Reklama |
Čokoláda je věda
Představte si kousek čokolády. Jeho chuť takovou jakou máte nejradějí. Hořká čokoláda, mléčná čokoláda, bílá čokoláda. Málo kdo dokáže odolat tomuto fenoménu známému již Aztékům. Má-li však chutnat, musí se jednat o excelentní kuchařskou záležitost. Avšak ve výrobě čokolády vězí více vědy něž si dokážeme představit Hořká čokoláda obsahuje 31 – 38% kakaového másla, 16 – 32% kakaového prášku a 30 – 50% cukru. Přičemž fyzikální vlastnosti čokolády ovlivňuje především kakaové máslo. Má vysoký stupeň krystalizace a během výrobního procesu krystalizuje v šesti různých formách. Jedním z důležitých procesů je temperování, při kterém specifickým zahříváním a ochlazováním donutíme kakaové máslo zkrystalizovat do jedné z nejstabilnějších forem. Nikoliv však do té nejlepší - nejstabilnější. Svůj výsledek mají získané poznatky již i na průmysl. Největší evropské čokoládové společnosti již ohlásili změnu programu v souvislosti s výsledky výzkumu čokolády na synchrotronu. Můžeme se tak těšit na lepší čokoládu? ----------------------------------------------
Příbuzné články...
19.4.2022 Plastická čokoláda13.4.2022 Velikonoce po polsku 11.4.2022 Velikonoční macarony 9.4.2022 Velikonoční beránek 6.4.2022 Velikonoce - Oříškové řezy s vaječným koňakem [další příbuzné články] |
Dnes je čtvrtek 30. března 2023
svátek slaví Arnošt, zítra Kvido Top 5 měsíceReklama![]() ReklamaReklama |