Cukrář.cz

Reklama



SZPI zakázala prodej plesnivých perníčků

17.08.2004 | Autor: SZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Státní zemědělská a potravinářská inspekce (SZPI) zakázala jakékoli uvádění do oběhu výrobků označených jako „Perníčky plněné – jablko“ (šarže 25.12.2004).  Tento výrobek pocházející od polského výrobce Z.P.H.U. Maria i Janusz Chojecki, byl do České republiky dovezen společností Frape, s.r.o., Praha a distribuován firmou Frape Foods, s.r.o., Toužim.

Inspektoři SZPI zjistili, že perníčky této šarže byly napadeny koloniemi plísní v různém stádiu růstu a jsou tedy zdravotně závadné. Proto nařídili jejich okamžité stažení z trhu. Přesto je pravděpodobné, že část z nich již byla prodána spotřebitelům. Inspekce proto varuje před jejich konzumací a doporučuje, aby byly reklamovány nebo rovnou likvidovány. Barevně pomalovaný obal perníčků by mohl být přitažlivý především pro děti, inspekce proto doporučuje zejména rodičům co největší obezřetnost.

Vzhledem k tomu, že na obalech stejného výrobku jiného data použitelnosti chyběl povinný údaj o skladovacích podmínkách, zakázali inspektoři SZPI uvádět do oběhu také šarži označenou  datem  09.03.2005.

SZPI uložila dovozci a distributorovi okamžité stažení zdravotně závadných i špatně označených perníčků z trhu a zahájí s nimi správní řízení. Inspekce současně o tomto zjištění informovala Rapid Alert System for Food and Feed (RASFF - Systém rychlého varování pro potraviny a krmiva), jehož pomocí jsou varovány inspekční úřady ostatních zemí Evropské unie.

Foto perníčku ZDE

Zpracoval: RNDr. Daniela Kolejková, CSc. - tisková mluvčí SZPI, tel: +420-542426633

zdroj: SZPI


Dnes je úterý úterý 23. dubna 2024
svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.