Cukrář.cz

Reklama



Ženy a čokoláda

20.07.2020 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

http://www.cukrar.cz/pictures/a-X63O025ME4-small.jpgV Amsterodamu bylo podrobeno 300 žen testům ze šesti evropských zemí, kdy jim byly promítnuty snímky různých potravin. Ze všeho nejvíce zareagovaly účastnice testu na obraz čokolády, kdy se jim ve tváři objevil výraz maximální spokojenosti podpořený širokým úsměvem a výraznou září očí.
Výsledky takového hodnocení jsou velmi důležité pro marketingový obor, které se uplatňují v různých propagačních kampaních.
Otázka by mohla též znít, zda existuje sladký hřích. Zeptáme-li se návštěvníků cukráren, obdržená odpověď je zcela nasnadě. Téma článku má však vážnější podtón, zaznívající v naší psychice.
Dlouhodobější lékařské výzkumy potvrdily příznivou účinnost světla na psychický stav člověka. Příjemná duševní vyrovnanost při pobytu u vody je postavena do kontrastu meteorologické inverze a pochmurného počasí doprovázeného zhoršenou náladou.
Z odborného hlediska je již dnes prokázán vliv tzv. sezónně závislé deprese, způsobené nedostatkem slunečního svitu.
Lidé se zvýšenou citlivostí na tento jev, právě při příchodu zimního období se stávají nervově labilní a pro své okolí jsou někdy k nepoznání.
Zaznamenávají snížený zájem o sex a pokles pracovní výkonnosti.
Psychici konstatují, že tyto stavy mohou vést až k sebevraždě.
Příčina spočívá v nedostatku světla a u postižených se zvyšuje chuť na sladkosti.
A právě v těchto tmavých dnech požaduje organismus posílení. Kromě umělého osvětlení je vhodné světelnou absenci a vlivy z ní vyplývající nahrazovat čokoládou.
Ba dokonce lékaři zabývající se správnou výživou, vyzdvihují
její blahodárný význam na posílení srdce.
V USA na základě sexuálních výzkumů ve spojitosti se stravou, odpovědělo 50 % dotázaných žen, že upřednostňují požitek z čokolády před sexem !
Nabízí se otázka, zdali se jedná o závislost na sladkostech, jak je tomu například u kuřáků ve spojitosti s nikotinem. Lékařští experti v oblasti výživy takovýto názor odmítají a oponují tvrzením, že sladká směs z kakaa, cukru, tuku a aromatu pozvedá naši náladu jak žádný jiný druh pokrmu.
Právě v pošmourných zimních dnech se snižuje v mozku hladina serotoninu v důsledku nedostatku světla a výživná hodnota čokolády nahrazuje nedostatek této látky.
Tuto schopnost mají i jiné sladkosti, ale čokoláda v této oblasti hraje prim. Její stimulační produkty theobromin, kofein a phenylethylamin zvyšují dobrou náladu a další složka Theophyllin odbourává stres.
To, že ke konzumentům čokolády se řadí především ženy, není ani tak z důvodu mlsnosti, právě ženám přisuzované, nýbrž tento jev má biologický podklad.
V průběhu měsíčního ženského cyklu, klesá hladina seretoninu v mozku, což má za následek ztrátu enrgie, kolísání nálady a zvýšenou chuť na sladkosti.
Rezolutním vzdáváním se chuti na sladké v tomto období vede u mnohých k vytvoření bariéry nahromaděných chutí, které nedokážou odolat a po jejím prolomení se dostaví záchvat nekontrolovatelné žravosti zvané bolímie.
Je tedy lepší se této touze mírně podřídit a vědomě ji hned v zárodku regulovat, než vyhnat požitkové smysly do nekotrolovatelných výšin a pak je nechat zcela bezuzdně řádit.
Nejenom tedy v životním instinktu člověka, ale i na vědecké bázi došlo k potvrzení příznivého vlivu na psychiku člověka prostřednictvím požívání čokolády.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.