Cukrář.cz

Reklama



Želatina a zdraví / -2.

07.10.2020 | Autor: Jürgen Lebelt | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Co se stane, když želatina chybí?

Želatina je potřebná pro výživu kloubů a chrupavek, pomáhá při vývoji kosterní soustavy, zubů, šlach a také svalstva. Je také potřebná v době překotného růstu v pubertě. Rovněž při nedostatku vápníku. Zlepšuje hybnost kloubů a předchází úbytku kloubní chrupavky. Užívá se i ve veterinárním sektoru hlavně pro psy seniory, často v kombinaci s minerály. Želatina je ve výživě potřebná jako zdroj kolagenu, k jeho regeneraci. Nejdůležitější je kolagen, potažmo želatina pro klouby. Starší lidé, ale i sportovci a lidé těžce fyzicky pracující, trpí tak zvanou osteoartrosou, nebo-li degenerativním onemocněním kloubů, které je-li nedostatečně včas diagnostikováno a nekvalitně léčeno, může být komplikováno zánětem. Dojde k zanícení kloubního pouzdra. Z kloubního pouzdra do kloubní tekutiny jsou vylučovány enzymy, které způsobí odbourávání chrupavky. Zhoršuje se její výživa a dojde k úbytku chrupavčité hmoty, vznikají mikrotrhliny a nakonec je poškozena i kloubní kost. Ta se vlivem chorobného procesu rozpadá, deformuje a vzniká tzv. dekompensovaná osteoartrosa, jejíž léčení je obtížné a v extrémním případě se musí nahradit postižený kloub kloubem umělým, tedy totální endoprotésou. Nejčastěji se nahrazují kyčle, kolena ale i lokty. Jedná se o nosné klouby. Osteoartrosou však trpí i jiné klouby v těle, které nahradit nemůžeme a tudíž bychom se měli o regeneraci kloubní tkáně starat co nejdříve a preventivně. Nejvíce jsou ohroženi lidé, kteří mají v anamnéze v dětství luxaci například  kyčlí nebo mají v rodině předky s osteoartrosou, těžce fyzicky pracující, sportovci a lidé s nadváhou.
Snad každý člověk se během svého života setká s problémy pohybového aparátu. Náchylné jsou k tomu především klouby. V dětství a dospívání zažíváme růstové bolesti, v produktivním věku jsou klouby zvýšeně namáhány při pracovní činnosti nebo při sportovní aktivitě, zejména tzv. nosné klouby (kolena, kyčle) jsou výrazně zatěžovány i nadváhou, která čím je vyšší, tím více klouby trpí.
U postižení jak drobných kloubů páteře, tak i velkých kloubů na končetinách, je velice důležitá prevence, a to dostatek pohybu, snižování nadváhy a kvalitní strava s dostatečným přísunem látek nezbytných k fyziologické stavbě a činnosti kloubních chrupavek. Vhodným přípravkem, zajištujícím přísun těchto látek je želatina, která slouží nejen k ochraně kloubních chrupavek a vazů před předčasným opotřebováním, ale také k regeneraci těchto struktur.


Proč jíst želatinové medvídky & Tip pro zdravé klouby

Želatinové bonbóny, například medvídci, se tvarují ve formách a leští včelím voskem, nikoli tukem. Tyto „gumové“ sladkosti ve tvaru medvěda velikosti 1cm mají světový ohlas, mlsali je už i legendární Beatles. Gumoví medvídci vznikli v Německu, ve dvacátých letech minulého století a jsou tu dodnes. Jejich obliba neklesá. Dodávají lidskému organismu čtyři aminokyseliny, které jsou unikátní a nutné pro syntézu lidského kolagenu.
Výhodou také je, že jsou bez cholesterolu, s neutrálním cukrem a mají i zajímavé ovocné příchutě.

Vyzkoušejte například novinku společnosti HARIBO želatinové Saft-Glodbären s více šťávy. Při jejich výrobě společnost HARIBO používá, stejně jako u ostatních želatinových bonbonů, výhradně přírodní látky. Barvu jim dodávají ovocné a rostlinné výtažky. Nyní je možnost vychutnat si je s 22 % ovocné šťávy.


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.