Cukrář.cz

Reklama



Květinový dort

23.4.2009 | Autor: LIbuše Bažantová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

INGREDIENCE

5 vajec
120 g pískového cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžička kypřícího prášku do pečiva
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání dortové formy
Krém: 3 dl mléka
1,5 balíčku pudinkového prášku s vanilkovou příchutí
250 g másla nebo rostlinného tuku
150 g moučkového cukru
1 balíček vanilinového cukru
Marcipánová hmota na potažení: 100-200 g moučkového cukru
100-200 g mandlí
1-2 bílky (množství volíme podle velikostí dortu)
marcipánové květy na ozdobení

POSTUP PŘÍPRAVY

Žloutky našleháme s poloviční dávkou cukru do pěny. Z bílků ušleháme tuhý sníh, přisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pěny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do pečiva. Těsto rozetřeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírně vyhřáté troubě zvolna upečeme dorůžova. Vychladlý korpus podélně dvakrát či třikrát rozřízneme, potřeme krémem a spojíme do původního tvaru. Celý povrch dortu potáhneme bílým marcipánem, který rozválíme na dostatečně velkou placku a položíme na dort, vytvarujeme a přebytečnou hmotu odkrojíme. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytičkami (aby dobře držely, je třeba buď plochu lehce potřít bílkem, anebo marcipán zvlhčit a kytičky na něj jemně přitlačit).
Příprava krému: Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaříme a necháme vychladnout. Změklý tuk utřeme s moučkovým a vanilinovým cukrem do pěny a po částech zašleháme pudink


Dnes je pátek 17. září 2021
svátek slaví Naděžda, zítra Kryštof

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2021 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.