Cukrář.cz

Reklama



Klimatizace je v dnešní době věc nezbytná

15.05.2020 | Autor: Alena Gembalová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Moderní klimatizace je nejen výhodná - v mnoha případech je naprosto nepostradatelná. Je to něco, co nám vychladí vzduch a připraví optimální pracovní podmínky, ale také příjemné prostředí našim hostům v cukrárnách, kavárnách či bistrech. Vhodně klimatizovaná místnost se správně nastaveným režimem nám zaručí takové prostředí, kdy se hosté cítí opravdu dobře a budou se k nám vracet.

Podobně je to s pracovními podmínkami – musíme mít stále na zřeteli, že dobře se musí cítit i zaměstnanci. Čerstvý chladný vzduch působí v parném létě pozitivně na psychiku. Příjemné klima zvyšuje výkonnost, zatímco úmorné horko ji snižuje - v pracovním procesu pak neúměrně stoupá i počet omylů vyplývajících z únavy a apatie. V chladu se naopak zvyšuje přesnost práce a snižuje počet chyb.

Chlazení je velmi důležité zejména pro cukrářskou výrobu, protože v optimálních podmínkách se velmi markantně zvyšuje kvalita těsta. Platí to jak pro těsto listové, tak pro těsto plundrované – tyto druhy těsta jsou při zpracování v chladu mnohem lepší, protože margarín v nich obsažený má stále správnou teplotu a neroztéká se. Chladná místnost také zaručuje a umožňuje mnohem delší zpracovatelnost krémů.

Klimatizaci přitom nestačí jenom mít – k dosažení úspěchu je také třeba ji správně nastavit. To však není u moderních klimatizačních jednotek vůbec žádný problém a umění – je to tak lehké jako přepnutí programu na televizi. Dálkový ovladač klimatizace umí spoustu věcí – nejen snížit či zvýšit teplotu v místnosti, ale mimo jiné také nastavit čas, kdy má klimatizace začít pracovat (třeba dvě hodiny před příchodem pracovníků) dále umí změnit režim – například z ochlazování vzduchu na větrání nebo topení. Dnešní klimatizační jednotky mají také zabudovány účinné prachové, případně pylové filtry…

Cílem klimatizace tedy rozhodně není - jak ještě přetrvávají některé představy – udělat na pracovišti nezdravý chlad nebo dokonce průvan, se kterým ostře kontrastuje letní vedro. Klimatizace je optimálně nastavená tak , aby mezi venkovní a vnitřní teplotou nikdy nebyl větší rozdíl než 5-6 stupňů Celsia.

Nakonec lze jen dodat, že klimatizace dnes není věc finančně nedostupná a nedosažitelná, ale rychle se stává běžným standardem na pracovištích i doma.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.