Cukrář.cz

Reklama



Oplatky a hořické trubičky

13.09.2019 | Autor: Jan Branislav | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Pečení oplatek v v českých zemích má svou historii. Je známo, že již sv. Václav pekl vlastnoručně oplatky k mešním účelům. Za dob Žižkových píchaly se již všeobecně na Hořicku, Jičínsku a Bydžovsku.
Oplatka již svým označením je původu českého a upomíná na vzájemné podílení se při různých slavnostech a příležitostech. Zachované recepty, staré kleště a různé historické poznámky nám dokazují, že si naši předkové na oplatkách velice zakládali, a že je dovedli velice chutně připravovat, potírat máslem, cukrem, sypat skořicí, přidávat citronové kůry a vylepšovat různými oleji.
Bohatě zdobená dekorace v podobě náboženských či milostných motivů, rytířských symbolů, královských znaků, dotvářela jejich chuťový rámec.
Výroba trubiček se nejvíce tradovala v Hořicích a okolí.
Na přípravě těsta, potřebného k výrobě těchto trubiček záleží nejvíce. Recepty jsou různé. Do některých se přidává trochu medu nebo cukrového syrobu. Těchto přísad se však nesmí dávat příliš mnoho, protože trubičky potom vlhnou a nejsou chutné. Není ani vhodná větší dávka cukru, protože oplatka musí být křehká.
Nejdříve upečeme oplatky z příslušného těsta. Je vždy lépe je nechat 2 - 3 dny rozležet, není to však podmínkou. Po upečení kulatých oplatek potřeme tyto silně dobrým máslem a posypeme sypáním již dříve připraveným.
Zavíjení se provádí dvojím způsobem: Posypanou oplatku dáme do teplých (hladkých) kleští změknout a ihned na kleštích pomocí dřevěné kulaté hůlky zavineme.
Jednodušší je následující způsob: Položíme posypanou oplatku na kulatý, dírkovaný plech, který umístíme na hrnec s vařící vodou a oplatku, která rychle změkne, pomocí hůlky zavineme. Postupujeme-li tímto způsobem, musíme trubičky po zavinutí narovnat na drátěném sítku a dát do do trouby řádně vyschnout. Jsou velmi křehké a chutné.
Těsto:
1 kg mouky
2 - 4 žloutky
10 - 20 dkg cukru
1,5 l plnotučného mléka
Suroviny vypracujeme do hladkého těsta. Čím chceme mít oplatky slabší, tím řídčí musí být těsto. Čím mají být trubičky silnější, tím musí být těsto hustší.
Plnění: Na obyčejné trubičky stačí cukr, citron, vanilka a skořice.
Na lepší druh: Cukr, vanilka, jemně krájené oloupané mandle, citron, hrozinky. Chutné je také plnění z jemně pražených oříšků nebo griliáše.
Je možné zavinout pouze jednu oplatku, tím docílíme jednoduchých trubiček.
Chceme-li dosáhnout trubičky silnější, pak na silněji posypanou oplatku s dobrým plněním přiložíme další oplatku. Každou jednotlivou oplatku musíme potřít dobrým rozpuštěným máslem. Teprve potom zavinujeme.


Dnes je neděle neděle 6. července 2025
svátek slaví stát (mistr Jan Hus), zítra Bohuslava

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2025 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.