Cukrář.cz

Reklama



Vavřinec

11.08.2003 | Autor: Jindřich Starý | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Vavřinec - latinsky Laurencius, kdy laura znamená vavřín - má svátek 10. srpna a je patronem kuchařů, cukrářů, pivovarníků, hasičů a studentů. Vavřinec je též i partronem ohně.
Roku 258 byl římský papež Sixtus odsouzen k trestu smrti. K místu popraviště ho doprovázel mladý finanční úředník Laurentius, kterého odsouzený papež požádal aby rozprodal církevní majetek, protože se domníval, že pouze jeho smrtí nekončí pronásledování křesťanů.
V době prodejní činnosti byl Laurencius vyzván správcem Říma aby učinil dobrý skutek pro říši, které se nedostávalo finančních prostředků.
O křesťanech se v Římě tradovalo, že ukrývají poklady a správce měl zájem jimi doplnit říšskou pokladnu.
Laurencius přislíbil vydání pokladu, ale mezitím peníze rozdal mezi lid. Po třech dnech přišel ke správci se zástupy chudých  a nemocných lidí a pravil ke správci Říma: " Zde jsou slíbené poklady, to je to skutečné bohatství země, které může činit Řím velikým a šířit jeho slávu po celém světě. Peníze jsou pomíjivým majetkem přinášející pouze zlo a nesváry."
Tato filosofie přivedla správce do stavu nejvyšší rozzuřenosti a nad Laurenciem vynesl okamžitý trest smrti upálením na rožni.


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.