Cukrář.cz

Reklama



Kypření těsta

24.01.2020 | Autor: Jindřich Podskalský | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pečivu dodáváme kyprosti různým způsobem. Především těsto velmi pečlivě a dostatečně dlouho vypracováváme, abychom do něho vháněli hodně vzduchu. Vzduchové bubliny se při vaření či pečení roztahují, zvedají těsto a pečivo zůstane pórovitým a tím trvale kyprým.

Této pórovitosti a kypření těsta se ještě napomáhá různými přípravky např. sněhem, kvasnicemi, pečivovými prášky, alkoholem (který se při smažení těsta - koblih apod. vypařuje a unikáním těsto zvedá.

Kvašením těsta, do něhož jsou přidány kvasnice (drobnohledné houby množící se pučením), nastává chemický proces, při němž vzniklý kysličník uhličitý spolu s unikajícími vzniklými párami těsto zvedá a kypří. Podobný chemický proces nastává v těstě chemickým rozkladem pečivových, do těsta přidávaných prášků (nejčastěji směs kyseliny vinné a bikarbonátu sodného nebo uhličitanu amonného), při němž vzniká rovněž kysličník uhličitý, který těsto kypří . Sníh kypří pečivo roztahováním četných vzduchových bublin. Listové máslové těsto se zase zvedá a listuje na vrstvy působením vodních par v těstě obsažených a přítomný tuk je zábranou pro jejich únik, a ty se v těstě roztahují a dochází tak ke zvedání jeho jednotlivých vrstev.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.