�l�nek ze serveru Cukr��.cz (www.cukrar.cz)


V�echna pr�va vyhrazena (c) 2001 V�trn�k, s.r.o.
Upozorn�n�: Doslovn� ani ��ste�n� p�eb�r�n� tohoto materi�lu nen� povoleno bez p�edchoz�ho p�semn�ho svolen� spol. V�trn�k, s.r.o.
Takto vyti�t�n� str�nka nen� dokladem shody vyti�t�n�ho textu se skute�n�m �l�nkem a jako takov� nem��e ani b�t pou�ita.


Cukráøské rady našich ètenáøù

Autor: - red. -
Datum vyd�n�: 28.05.2008
URL: http://www.cukrar.cz/show.asp?id=1100

V pøíspìvcích se objevují rùzné pøipomínky a návody jak si pomoci v rùzných nesnázích. Nìkteré z nich konzultujeme s odborníky na danou problematiku a pro naši ètenáøskou obec je pøedkládáme v souhrnu informací.

fiogf49gjkf0d

V pøíspìvcích se objevují rùzné pøipomínky a návody jak si pomoci v rùzných nesnázích. Nìkteré z nich konzultujeme s odborníky na danou problematiku a pro naši ètenáøskou obec je pøedkládáme v souhrnu informací.

Peèený výrobek ve formì

Jak je to s vyklopením obsahu peèeného v bábovkové nebo dortové formì? Jsou rùzné zpùsoby co dìlat aby vyklopení probìhlo bez problému.
Nìkdo  pouze vymaže plech a posype ho strouhankou, èi posyp provede kokosem a nebo moukou.
Nìkdo jde na vìc od zmìny materiálu, v tomto pøípadì silikonové výplnì, pøípadnì zkouší dortové nebo kapslové ráfky, kdy se na dno vloží papír a vše se zabalí, s variantou smíchání mouky s vodou a prostøednictvím tohoto „lepidla“ se pøilepí papír na ráfek.
Našly se i rady v použití tuku ve spreji na vymazání formy, spoleènì s hrubou kukuøiènou moukou na vysypání.
Zmìna pøípravné technologie mùže nìkdy pøinést zlepšení, ale ukazuje se po konzultaci s odborníky na dané téma, že  - zøejmì – mùže být problém v samotné troubì. Mìøící pøístroj teploty mùže ve svém údaji vykazovat odchylku, a ta je pøípadnou pøíèinou rozdílu mezi teplotou vykázanou teplomìrem a teplotou skuteènou, která není optimální pro konkrétní peèící úkon.
K odstranìní problému tedy mùže i postaèovat pouhá výmìna teplomìru.

Jak si zhotovit obyèejnou oplatku s možností domácí výroby?

Tomáš Sedláèek zaslal odzkoušený recept  použitelný v domácím prostøedí

4 bilky
140 g cukr moucka
140 g mouka hladka

Do pevného snìhu zašlehejte cukr, opatrnì vmíchejte mouku a upeète ve vymazaném a vysypaném srnèím høbetu. Ještì horké zabalte do folie, nechte 2 - 3 hodiny vychladnout, pote nakrájejte na tenké plátky a pomalu na plechu usušte v troubì.
Mùžete do hmoty pøidat neloupané spaøené mandle, ale poèítejte potom s komplikacemi pøi krájeni na plátky.

zkuste také hranatou paštikovou nebo aspikovou formu.

Když nechce pálená hmota zhoustnout

Zhotovujete pálenou hmotu pøi doržení všech doporuèených pomìrù, ale ta je stále øídká a nedaøí se vám ji dostat do øádné konzistence. Kde bývá zøejmì chyba?
Mùže se jednat o zmìnu hladké mouky, která obsahuje málo lepku a tak dojde pøi restování  pálená hmota k menšímu uzavøení, pøesto, že se  déle nahøívá.
Doporuèený zpùsob je dát pálenou hmotu na stranu, uvaøit novou a starou  poté do ní pøidat. Ale pozor! Ne najednou, nýbrž v pomìru 2/3 nové hmoty pøidáváme asi 1/3 hmoty staré.


Vytisknuto dne 23.04.2024 ze serveru
Cukr��.cz (www.cukrar.cz)
Konec �l�nku