Cukrář.cz

Reklama



Mistrovství světa cukrářů juniorů 2008 – Lisabon /-2

fiogf49gjkf0d



První soutěžní den měl svůj počátek v 8 hodin a byl vyhrazen tvorbě pralinek do 16. hodiny, kdy musely být bonbóny v uvedený čas předloženy porotě k degustaci.
Hodnotící komise hodnotila vzhled, chuť, rukodělnost provedení, dodržování soutěžního zadání, obtížnost provedení, způsob zdobení, nápad. Kdo stihnul alespoň dílčí přípravu celkového soutěžního projektu, byl ve výhodě a vymezoval tak nebezpečí vstupu do pásma časové tísně pro následující  den.
Úkol druhého soutěžního dne spočíval v provedení skulptury, dortu a zmrzliny, národních specialit a jejich prezentaci pro veřejnost včetně bodové ohodnocení.
Body získané z prvého i druhého dne se sčítaly a určuvaly celkové pořadí.
Přítomnost určitého druhu surovin byla do určité míry zajištěna sponzory a byla součástí nabídky, kterou soutěžící mohl využít, ale nejednalo se tím o jeho povinnost.  Avšak podstatný díl surovin byl u většiny soutěžících zajištěn vlastními prostředky.
Mistrovství se zúčastnilo celkem 15 účastníků z 10 různých národností. Hned na počátku však odstoupil ze soutěže Tchaiwanec, který byl odvezen do  nemocnice pro zdravotní potíže s krevním tlakem a žaludkem.
Účast jednotlivých soutěžících spočívala z výběrů jednotlivých zemí, které měly různé klíče  postupů podle svých zvyklostí ke kvalifikaci na mistrovství světa v Lisabonu.

Obrázky je možno klikem zvětšit

Druhý soutěžní den v 11. 40 hodin museli soutěžící předložit k hodnocení zmrzlinový dezert a ve 14.30 se uskutečnila prezentace dortů s následným hodnocením. V 16 hodin zazněl nekompromisní signál ukončení veškeré práce a soutěžící měli k dobru hodinu na úklid pracoviště a vystavení všech druhů prací k závěrečnému hodnocení.

V rozmezí 13 a 14 hodiny se uskutečnila každý den pracovní přestávka.

 

Vítězný Japonec Kengo Akabame se rozhodl pro námět „Láska a mír“.
Obraz oduševnělé tvorby představuje vizi klidu, tolerance a vzájemného pochopení vmíšené do projevu půvabu zhotovení.
Součástí díla je i ve figurálním projevu znázornění přítomnosti člověka a lva, kdy touto symbiózou protichůdnosti chtěl tokijský cukrářský výtvarník vyjádřit možnost společného žití ve světě představ vzájemné tolerance.
Monument je kompletně vytvořen z karamelu.
Kengo Akamabame dosáhl věku 22 roků a pracuje v tokijském hotelu. Jeho plán pro budoucnost je soustředění se na seniorskou kategorii, kde by se chtěl svému juniorskému úspěchu přiblížit.


 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Johannes Gruber z Německa vystoupil na stříbrnou příčku vítězných stupňů. Svůj výtvor nazval „Tajemství mořských hlubin“, kdy vrcholu monumentu dominuje dravý mečoun, přičemž
tvorbou své záliby realizoval mladý německý mistr soutěžní zadání mistrovství světa. Dekorační výrobek je vytvořen z karamelu. I Johannes vstoupil na mezinárodní soutěž jako debutant. Je nositelem vícero ocenění z německých juniorských soutěží a vítěz kvalifikační nominace pro Lisabon. Je absplventem mistrovské cukrářské školy a v blízké budoucnosti by se chtěl věnovat soutěžím s cílem zbudování si vlastní cukrárny.


 
 
 
--------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Třetí v pořadí Rakušanka Marianne Haiderová absolvovala v Lisabonu  svůj prvný  mezinárodní start. Bydlí v Hornorakouském Kremsu. Vyhrála školní a posléze krajský přebor a v nominační soutěži pro Lisabon obsadila 2. místo. Tématu soutěžního námětu udělila název „Sen letní noci“, kdy ve svém námětu ztvárnila pohádku o víle a elfech, kde je znázorněna květina s kouzelnou mocí. Dílo sestává z karamelu, marcipánu a zmrzlinového dortu. Figury tvoří housenky a skřítci.

 
 
 
 

V 18 hodin byly předány účastnické diplomy a veškeré soutěžní, hodnotící a pořadatelské osazenstvo včetně novinářů se přemisťovalo na fotbalový stadion klubu Benfica Lisabon ke slavnostnímu vyhlášení výsledků 13. ročníku Mistrovství světa cukrářů juniorů 2008.
K nalezení lisabonského fotbalového svatostánku nebylo zapotřebí žádné mapy či podrobnějšího popisu. Pro Lisaboňany je Benfika modlou a stačilo se pouze zeptat kteréhokoli muže na cestu k fotbalové mekce  Portugalska a kromě neomylně určeného směru se tázajícímu dostalo i bližší poučení o slavné Benfice, s případným pochlubením se klubovou kartou božského týmu.
Přivítání v zázemí ochozů stadionu bylo charakteristické pro srdečné jihoevropany s nabídkou posazení se v čestné lóži a prohlídkou, v té chvíli mlčenlivých tribun pro 65 000 diváků a nádherné scérie hrací plochy a přilehlých prostorů. Novinářské srdce trochu zatruchlilo nad značným přítmím, které neumožňovalo provedení fotografické dokumentace pro uživatele našeho portálu. Leč … .
Benfika Lisabon je fotbalový klub se 104 letou historií, v níž získal 31 domácích titulů a stal se dvakrát vítězem nejvyšší evropské soutěže Ligy mistrů. Ve svém znaku má orla, jehož kamenný monument je vtesán do kamene nad hlavním vchodem stadionu. Kromě toho vlastní i živého opeřence, který je maskotem týmu a bývá při zápasech na stadiónu přítomen.
A nyní se dostáváme k výše zmíněnému leč…
Již v době husté tmy jsme byli pořadateli vyzváni k opětovnému se přemístění do hlediště s očekáváním překvapení. Jeho podoba se zvětšovala s nabývající intenzitou světelných luxů, které postupně zpřístupňovaly zraku nádheru diváckého interiéru pro ctitele nejrozšířenější kolektivní hry světa pod značkou Benfica Lisabon, případně portugalského národního týmu.
Na pečlivě udržovaném zeleném trávníku hrací plochy byl umístěn stojan se znakem fotbalového klubu. Všem přihlížejícím se jevil pohled na fotbalový kotel architektonického krásna chlouby hlavního města Portugalska a všichni přítomní byli poctěni pořadatelskou vstřícností. Ovšem ta měla ještě svého hlavního žolíka v rukávu. V době kdy zřítelnice zraku se ponořovaly do hlubin fotbalového chrámu, aby se vzápětí vznesly do jeho výšin, tu se v průsečíku pohledu až v samé výši zastřešení stadionu naskytlo překvapení největší hodnoty.
 
 


Z temna oblohy prozářené třpytem hvězd se pohledu zjevila silueta letící orla, samotného maskota Benficy, který v majestátném rozpětím svých křídel vytvářel vzdušné oblouky a snášel se ve spirálovitém sestupu pozvolna k prostoru hrací plochy, aby s důstojností krále ptactva a představitele symbolu fotbalové historie města a Portugalska usedl na znak pořádajícího klubu! Potlesk uznání si nikterak nezadal s ovacemi fanoušků nad výkony  fotbalových bůžků místního týmu.
Přítomnost profesionálního sokolníka, zaměstnance klubu, se svým svěřencem nedala na sebe dlouho čekat a osazenstvo ve slavnostním sále mělo možnost si vyslechnout celou historii spojitosti orla a Benficy a způsobu jeho chovu.
Mnozí přítomní se shromáždili v blízkosti neobvyklého děje a spouště aparátů konkurovaly mluvenému slovu.
Ve chvíli kdy jsem skočil na pódium ve snaze fotit opak toho co se prostřednictvím svých fotoaparárů snažili zachytit ostatní, se vznesl orel do výše a svou královskou perutí mě poctil čestným úderem do tváře. Takovéto cti obdržené na Pyrenejském poloostrově není rozhodně možné zapomenout!
- pokračování -- continuation -



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.