Cukrář.cz

Reklama



Tvoříme banketky

05.02.2020 | Autor: Petra Vránová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
 

Zařazení: patří mezi běžné pšeničné pečivo

Výroba probíhá téměř stejně jako u ostatních druhů běžného pečiva, hlavním rozdílem je pouze gramáž.
 Běžné pečivo se vyrábí z kynutých těst, jejichž základní složkou je pšeničná mouka hladká pekařská Speciál.
Charakteristické je dvoustupňové vedení těst: z recepturního droždí, enzymu a části mouky se připraví řídký kvasný stupeň, který se nechá řádně prokvasit. Teprve pak se přidávají zbývající suroviny z receptury. Těsto se vymísí a nechá se opět zrát. Doba zrání u většiny kynutých těst je 30 minut. Nepřímé vedení těst je však méně náročné na suroviny, je však zdlouhavější.
Vyzrálé těsto se strojem dělí na klonky, ty se ztuží a poté se nechají několik minut mírně nakynout. Po ztužení se tvarují do tvaru banketky. Dělením a tvarováním se narušila lepková síťovina těsta a vypudily se kypřící plyny, proto musí tvarované kusy znovu kynout. Dokynutí nesmí probíhat v průvanu nebo v příliš suchém prostředí. Za optimální podmínky ke kynutí se považuje teplota ovzduší 30°C - 35°C a relativní vlhkost 75 – 80%. Těstové kusy se odsazují na plech. Plechy se ukládají na vozíky a dopraví do kynárny v prostoru pekárny.
Povrch dokynutých těstových kusů se před sázením upravuje vlažením, sypáním atd. K vlažení se používají kartáče namáčené do vody. Pece se při výrobě banketek vytápí na 250°C - 270°C. Doba pečení se pohybuje kolem 12 – 30 minut.

Energetická hodnota: 1407 kJ
Hmotnost: 25g
Složení surovin: pšeničná mouka, voda, rostlinný olej, cukr, kukuřičná vláknina, sladová moučka, droždí, sůl, kmín
Trvanlivost: 1 den


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.