Cukrář.cz

Reklama



Zmrzlina podomácku

06.05.2020 | Autor: Igor Weinlich | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Původní recepty jsou vždy na bázi vajec, je třeba hmotu zahřát ve vodní lázní na 85°C pokud chcete mít jistotu

Ingredience:
Na 1 l zmrzliny.

250ml šlehačky
250ml plnotučného, homogenizovaného mléka
5 žloutků
50 ml krystalového cukru
špetka soli
250g na drobno posekané mléčné čokolády
1 vanilkový cukr
120ml oloupaných, na sucho opražených, posekaných mandlí, nemusí být
Příprava:
V kastrolku přivéct mléko a šlehačku do varu.

V míse našlehat žloutky, cukr, vanilkový cukr a sůl. Po malých troškách zašlehávat dovnitř horké mléko se šlehačkou. Nalít do čistého kastrolku postaveného na velice pomalém ohni a směs zahřívat do varu.
Vařit, až směs trochu zhoustne (dosáhne 82°C). Ihned přecedit směs do ohnivzdorné misky do které jsme dali čokoládu. Míchat, až se čokoláda rozpustí. Posadit misku do nádoby s ledem a míchat vše, až se směs zchladí. Na noc vložit do chladničky.
Druhý den směs bude velice hustá. Zamíchat směs, vložit do zmrlinového strojku a postupovat podle pokynů výrobce. Nemáme-li strojek, pak směs našlehat elektrickým šlehačem a vložit do mražáku. Během mražení ji může ještě jednou našlehat a přidat do ni mandle, chcete-li.

Po ovocné zmrzlině dostanete dříve hlad
Některé zmrzliny se vyrábějí z kokosového tuku. Patří sice mezi tuky rostlinné, ale obsahuje hodně nasycených mastných kyselin, které mohou zvyšovat cholesterol .
Podle tradičního receptu obsahuje zmrzlina mléko či smetanu, cukr, někdy vejce, vanilku nebo čokoládu. Podíváte-li se však na obaly zmrzlin koupených v obchodě, dočtete se o složení například toto: voda, sušené mléko, glukóza, škrob, želatina, emulgátory, stabilizátory, aroma, barviva a tuk.
„Trendem dnešní výroby je nahrazovat živočišný -mléčný - tuk tukem rostlinným. Tím se snižuje množství cholesterolu ve zmrzlinách. Rostlinné tuky cholesterol totiž neobsahují,“ říká nutriční terapeutka Věra Králová.
Často se ale při výrobě zmrzlin využívá tuku kokosového .
„Na rozdíl od ostatních rostlinných tuků obsahuje vysoké procento nasycených mastných kyselin, které jsou ve větším množství obsaženy zejména v živočišných tucích a jejichž zvýšený příjem může vést ke zvyšování cholesterolu ,“ vysvětluje.
Kromě klasických ovocných či smetanových zmrzlin jsou populární i mléčné (jogurtové a tvarohové). Kalorická hodnota se u jednotlivých výrobků liší, ale obecně řečeno mají smetanové a mléčné zmrzliny oproti ovocným třikrát vyšší kalorickou hodnotu. Tvarohové a jogurtové zmrzliny bývají ve srovnání se smetanovými méně kalorické. Obsahují většinou méně tuku, ale výsledná energetická hodnota vždy záleží na dalších použitých surovinách. Vždy je tedy dobré pečlivě si přečíst obal.
Lidé, kteří si hlídají příjem energie, by měli vybírat spíše zmrzliny vodové, ovocné . Mají nulové množství tuku, některé pouze minimální. Energetickou hodnotu tvoří hlavně cukr. Tyto zmrzliny ale mají díky tomu vysoký glykemický index. To znamená, že po snězení dostane člověk brzy hlad .
Při výběru je výhodné sledovat nutriční hodnoty na obale. Pokud tam požadované informace nejsou, raději sáhněte po výrobku dostatečně označeném. Důležitým ukazatelem je množství energie a zejména tuku , a pak také velikost porce . Držte se pravidla – všeho s mírou.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.