Cukrář.cz

Reklama



Velikonoce po polsku

30.03.2021 | Autor: Karel Drápal | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených



Blížící se velikonoční svátky jsou časem, který přináší specifické, lidovými tradicemi opředené pokrmy. Některá jídla jsou typická pro jednotlivé regiony či oblasti, některé překračují i hranice státu.
V polském městě Skoczów, které se nachází nedaleko našich hranic za Českým Těšínem, vznikl zajímavý mikroprojekt Transgraniczne tradycje kulinarne, tedy Přeshraniční kulinářské tradice, určený pro každého, kdo rád vaří a preferuje regionální kuchyni. Bude realizováno několik workshopů, zaměřených tématicky k jednotlivým sezónním pokrmům během kalendářního roku.
Organizátorem tohoto zajímavého projektu jsou Beskidski klub kulinarny z města Skoczów, město Karviná a euroregion Těšínské Slezsko. Projekt je podpořen z fondu Mikroprojektu regionálního přeshraničního rozvoje Evropské unie.
První workshop Velikonoční pečení - Wypieki wielkanocne se uskutečnil dne 17.3.2010 v Městském domě kultury ve Skoczówě. Návštěvníci akce měli možnost vidět a ochutnat pokrmy z těst, vztahující se k tomuto času, které se připravují na polské a české straně hranice. Zajímavými pokrmy polské kuchyně, které zde byly prezentovány, jsou szynka w cieście – murzin (šunka zapečená v těstě), mazurek miodowy (medový mazurek), pączki świąteczne (sváteční koblihy) a wielkanocne jaja w kminku (velikonoční vajíčka v kmínovém nálevu).  Polským účastníkům akce pak chutnala česká kuchyně, kterou jsem zde připravoval: velikonoční hlavička, jidáše, beskydská šoldra, mazanec a velikonoční beránek.
Celá akce se těšila velkému zájmu obyvatel města Skoczów (přítomen byl také pan starosta), ale i zástupců masmédií. Celý workshop natáčela regionální televize. Byli zde zástupci odborných gastronomických časopisů a denního tisku. Spokojených návštěvníků zde bylo kolem stovky. Odcházející návštěvníci se s námi loučili slovy: „Již se těšíme na další workshop.“

Mazurek miodowy (medový mazurek)

Těsto  
500 g hladké mouky
200 g cukru
250 g medu
4 vejce
30 g sádla
lžička jedlé sody
rumové aroma
 
Náplň
300 g másla
2 žloutky
200 g moučkového cukru
citrónová šťáva
100 g vlašských ořechů

Poleva:
1 bílek
250 g moučkového cukru
50 ml rumu
Na ozdobu: několik ořechů

Postup

Do kastrolu dáme med a sádlo, na mírném ohni rozpustíme a necháme vychladnout. Vejce utřeme s cukrem do pěny. Do mouky přidáme utřená vejce, med rozpuštěný se sádlem, sodu a rumové aroma. Umícháme těsto a dáme na 12 hodin do ledničky. Další den rozdělíme těsto na 2 díly, z každého rozválíme placku a upečeme v konvektomatu (170 °C, 8 minut).
Připravíme náplň: máslo utřeme do pěny, přidáme cukr a žloutky. Pak přidáme citrónovou šťávu a nasekané ořechy a vymícháme. Upečenou placku potřeme náplní a položíme na ni druhou placku.
Připravíme polevu: moučkový cukr důkladně utřeme s bílkem, nakonec přidáme rum. Polevu nalijeme na mazurek. Ozdobíme ořechy.


Jidáše
500 g hladké mouky
50 g změklého másla
40 g krystalového cukru
2 žloutky
250 ml mléka
sůl
1 kostka droždí (42 g)
mák na posypání
1 vejce na potření

Postup

Připravíme kvásek: droždí promícháme s trochou cukru, rozředíme malým množstvím vlažného mléka, přidáme trochu hladké mouky a promícháme, až vznikne řídké těstíčko - kvásek. Necháme vykynout.
Ke zbylé dávce hladké mouky přidáme žloutky, zbylý cukr, sůl, rozpuštěný tuk a zbylou dávku vlažného mléka a vykynutá kvásek. Směs pečlivě promícháme, vypracujeme těsto a necháme vykynout.
Z těsta vyválíme dlouhý válec, který nakrájíme na 20 malých dílků. Každý dílek rozválíme na tenký váleček o délce asi 35 cm a stočíme jidášky do tvaru spirály (tvar má připomínat stočený provaz, na kterém se Jidáš oběsil). Klademe je na tukem vymazaný smaltovaný plech a necháme ještě 15 min kynout. Jidáše potřeme rozšlehaným vajíčkem a sypeme mákem. Pečeme do zlatova, v konvektomatu 20 minut při teplotě 165° C.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.