Cukrář.cz

Reklama



IKA 2008 - Německo, aneb doma bývá málokdo prorokem / -3

fiogf49gjkf0d



  
  

Německý tým měl olympijské období dosti složité, protože po světovém poháru v Singapuru odstoupil manažer spolu s několika vlivnými členy, a tým mohl v přípravě začít téměř od piky. Situace byla o to složitější, že německý seniorský a juniorský celek byl spjat pod společným vedením, což v praxi znamenalo problém tzv. „na druhou“. A aby toho všeho nebylo úplně málo, došlo krátce před chicagským pohárem, de facto poslední mezinárodně významnou generálkou na Erfurt k tragickému úmrtí kapitána národního celku Franka Ottersbacha, který dokázal před hlavním děním uplynulé sezóny a tím i potažmo před blížící se olympiádou, vtisknout týmu svoji koncepci. Ta se mimo jiné opírala o nesmírně důležitou složku týmové práce, kterou je kolektivní psychika. Každý soutěžící v družstvu ví přesně o čem je řeč, a o jakou důležitou položku s vlivem na výsledek se jedná, a jaká proměna nastává s týmem v tréninku, případně v soutěži menšího významu  v protikladu na pohárovém či olympijském účinkování.
U německého týmu to v přípravné praxi znamenalo, že tréninky byly značnou měrou zaměřeny i na psychickou odolnost, kterou u toho týmu navíc značně zatěžovala odpovědnost působení v domácím prostředí  v návaznosti na očekávání co nejlepšího výsledku.

V souvislosti s národním týmem Německa, tedy družstvem domácím, byla mnohokrát vyslovena hypotéza o vhodnosti výhry či možná lepšího umístění v domácím prostředí.
Shodou okolností to byli na minulé olympiádě právě Němci, kteří podali protest proti verdiktu rozhodčích v domněnce, že jejich umístění není totožné s předvedeným výkonem. Letos se tento tým umístil na celkovém druhém místě se ziskem všech čtyř zlatých medailí a se slušným náskokem před Švédy a ještě slušnějším odstupem od Norů. V debatě se zástupci jiných týmů jsem vyslechl určité pochybnosti právě v souvislosti s 2. místem německého družstva. Pokud bych se měl přidržet úvahy podivu nad tímto umístěním, a pokud by opravdu měla korespondovat se skutečností, pak bychom  - možná  - po čtyřech letech mohli poopravit loňský titulek, zda-li domácí družstvo se může dobře umístit, na nadpis, zda domácí družstvo může skončit v poli poražených?
Znovu si připomeňme minulý olympijský protest německého týmu, který by  - podotýkám hypoteticky – třeba případně mohl způsobit zpětnou vlnu v podobě plusového bodíku na letošní soutěži. Pro korektnost musím podotknout, že se opírám  pouze o výrokovou úvahu  některých zástupců zahraničních týmů.
Podtext celé této myšlenky spočívá v tom, že český národní tým, který byl rozhodčími verbálně ohodnocen na nejlepší práci dne, nakonec skončil na vyhlašovacím pódiu s bronzovým umístěním, kdy stříbrná medaile za cukrárnu již byla pouze cenou útěchy. Tuto myšlenku protáhnu do úvahy, jak dalece by mohlo být dobré pro budoucno, kdyby náš tým podal protest proti svému umístění?
Ovšem zůstaňme v takovýchto úvahách při zemi, při představě  významového dopadu sopránového kviknutí českého pinče (prosím brát ve významu politickém, nikoli v souvislosti s českým týmem) oproti basovému štěku německého ovčáka či rotvajlera, (majícího původ v německém městě Rottweil).
Stručně řečeno, tudy cesta určitě nepovede. Chce-li náš celek, a není myšlen pouze národní tým, uspět se soupeři zvučnějšího jména, kteří aniž zápas ještě začal, již vedou alespoň 1:0, tak musí vzít na vědomí, že nebude stačit být stejně dobrý jako jejich protivník, ale v něčem jej předčít. Asi něco na způsob husitské taktiky, vycházející z poznatku, že postavit se na otevřeném poli pět až desetkrát početnějším a lépe vyzbrojeným křižákům by bylo dobrovolným spácháním sebevraždy. Účinnou protizbraní byla tehdy chytrá strategie eliminace soupeřovy převahy v podobě nestandardních vojenských úkonů, vedoucích vždy k vítězství.
Poučme se tedy v dějinách, tentokráte dokonce ve vlastních, a proveďme taktický tah, protože rovnocenný výkon a udržení kroku se soupeřem zvučnějšího jména v subjektivním hodnocení k úspěchu zřejmě nepovede.

 
                                                 Práce bahamského týmu

 
                                               Ukázka tvorby Jižní Korei

 
 
 
 

                                                     Práce jednotlivců



Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.