�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Kvìtinový dort

Autor: LIbuše Bažantová
Datum vyd�n�: 23.04.2009
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1215

Žloutky našleháme s polovièní dávkou cukru do pìny. Z bílkù ušleháme tuhý sníh, pøisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pìny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do peèiva.

fiogf49gjkf0d

INGREDIENCE

5 vajec
120 g pískového cukru
150 g polohrubé mouky
1 lžièka kypøícího prášku do peèiva
tuk na vymazání
hrubá mouka na vysypání dortové formy
Krém: 3 dl mléka
1,5 balíèku pudinkového prášku s vanilkovou pøíchutí
250 g másla nebo rostlinného tuku
150 g mouèkového cukru
1 balíèek vanilinového cukru
Marcipánová hmota na potažení: 100-200 g mouèkového cukru
100-200 g mandlí
1-2 bílky (množství volíme podle velikostí dortu)
marcipánové kvìty na ozdobení

POSTUP PØÍPRAVY

Žloutky našleháme s polovièní dávkou cukru do pìny. Z bílkù ušleháme tuhý sníh, pøisypeme zbývající cukr a ušleháme do pevna. Do žloutkové pìny lehce vmícháme sníh spolu s prosátou moukou smíchanou s práškem do peèiva. Tìsto rozetøeme do tukem vymazané a moukou vysypané formy a v mírnì vyhøáté troubì zvolna upeèeme dorùžova. Vychladlý korpus podélnì dvakrát èi tøikrát rozøízneme, potøeme krémem a spojíme do pùvodního tvaru. Celý povrch dortu potáhneme bílým marcipánem, který rozválíme na dostateènì velkou placku a položíme na dort, vytvarujeme a pøebyteènou hmotu odkrojíme. Nakonec dort ozdobíme marcipánovými kytièkami (aby dobøe držely, je tøeba buï plochu lehce potøít bílkem, anebo marcipán zvlhèit a kytièky na nìj jemnì pøitlaèit).
Pøíprava krému: Mléko a pudinkový prášek za stálého míchání uvaøíme a necháme vychladnout. Zmìklý tuk utøeme s mouèkovým a vanilinovým cukrem do pìny a po èástech zašleháme pudink


Vytisknuto dne 26.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku