Cukrář.cz

Reklama



SIGEP 09 - Rimini / - 4

fiogf49gjkf0d

Již po třicáté se sešly tisícerohlavé davy ve světovém středobodu cukrářského a zmrzlinářského veletrhu riminského SIGEPu, aby své profesní poznatky obohatily o vše,  co se během jednoho roku událo v jejich oboru, či aby na své vlastní chuťové buňky okusily co lze na jejich zhotovovaných produkty ještě vylepšovat.
SIGEP není jen statická výstava, ale především rušná činnost předváděcích akcí, odborných fór a konferencí, kdy své nadstandardní oborové znalosti sdělovali vrcholoví specialisté ve všech  klimatizovaných halách veletržního areálu. Návštěvníkovi se tak naskýtala možnost rozšířit si své profesní rozhledy o vyzkoušené laboratorní a praktické zkušenosti s následným uplatněním ve své práci.
K témuž též přispěly ukázky tvorby jednotlivců či kolektivů odborných škol ve zdařilém ztvárnění různorodých uměleckých námětů z čokolády, zmrzliny, marcipánu, karamelu nebo z těsta.



SIGEP není ovšem pouze to hlavní, co jej předurčuje na první veletržní pozici v předvádění produktů sladkého řemesla, ale je zároveň dokumentem i mnoha dalších odvětví mající spojitost s cukrárenskou a zmrzlinářskou výrobou.
K té náleží i káva, které je v Itálii velmi populárním nápojem, jehož provedení máme možnost chutnat při mnoha příležitostech i u nás doma.
Italská káva se vyznačuje vonným aromatem, díky pečlivému výběru druhu arabici, majícího svůj původ na vybraných kávových plantážích v oblastech Brazílie, Kolumbie, Střední Americe či v Etiopii.
Pokud bychom hodlali spočítat kávové značky se kterými se mohou kávoví konzumenti v Itálii setkat a chtěli je číselně porovnat s kvantem zmrzlinových firem, rozdíl mezi těmito dvěma italskými dominantami by nebyl příliš rozdílný.



Podávaná káva na Apeninském poloostrově je opravdovým „životabudičem“, kdy ke zmíněné kvalitě se přidává i skutečnost, že její servis bývá prováděn v množství i u nás prostřednictvím již známého piccola, kdy působnost kávy je násobena její koncentrací v menším objemu vody.
To ale ještě není poslední kávové slovo, které můžete v Itálii slyšet, neboť už i  piccolo bývá umocněno poloviční dávkou tekutiny při zachování původního objemu semleté kávy. Vzato naším pohledem či osoby tomuto kávovému rituálu nezvyklé, může takováto koncentrace způsobit i „vyhnání duše z těla“.
„Caffé Italiano“ je prostě pojem, který byl rovněž v degustačním mání na desítkách veletržních stánků.

 

Káva měla na SIGEPu i své zastoupení jinak než bývá běžně zvykem, kdy její konzumace se provádí z keramického šálku, ale i v ledovém provedení. Zjednodušeně řečeno, nabídka tohoto sortimentu je u nás známá pod názvem frapé. Zde se tento druh kávy vyráběl v přístrojích u nás známých na výrobu ledové tříště, kdy ve válci rotovala za účelem míchání směs ledové kávy, mléka, cukru a vody v optimálním poměru určeným výrobcem a dodáván v sáčkovém provedení.


Takováto káva je nejenom trojchuťový zážitek (+ šlehačka), ale i vizuální nirvána.

 

Kávovarům a doplňků k výrobě kávy bývá tradičně na SIGEPu vyhrazeno mnoho plochy


 
  

Velmi zajímavý interiér kavárny předváděla společnost ALFA ARREDAMENTI. kde stěnovou malbu osobitého pojetí doplňovalo sádrová plastika. Vzhled exkluzivity podtrhovalo i tyčové osvětlení ze skla. Doplňkem byly dnes v lepším podnicích tohoto druhu okrasné, ale pro případ potřeby účelové polštářky. (Všechna fota je možné klikem zvětšit)

Termín veletrhu SIGEP pro příští rok : 23.-27. leden 2010

 -pokračování -

 

 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.