Cukrář.cz

Reklama



Téma "RAKVIČKY"


RAKVIČKY
Od: EvaK

01.08.2009 10:43:33.
id: 6669.


Mohla bych poprosit o radu, jak na rakvičky? Chtěla bych se držet receptu pouze žloutky a cukr, bez mouky a škrobu. Vždycky mi prasknou a celé se otevřou. Myslím, že je to teplotou, i když jsem vyzkoušela rozmezí mezi 100-150st. Možná i poměr cukru ke žloutkům-dávám 1:1. A až se mi povedou třeba ty světlé, ráda bych se naučila i ty tmavé...:) Přidává se pouze kakao? Pamatuji si tmavé rakvičky vís křehčí a víc tmavé, než jak se mi zatím podařily vykouzlit:) Děkuji moc. Eva

odpovědět

Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Karlos

Vloženo: 10.08.2009 13:54:35.
ID: 6729.


Fígl je v pečení. Zpočátku vysoká teplota(vyjedou), později jen sušení.

odpovědět

    Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: EvaK

Vloženo: 12.08.2009 14:19:04.
ID: 6748.


Děkuji moc za reakci:) Nejsem profík, ale cukrařinou se zabývám docela dlouho. Nikdy jsem ale nezkoušela klasické zákusky a teď jsem se rozhodla je zkusit a vypilovat. Ve většině cukráren se dostanou jen zákusky, které....nechci nadávat, ale opravdu se někdy nedají jíst a s příchutěmi, které u zákusku uvádějí, nemají nic společného. Vím, že je to složité, myslím tu ekonomickou stránku, ale vždycky jsem se přikláněla k tomu, aby bylo aspoň na výběr. Kdo chce ať si koupí ty méně kvalitní levné, ale myslím že hodně lidí by přivítalo kvalitní výrobky i za cenu vyšší. Abych se vrátila k těm zapeklitým rakvičkám:)...vypadají strašně jednoduše, ale zatím mě nejvíc potrápily:) Cukrařině moc fandím a tady na "cukráři" jsem se dozvěděla spoustu zajímavých věcí. Ještě jednou děkuji. EvaK

odpovědět

Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: EvaK

Vloženo: 10.08.2009 20:11:27.
ID: 6733.


Napsala jsem špatně poměr, 1:1 by bylo opravdu málo cukru. Dávám 2 díly, ale i to bylo málo. Zkusila jsem dát ještě víc a už se povedly:) Budu zkoušet postupně i ty tmavé, na ty jsem nenašla nikde žádný recept:( Kdyby někdo měl nějakou radu, předem děkuji. Eva

odpovědět

Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Marek

Vloženo: 13.08.2009 21:07:15.
ID: 6777.


Dobrý den,potřeboval bych poradit ohledně rakviček.Pracuji v cukrářském provozu,kde vyrábím i rakvičky.Pokaždé jsou rakvičky jiné,někdy pěkně hladké,rovné,jindy zase křivé popraskané plné puchýřů.Přitom receptura je pořád stejná,šlehám ji stejnou dobu(15 minut),peču je při stejné teptotě tzn.sázím do pece při 170st a až naskočí snížím tepotu na 110st a peču je asi hodinu.Při plnění sáčkem hodně moc záleží na stejnoměrmém nastříkání.Stačí trochu v některém místě více přitlačit a už je korpus křivý.Tak proto přidáváme do hmoty i vodu,aby se hmota lépe rozlila ve formičce a byla rovná.Ale i to někdy nepomůže,i když hmota vypadá pěkně rozlitá,po upečení jsou křivé a plné puchýřů.
Čím to tedy může být,že na jsou korpusu puchýře a bubliny po upečení.Nemůže to být třeba surovinami,špatným cukrem či žloutky nebo pečením.Máme u nás boxovou horkovzdušnou pec na vozy.Nebo pozměnit recepturu či přidat jiinou surovinu.Četl jsem,že do hmoty se dává mouka,my ji dělámě poze ze žloutků,bílků a mouč.cukru.Jednou jsem zkoušel přidat trochu hladké mouky,ale také byly puchýře a bubliny.

odpovědět

    Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Karlos

Vloženo: 17.08.2009 15:36:42.
ID: 6802.


Tady nezbývá než se zeptat, zda-li máte ten správný recept(moměr). Já je dělal několikrát doma v troubě a puchůře jsem nikdy neviděl.....rakvičky byly ukázkové. Třeba je hmota moc řídká vzduch se tlačí ven.... Pečení je základ perfektních rakviček, protože tam je naprosto nutná vysoká teplota ze začátku a nízká pak na vysoušení.
Když jsem chodil na praxi, nacpával jsem se rakvičkovým odpadem a snědl jsem toho neuvěřitelná kvanta a že tam těch pytlů odpadu měli....takže udělat všechny bez chyby asi nepůjde. Je ale fakt že nevyrovnaná výška je celkem častá závada i doma jsem měl několik takových, co se na jedné straně jakoby zasekly.


odpovědět

       Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Marek

Vloženo: 27.08.2009 19:53:51.
ID: 6830.


Diky za odpověď.Jestli máme správný recept,to já nevím.Máme v provozu zaběhnuté staré receptury,podle kterých se už peče spoustu let.Našli jsme i recepturu,do které se přidávájí jak žloutky,tak i malá část bílků.Ale moc velký rozdíl jsem v tom neviděl.Myslíš tedy,že teplota 170 st.ze začátku a dopékání při 110 st. je správná teplota.Nebo máme špatný teploměr na peci,který špatně měří.Určitě ale měří správně,protože když jsem dopékal rakvičky při 115 st.,tak už byly trochu tmavší.Slyšel jsem,že rakvičky mají svou paměť,tzn.jak se nastříkají,takové budou po upečení.Myslím si,že hodně také záleží na surovinách a především na kvalitě cukru,neboť je hodně výrobců.

odpovědět

          Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Janao

Vloženo: 21.09.2009 10:09:11.
ID: 6904.


na rakvičky mám starý osvědčený recept od babičky 5 žloutků, 1 celé vejce, 25 dkg mletého cukru a 1 vanilkový- vyšlehat do husté pěny - až se změní barva na světle žlutou, potom vymazat formičky sádlem a do dvou třetin vyplnit hmotou, která se ve formičce volně rozteče. Potom peču asi na 15O stupňů, nesmí se moc rychle nafouknout, pak prasknou a nechám je vysušit - ale ne zhnědnout, trošku nechám vychladnout a pak chytím formičku a trošku jí jakoby vykroutím - ale opravdu trošku - tím se mi obsah uvolní a lehce ho dvěma prsty vyberu.
Peču to jako vánoční cukroví do formiček nebo i jako svatební - malinká srdíčka - při správném pečení si hotový výrobek ponechá obrysy i drobné tvary a zářezy formičky. Je možné hotové výrobky i jemně vydlábnout špičkou nože.

odpovědět

Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: Olga

Vloženo: 06.11.2009 13:21:04.
ID: 7027.


a nevíte někdo ten recept na ty kakaový rakvičky?


odpovědět

Reklama
Doporučujeme: Jedinečná cukrárna Větrník v Brně
Nadpis: Re: RAKVIČKY
Od: pavla havelkova

Vloženo: 26.10.2012 12:38:55.
ID: 9714.


Dobrý den,mám recept taky na rakvicky,9zloutku se 140g m.c,kryst.cukru,jedno vejce,vyslehat do bílé barvy,pak jsem je dala do vymazané-vysypane formicky,pekla na 100stupnu,pak sem to zmírnila mna 80 stupnu,krasne mi vybehly,ale spodek se mi zkaramelizoval.Můžete mi poradit na jakou teplotu,děkuji

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.