Cukrář.cz

Reklama



Zákusky z pohledu inspekce / - 2.

4.10.2019 | Autor: SZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Označování

Pro označování kromě jiných povinností platí, že se cukrářské výrobky označují datem použitelnosti. Plněné cukrářské výrobky se označí názvem druhu, tedy “cukrářský výrobek”, a názvem skupiny, to je podle použité náplně. Jestliže se náplň označí jako “kakaová”, musí obsahovat alespoň 2,5 % hmotnostních kakaa. “Čokoládová” musí obsahovat alespoň 5 % hmotnostních čokolády. Jestliže je náplň označena názvem suchých skořápkových plodů (např. lískooříšková, mandlová, pistáciová), musí obsahovat nejméně 25 g jader těchto suchých skořápkových plodů v 1 kg krému. V případě, že výrobce použije k ochucení náplně pouze aroma, označí se jako “s příchutí”. Náplň deklarovaná jako “máslová” musí obsahovat v receptuře výhradně máslo. Dále se musí u cukrářských výrobků vyznačit přítomnost alkoholu, byl-li použit.

Cukrářské výrobky jsou spotřebiteli, včetně těch nejmenších, velmi žádané a oblíbené. Za určitých okolností, při nedodržení stanovených zásad pro výrobu a prodej, však mohou způsobit i nemilé překvapení v podobě alimentárního onemocnění. Vzhledem ke svému charakteru se proto z velké části řadí mezi potraviny mikrobiologicky rizikové. Použité suroviny a způsob výroby mohou být zdrojem mikrobiologické kontaminace, náplně představují vhodné prostředí pro množení mikrobů. Aby se zabránilo alimentárním onemocněním, je nezbytné používat při výrobě jen bezvadné suroviny a pečlivě dodržovat hygienu a technologické postupy. Výrobce musí dbát na dostatečnou tepelnou úpravu náplní, jejich správné uchovávání a manipulaci s nimi. Příslušný prováděcí předpis např. stanoví, že náplně je nutné zpracovat do výrobků nejpozději do 24 hodin po výrobě a jestliže se v této době náplně skladují, pak nesmí být překročena teplota 5 °C. Do právě zhotovené náplně se nesmí přimíchávat jiná, již dříve vyrobená a skladovaná náplň. Přepravní obaly i prostředky, které se používají pro cukrářské výrobky, nesmí být použity pro jiné zboží (např. pro zeleninu nebo masné výrobky).

Nebalené cukrářské výrobky se musí skladovat při teplotách do 8 °C. To znamená, že by v obchodě neměly být vystaveny volně na pultech, ale ve fungujících chladicích boxech a vitrínách, které zajistí požadovanou teplotu. Na prodejnách musí být umístěny alespoň 70 cm nad zemí a dále tak, aby byly chráněny před znečištěním i před kontaktem se spotřebitelem. Že jde o výrobky snadno se kazící, musí mít na paměti také spotřebitel při přepravě domů a uložení v domácnosti, a to hlavně v letním období.

Čeho si všímat při nákupu

Když spotřebitel nakupuje, měl by si dobře všímat, jak zákusky vypadají, a vybírat si jen nepoškozené, bezvadné kusy. Výrobky s rozdrobeným, připáleným nebo naopak nedopečeným korpusem, deformované, oschlé, s rozteklými náplněmi a zdobením, jakkoliv znečištěné, by rozhodně kupovat neměl. Stejně tak by neměl přistoupit na to, aby prodavačka nebalené výrobky brala přímo do ruky, vždy musí použít podávací kleště. Pro zabalení zákusků musí být použit vhodný funkční obal, v žádném případě by to neměly být již jednou použité znečištěné krabice od jiných potravin.

Státní dozor nad dodržováním povinností stanovených pro výrobu a prodej cukrářských výrobků vykonává Státní zemědělská a potravinářská inspekce. Při kontrole se zaměřuje přednostně na zdravotní nezávadnost (mikrobiologické požadavky) a dodržování ostatních podmínek stanovených pro výrobu a prodej (zavedení systému kritických bodů, přepravu, dodržování skladovacích teplot, označování atd.).


Dnes je středa 16. října 2019
svátek slaví Havel, zítra Hedvika

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2019 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.