malérečky, v jejichž sladkých kresbách je zanechán kus jejich srdce a vroucí nenapodobitelná panenská láska k tomu, co věrně milují. Proto cukrařina v takovémto podání přestává být řemeslem, ale vznešenou lidovou písní, která ve svém znění obsahuje to, o čem vypráví nitro, jehož srdce bylo zasaženo šípem samotného Amora.



 

 Eliška HOĎÁKOVÁ - SŠHaG Frenštát p. Radhoštěm - 4. místo

Již v rozlučce s pořadatelem 8. ročníku dobře se rozběhnutého Moravského poháru s bzeneckou VOŠ SOŠ a SOU přinášíme zpětný ohled na cukrářské exponáty alespoň do 5. místa, kdy tento ročník zaznamenal průlom jednak v počtu účastníků, kterých bylo původně přihlášech sedmnáct, ale pro nemoc jich přijelo o jednoho méně. Tím dalším netradičním počinem byla skutečnost, že vítězem se stal poprvé v historii pořádání této soutěže mladý muž a to student pořádající školy. Náhoda? Pokud bych podal další argument ve prospěch obhajoby oprávněnosti této skutečnosti, že mužský vítěz se stal i vítězem divácké ankety, dobře argumentující strana by mohla oponovat se skutečností, že domácí, kterých byla přirozená většina, házela hlasovací lístek pro svého favorita. Argument bez hlubší znalostí pozadí by to byl asi sotva vyvratitelný. Ale tím skutečným potvrzením, kromě oficiálního výroku poroty, byly i hlasy mnohých soupeřů, kteří ve svém názoru souzněly s verdiktem obou hlasování.

 
Ján CHROMÍK -  SOŠ Bratislava - 5. místo

 
Lukáš DUFEK z SOŠ a SOU Znojmo, který obdržel cenu starosty města Bzence

 
A když Moravské Slovácko, potažmo Bzenec, tak s přivítáním příchozích místní slivovicí, kdy s flaškou v ruce s postojem nad věcí, žehná zakladatel soutěže exvrchní mistr cukrářského oboru místní školy Emanuel Budík.

Oslava  v kraji vína nemůže být bez cimbálové muziky, která přijela z nedaleké Strážnice v podání mladých hudebníků.

 
Vedení školy či oborů v příjemné zábavě

8. ročník cukrářské soutěže, á propo, proč do názvu této akce nevložit její soutěžní podstatu, aby každý věděl, že se jedná o cukrářskou exhibici, neboť takto se lze třeba domnívat, že se jedná o nějaké šprncání  v gorotkách, jehož vítěz obdrží jakýsi pohár kdesi na Moravě? "Moravský cukrářský pohár", není nikterak pracný nápis a každý hned ví, která bije. Ale je to samozřejmě věcí úvahy pořadatelů.
Prostě Moravský pohár je za námi a my se už pouze v krátkosti můžeme ohlédnout za některými detaily. O mém náhledu na název jsem se již zmínil a chtěl bych zaměřit svou pozornost na jednu malou výpravu, která byla zřejmě v novodobých soutěžních dějinách, snad lze použít slovo nejkurioznější, ale především nejdojemnější.
Tato výprava také rovněž neušla pozornosti bzeneckých pořadatelů a byla jí udělena cena za nejvzdálenějšího účastníka, kdy výpravu tvořící dvě děvčata, píšu děvčata, protože v mém věku je u mě každá žena do padesáti let děvče, a navíc některé mistrové, které jsou o nějaký pouhý pátek starší než jejich svěřenkyně, kdy tak někdy nevíte, která je která, tak tyto cukrářské vyslankyně své školy dojely do Bzence až z Hněvkovic u Týna nad Vltavou, neboli ze vzdálenosti ca. 260 km. O to by ale nešlo, neboť na soutěže se jezdívá i dál, ale jihočeské cukrářsky přijely v kombinované dopravě autobus a vlak s veškerými proprietami na zádech a v rukou! Napříč tomu, že to byla jejich první soutěž v životě, a dokonce, kterou i jako první viděly, tak se přesto dokázaly vtěstnat do bronzového pásma, což je bezesporu výborný odraz do budoucna a zároveň i potvrzení, že láska, v tomto případě pro profesi a soutěž, skutečně i hory přenáší.
Dalším, a to významným pozitivem je jednak počet účastníků a zejména vysoká úroveň zpracování exponátů, které v přední skupině umístění snesou už ta nejpřísnější kritéria. Je vidět, že pokud je na škole v pedagogickém sboru zanícený soutěžák či člověk s vyvinutým smyslem pro estetiku, ale hlavně se smyslem pro sebeobětování se ve prospěch toho, co si zvolil za svou profesi a podaří se mu získat talentovanou studentskou schovanku a oba tyto subjekty hodlají na společném díle pracovat nad rámec pracovní či školní doby, tak výsledek se po čase dostaví, viz. nejeden krásný výtvor na 8. ročníku Moravského poháru.
Bzeneční pořadatelé letošní soutěže mysleli skutečně na vše, kdy například pro mladé soutěžící byla připravena večerní diskotéka, pro starší už zmíněný vinný sklep s cimbálkou, perfektní raut a mnohé další věci, které k moderním soutěžím patří.
Je pravdou, že jihovýchodní výspa naší republiky, potažmo Bzenec  to má v jakémkoli druhu pořádání akcí příznivější o to, že  má k dispozici velký boží dar, kterým jsou vinice a jejich produkt, který je nejenom složkou gastronomie, ale především mimořádného druhu kultury, která tak činí jižní Moravu vzácným pokladem na vizáži a významu naší vlasti. A bzenecká VOŠ, SOŠ a SOU z této truhlice přírodních darů, které přetváří do klenotu umění,  ráda rozdává nejenom plnými dlaněmi, ale i svým srdcem.


            Tož sa mějte drazí a hen v tom našém Bzénci zase za tři roky nashledanú!

Na našem dalším portálu www.gastronews.cz naleznete mnohadílnou reportáž z největší kuchařské soutěže v ČR, "Kuchař roku".



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.