Cukrář.cz

Reklama



Poleva z meruněk

29.04.2020 | Autor: Josef Holub | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Meruňková poleva sestává z cukru, vody, citronové šťávy a meruňkového džemu. K této směsi přidáme přes síto protlačenou Do 80 ml vody přidáme 120 g cukru s dochucením citronové šťávy a přivedeme do varu. Po rozpuštění této směsi přidáme přes síto protlačenou meruňkovou marmeládu a dále vaříme, až  poleva dosáhne patřičné konzistence. Tohoto stavu bývá dosaženo asi po 8  až 10 minutách vaření. Ještě teplou směs procedíme ještě jednou přes jemné síto za účelem získání sklovité podoby.

Zjednodušená příprava
Nejdříve se rozmíchá požadované množství meruňkové marmelády v troše vody v hrnci. Následně se za stálého míchání přivede voda k varu a pak se protlačí jemným sítem. Tedy bez cukru a citrónové šťávy.
Použití meruňkové polevy
Lehce kyselá chuť meruňkové polevy harmonizuje skoro se všemi příchutěmi. Někdy se do ní přidávají ovocné nebo likérové příchutě.
Meruňková poleva se též někdy používá rovněž jako výplň v pečivu nebo koláčích nebo i jako jejich potěr.
Meruňková poleva nemá zcela pevnou konzistenci a lze ji zpracovávat v teplém stavu. Není proto vhodná pro dezerty, které jsou konzumovány za vyšší teploty. V takovém případě je vhodnější použití jiných druhů polev.
Účinek meruňkové polevy na pečivu
Tento druh polevy je vhodný pro listová, plundrová a drožďová těsta. Jejich použití je optimální v nátěru tenké vrstvy, kdy je zároveň ideální nanášení v teplém stavu pečiva. K nátěru se používá štětka.
Základ pro fondánovou polevu
Meruňková poleva slouží rovněž i pro želírování fondánu. Vytváří oddělovací vrstvu mezi pečivem a fondánem. Zamezuje v natáhnutí fondánu do pečiva, které tolik nevysychá.
Vyschlý fondán je matný bez lesku a současně je náchylný k odnímání vlhkosti pečiva.

Meruňové čtverce

1 balíček listového těsta
10 meruněk
meruňková marmeláda
100 g cukr moučka
citronová šťáva

Těsto necháme roztát. Vyrolujeme na pomoučněném podkladu. Vykrojíme čtverce o rozměru 10x10 cm. Vykrojené čtverce  vložíme na plech vyložený pečícím papírem. Hrany potřeme vodou. Na dalším čtverci vymáčkneme důlek o velikosti meruňky. Tento čtverec vložíme na předtím vytvořený čtverec (bez důlku). Důlek vymažeme meruňkovou marmeládou a vložíme do něho meruňku.
Čtverce vložíme do předhřáté trouby na 200 °C a pečeme asi 15-20 minut do zlatova.
Cukr s citrónovou šťávou rozmícháme do vláčné polevy, smícháme s meruňkovou polevou. Směs rozmícháme a potřeme čtverce. Necháme vychladnout.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.