Cukrář.cz

Reklama



Vánoční pečivo a víno

19.12.2020 | Autor: Miloš Beran | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Víno a sladké dezerty spojuje kouzelná harmonii chutí obou produktů, která je dobrou položkou pochutin vánočního stolu. Vezmeme-li například vánoční štolu, plněnou kandovaným či sušeným ovocem jako jsou pomeranče, citrony či rozinky pak se nabízí zázračné spojenectví s ryzí chutí Ryzlinku v jeho výběrové kategorii . Vanilkové rohlíčky ve společnosti bílého rulandského vína nabízí  v takovémto spojení elegantní a voňavý zážitek, vytvářející pohodu a kouzlo Štědrého večera.

Kombinace soli ve sladkém pečivu činí zážitek ještě intenzivnější  a působí jako návnada pro chuťové smysly když je navíc podpořena vinným nápojem.
Máslové pečivo je klasika pro skalní cukráře a je v každé podobě oblíbené. Kouzelné máslové aroma a jemná chuť karamelu má přímý sklon ke konzumaci bílého Rulandu a nebo Silvánu.
Sušenkové pečivo naopak se dobře snoubí s polosuchým až sladkým sektem, a při takové vzájemné kombinaci přináší dotyčnému příjemné překvapení. Ořechové či mandlové pečivo ve společnosti například voňavě opražených ořechů, má zase svůj osobitý požadavek v působivém protikladu ve víně silného aromatu, kterým je Ryzlink rýnský.
Stejně tak se vzájemně snoubí chuti u tohoto vína a výrobků z kokosového ořechu.
Kořeněné dezerty obsahují vedle kakaa typickou poezii vánočního aroma, kterou způsobuje skořice, muškátový ořech a hřebíček. A pro takovouto příležitost se nabízí konzumace kořeněného Tramínu, který harmonizuje s chutí dezertu do slova a písmene.
Rovněž perník dokáže vytvořit dokonalou osobitou chuťovou symfonii. Nerozhoduje zda se jedná o medový či kořeněný perník, protože v hlavní roli vystupují přísady jako jsou skořice,  koriandr, muškátový ořech piment či hřebíček. S takovoutou rozmanitostí přísad koresponduje svým aromatem opět Tramín či červená Frankovka.
Prostě cukrárenský dezert a víno jsou si velmi blízcí spojenci, napříč námi vnímaným chuťovým kontrastům, které mají svoji podstatu spíše v přežilé tradici než v tužbě našich chutí.

Vinný věnec

Suroviny
200 g másla
250 g mouky
200 g cukru
4 vejce
1 balíček vanilinového cukru
1 PL prášku do pečiva
125 ml červeného vína
1 PL kakaa
1 ČL skořice
1 PL Tuzemáku
150 g strouhané čokolády

Příprava
Suroviny vložíme do mísy na míchání a důkladně hněteme do hladkého těsta.
Vložíme do vymazané a moukou vysypané formy a v předehřáté troubě pečeme při teplotě 175 °C (při oběhu 160 °C) po dobu asi 50 minut.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.