Cukrář.cz

Reklama



Vánoční klasika

19.12.2021 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených


Boží milosti
Suroviny:
1/2 kg mouky, 90 g cukru, 1 žloutek, 3 lžíce kyselé smetany, 4 bílky( sníh ), citronová kůra, sádlo na smažení, 3 sáčky vanilkového cukru na posypání

Postup: Z mouky, cukru, másla, žloutku, cit. kůry, smetany a bílků zpracujeme na vále tuhé těsto, dobře vypracujeme a dáme na 1/2 hod. odpočinout. Odpočinuté těsto rozválíme, nakrájíme na čtverečky, které středem prokrojíme.Usmažíme v rozehřátém tuku a hotové sypeme vanilkovým cukrem.

Florentýnky se zázvorem
Suroviny:
30 g nakládaného zázvorového kořene (v obchodech s orientálními potravinami), 50 g másla, cukru, medu a sezamu, 125 g mandlových lupínků.
Postup: Zázvor dáme okapat a nakrájíme ho na drobounké kostičky. Na středním ohni svaříme za stálého míchání máslo, cukr a med. Přimícháme zázvor, mandlové lupínky a sezam a vaříme za stálého míchání 3-5 min. Dvěma lžícemi hmotu odebíráme a kopečky klademe na plech vyložený papírem na pečení. Pečeme 8-10 minut v troubě předehřáté na 200°C. Hrudky sejmeme a dáme vychladnout. Podle přání můžeme spodní stranu potřít rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Sněhové pečivo
Suroviny:

3 bílky
7 dkg jemného krystalového cukru
12 dkg cukr moučka
Postup:
Bílky vyšleháme do tuhého sněhu a po částech přidáváme krystalový cukr, , šleháme až do jeho úplného rozpuštění. Promícháme s práškovým cukrem. Hmotu naplníme do pytlíku. Stříkáme na pečící papír či fólii do různých tvarů. Plech umístíme do prostředku vyhřáté  trouby. Pečeme při teplotě 70°C 90-100 minut. Pečivo dle fantazie ozdobíme.

Kokosové koule
Suroviny:

100 g másla, 40 g cukru, 2 žloutky, 2 lžíce rumu, 130 g kokosové moučky, 50 g čokoládové polevy.
Postup:
Zpracované těsto necháme půl hodiny v chladu. Mezitím si připravíme čokoládovou polevu. Z těsta utvoříme koule, polijeme je čokoládovou polevou a obalíme ve strouhaném kokosu.

Obalované hvězdičky
Suroviny:
3 hrnky hladké mouky, 3/4 hrnku smetany ke šlehání, kostku ztuženého tuku, na špičku nože mleté skořice, hladkou mouku na posypání válu, tuk na potření plechu, moučkový a skořicový cukr na obalení hvězdiček.

Postup: Do mouky smíchané se skořicí nastrouháme ztužený tuk, přidáme smetanu, rychle vypracujeme těsto, necháme nejméně hodinu v chladničce odpočinout a poté z něj vyválíme plát silný 3 mm. Tvořítkem vykrajujeme z plátu těsta hvězdičky, přeneseme je na plech slabě potřený tukem a v mírně vyhřáté troubě upečeme dorůžova. Teplé hvězdičky obalíme ve směsi moučkového a skořicového cukru.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.