Cukrář.cz

Reklama



Deset olympijských otázek pro kapitána národního týmu

fiogf49gjkf0d

V přípravě na olympijský gastronomický duel, jenž zkříží své kulinářské meče v prostředním podzimním měsíci tohoto roku pod plamenem olympijského symbolu v Erfurtu, již značně přihořívá.
Kapitána národního celku Jiřího Krále jsme se zeptali v jakém stádiu je příprava české kulinářské reprezentace a co vše vůkol se odehrává a hlavně odehrávat bude. Připomeňme, že Národní tým kuchařů a cukrářů České republiky na minulé olympiádě obdržel 1 stříbrnou a dvě bronzové medaile včetně jednoho diplomu.
Uplynuly čtyři roky a nároďák v tomto období dokázal velmi důsledně  zacelit skuliny svého soutěžního projevu, které mu na vrcholových soutěžích ubíraly body. Přesvědčivý důkaz této inovace podal na americkém kontinentu, kdy si z loňského Chicaga odváží bohatší medailovou žeň v podobě dvojitého stříbra a jednoho bronzu. Lze tudíž jednoznačně vyslovit, že tvůrčí úroveň, včetně na ní navazujícího zákulisí, má stoupající tendenci, a lze s velkým napětím očekávat v jaké úrovni bude kulminovat výkonnostní ukazatel právě v době vzplanutí olympijského ohně nad duryňským Erfurtem.

Do tunelu temnoty olympijského výsledkového budoucna,  vnáší přísvit jasu rozhovor kapitána týmu, z něhož pozorný čtenář může vyčíst, že tým dobře zúročil své dosavadní působení, byl dobrým čtenářem učebnice posledního meziolympijského dění, a - alespoň já to tak vnímám - pojede na letošní Erfurt se žolíkem jistoty opřeným o dozrání dnes již předního světového týmu, který může plným právem usilovat o účast v první elitní desítce nejlepších týmů světa. 

Mnohé nasvědčuje tomu,  že se možná můžeme těšit na příjemné překvapení.
Ale ještě jsme nepřeskočili a proto nebudeme říkat hop.
Náš portál bude do doby zahájení 22. ročníku IKA - Olympiáda gastronomického umění, přinášet průběžné zpravodajství o různých účastnících letošní olympiády jak z tuzemska tak i ze zahračí.

/foto: ukázka olympijské tvorby národního týmu - Erfurt 2004/

1) Jste šéfkuchařem ve Francouzské a Plzeňské restauraci v Obecním domě a zároveň kapitánem národního týmu, jehož v letošním roce čeká olympijská povinnost. Která z těchto dvou zmíněných postav bude ve vaší činnosti převládat?
Obě postavy jsou důležité ale jako šéfkuchař Obecního domu budu působit déle. Kapitán týmu je velice důležitá role, ale je to jen na určité období. S týmem se musíme připravovat během celého roku. V podstatě všichni musí zvládnou při plném nasazení jak zaměstnání, tak tým! Většina členů týmu jsou šéfkuchaři a jejich vytížení je maximální.

2) Národní tým se v meziolympijském období zúčastnil relativně málo soutěží. Byl to záměr kvůli koncentraci nebo vynucený ekonomický tah?
Nemůžu souhlasit s formulací „málo soutěží“. Jsme národní tým a soutěže pořádané na úrovni národních týmu nejsou tak časté jako regionální. A na všechny soutěže jezdit nelze. 
Ekonomika je nedílnou součástí strategie týmu, ale jde ruku v ruce s možnostmi jednotlivých členů týmu. Jak už jsem zmínil, všichni jsme zaměstnaní a není tak jednoduché uvolňování z práce. Někdo má maximální podporu zaměstnavatele a někdo musí na soutěže místo vlastní dovolené. Ale i tak jsme zvládli poměrně dost velkých a pro nás velice přínosných soutěží.   

3) Do olympijského Erfurtu už zbývají pouhé tři čtvrtiny roku. Mám informace, že některé světové týmy začali s přípravou na olympiádu již v loňském podzimu, ba dokonce některé i dříve. Předpokládám, že příprava v týmu vypukla již naplno. Kdy jste začali vy a jaký je náplň a harmonogram přípravy?
Náš tým začal z přípravami již v listopadu 2007. Byli jsme nominováni na světovou soutěž na Kypru a představenstvo AKC ČR schválilo naši účast. Zadání soutěže je velice podobné zadání na olympiádě tak jsme tuto soutěž pojali jako přípravu před tou největší kuchařskou soutěží IKA 08.

 4) Poslední soutěží národního týmu bylo úspěšné Chicago. Předvedená – a oceněná – soutěžní práce byla ve vašem provedení již generálkou na Erfurt, či pro olympijské dění se představíte s novou soutěžní koncepcí?
Zadání na IKU je trochu odlišné ale jistě, že využijeme některé prvky realizované a vystavené v Chicagu. Máme velice dobrý základ a na tom se musí postavit nová a lepší „tabule“.

5) V přípravných obrátkách se v plném rozsahu točí celý širší reprezentační kádr nebo již konkrétně nominovaní soutěžící?Soutěžní družstvo máme již složené, momentálně je předčasné tvrdit že na 100%. Uvidíme jakou bude mít kdo formu. Jsme na tom jako v každém kolektivním sportu, za tým budou soutěžit ti nejlepší, jde nám přeci o výsledek týmu.   

6) Hovořili jsme již mnohokrát o handicapu malé a neznámé, či méně známé země, u které bývá velkým rizikem přijít s nějakým experimentálním prvkem na soutěž tohoto typu. Avšak český národní tým je ve světovém arbitrážním pohledu již dobře viditelným hráčem. Vyplývá z toho možnost, že Česko zkusí v Erfurtu již vystrčit útočné tykadlo nějakého originálu nebo se raději přidrží strategie jistoty?
Strategie pro Erfurt: maximálně využít zkušeností z předešlých soutěží a zúročit několikaleté působení týmu na světových soutěžích. Tím nechci říct že nevyzkoušíme nějakou novinku na poli gastronomie … 

7) Ukázalo se nejednou jak je důležitá práce cukrářů pro konečný výsledek celého týmu. Není žádným tajemstvím, že právě tento post buďto výrazně dopomohl k dobrému umístění nebo na druhé straně pečetil prohru. Nemám tím na mysli pouze český tým. V odborných kuloárech se hovořilo o personálním posílení cukrářských reprezentantů pro velké soutěže a tím i potažmo pro olympiádu. Stalo se tak již skutkem a případně jakého počtu cukrářů by se to mělo týkat?Cukrařina je tou třešničkou na dortu a nebo,… tou poslední kapkou která vás připraví o pěknou spoustu bodů. Momentálně máme jednoho cukráře a jednu cukrářku. Sázíme na kvalitu, né na kvantitu! Minulý rok jsme v týmu měli dvě cukrářky a jednoho cukráře. Cukrářka i cukrář skončili … sportovní terminologií řečeno „výkonost nebyla ideální“. Tak jsme k té jedné šikovné cukrářce přidali dost dobrého cukráře … a oba „mají skvělou formu“ tak jsou v“ nominaci“ !

8) Na poslední olympiádě měla Česká republika poprvé ve své historii - ale taktéž  i v historii Československa – svého prvního hodnotící komisaře Milana Sahánka. Bude tento dvojnásobný držitel olympijského zlata nás opět reprezentovat na tomto postu?
Věřím že ano! Je v nominaci!

9) Jak vás podporuje Česká republika? Pomůže vám český zastupitelský úřad nebo Česká centrála cestovního ruchu? Případně ministerstvo zahraničí?
Bohužel podpora není velká. Z centrály cestovního ruchu vyšlo několik brožurek a tiskových materiálů a informaci o malém rozpočtu …
Pro  ministerstvo zahraničí … nezajímavá akce, ale spojte se, se zastupitelstvem … a tady záleží na lidech, někteří pomohou třeba s kargem, dopravou a rádi se i zúčastní soutěže. Moc děkujeme za Chicago, Singapur, Moskvu … ale i mi jsme podpořili Českou republiku a zdařile reprezentovali!
Adekvátní podporu, kterou by si naše gastronomie zasloužila ze strany státu nemáme!
Je to škoda! Gastronomie je kultura národa, naše deviza, naše dědictví a naše bohatství.
Cestovní ruch je pevně spjat s gastronomií a celým odvětvím, které přináší státu nemalé procento HDP. Věřím, že kompetentní úředníci časem procitnou a podpoří české kuchaře a gastronomii …  je to v zájmu celého národa!   

10) V každém soutěžním odvětví pracuje, řekněme, zákulisní diplomacie. Má již česká gastronomická reprezentace takovou sílu aby se, byť jen třeba dílčím způsobem, do ní mohla též zapojit?
Ano, nějakou sílu již máme a stále posilujeme … Již osoba pana Sahánka na postu mezinárodního komisaře, naši republiku posouvá mezi horní příčky angažovaných gastronomických velmocí.
Umístění a agilnost našich  reprezentačních družstev, nejenom tým seniorů ale i juniorů, regionálních týmů a jednotlivců vytvořila velice slušnou image. Obrázek české gastronomické reprezentace získává stále lepší světové renomé.
Neméně důležité a přínosné je vystupování našeho představenstva zejména prezidenta pana Kubece, viceprezidenta pana Žídka a managerky AKC ČR paní Albrechtové.  
Je velice důležité, když tým přijde podpořit prezident a pozdraví komisaře, ostatní prezidenty, prohodí pár slov … to má váhu!
Na soutěži je potřeba nejenom dobře soutěžit ale i proniknout do mezinárodní gastronomické diplomacie. Získat kontakty, informace, ukázat že je naše asociace silná, že přijede i náš prezident který se svým doprovodem pomůže a podpoří týmy a českou kuchyni. 



Dnes je sobota sobota 20. dubna 2024
svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.