Cukrář.cz

Reklama



Cukrářské rady našich čtenářů

28.05.2008 | Autor: - red. - | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

V příspěvcích se objevují různé připomínky a návody jak si pomoci v různých nesnázích. Některé z nich konzultujeme s odborníky na danou problematiku a pro naši čtenářskou obec je předkládáme v souhrnu informací.

Pečený výrobek ve formě

Jak je to s vyklopením obsahu pečeného v bábovkové nebo dortové formě? Jsou různé způsoby co dělat aby vyklopení proběhlo bez problému.
Někdo  pouze vymaže plech a posype ho strouhankou, či posyp provede kokosem a nebo moukou.
Někdo jde na věc od změny materiálu, v tomto případě silikonové výplně, případně zkouší dortové nebo kapslové ráfky, kdy se na dno vloží papír a vše se zabalí, s variantou smíchání mouky s vodou a prostřednictvím tohoto „lepidla“ se přilepí papír na ráfek.
Našly se i rady v použití tuku ve spreji na vymazání formy, společně s hrubou kukuřičnou moukou na vysypání.
Změna přípravné technologie může někdy přinést zlepšení, ale ukazuje se po konzultaci s odborníky na dané téma, že  - zřejmě – může být problém v samotné troubě. Měřící přístroj teploty může ve svém údaji vykazovat odchylku, a ta je případnou příčinou rozdílu mezi teplotou vykázanou teploměrem a teplotou skutečnou, která není optimální pro konkrétní pečící úkon.
K odstranění problému tedy může i postačovat pouhá výměna teploměru.

Jak si zhotovit obyčejnou oplatku s možností domácí výroby?

Tomáš Sedláček zaslal odzkoušený recept  použitelný v domácím prostředí

4 bilky
140 g cukr moucka
140 g mouka hladka

Do pevného sněhu zašlehejte cukr, opatrně vmíchejte mouku a upečte ve vymazaném a vysypaném srnčím hřbetu. Ještě horké zabalte do folie, nechte 2 - 3 hodiny vychladnout, pote nakrájejte na tenké plátky a pomalu na plechu usušte v troubě.
Můžete do hmoty přidat neloupané spařené mandle, ale počítejte potom s komplikacemi při krájeni na plátky.

zkuste také hranatou paštikovou nebo aspikovou formu.

Když nechce pálená hmota zhoustnout

Zhotovujete pálenou hmotu při doržení všech doporučených poměrů, ale ta je stále řídká a nedaří se vám ji dostat do řádné konzistence. Kde bývá zřejmě chyba?
Může se jednat o změnu hladké mouky, která obsahuje málo lepku a tak dojde při restování  pálená hmota k menšímu uzavření, přesto, že se  déle nahřívá.
Doporučený způsob je dát pálenou hmotu na stranu, uvařit novou a starou  poté do ní přidat. Ale pozor! Ne najednou, nýbrž v poměru 2/3 nové hmoty přidáváme asi 1/3 hmoty staré.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 18. dubna 2024
svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.