Cukrář.cz

Reklama



Hořka čokoláda prospívá zdraví

09.09.2019 | Autor: Květa Sulivánová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Hořká čokoláda může být podle nových poznatků zveřejněných v časopise Nature zdravější než čokoláda mléčná. Obsahuje totiž prospěšnější antioxidanty, tedy látky, které působí příznivě na srdce a cévy. Tyto látky se dostávají do krevní plazmy a neutralizují v těle molekuly kyslíku, neboli volné radikály, jež jsou škodlivé pro buňky.
Skotští vědci z univerzity v Glasgow a italští odborníci z Národního institutu pro  potraviny  a výživu, kteří se na studii podíleli, uvádějí, že přidáním mléka do čokolády se účinky některých těchto prospěšných složek ruší.
Studií o prospěšnosti čokolády bylo provedeno již mnoho, ne všechny však rozlišovaly mezi hořkou a mléčnou variantou. Do výzkumu bylo zařazeno 12 dobrovolníků, sedm žen a pět mužů. Lékaři zjistili, že dobrovolníci museli sníst dvakrát více mléčné čokolády než hořké, aby získali stejné množství antioxidantů. Velký rozdíl nezaznamenali při měření hladiny antioxidantů, když účastníci studie jedli hořkou čokoládu a zapíjeli jí mlékem, či zda jedli přímo mléčnou čokoládu. "Bílkoviny na sebe vážou antioxidanty z čokolády. Nejsou však vstřebávány ve stejné míře u čokolády mléčné a hořké," vysvětluje profesor Alan Crozier z univerzity v Glasgow. Ovšem odborníci dále upozorňují, že čokoláda obsahuje množství nasycených tuků, které se podílejí na zvyšování hladiny cholesterolu v krvi, a tím přispívají k riziku srdečního infarktu. Profesor Crozier čokoládu nezavrhuje, ale doporučuje její občasnou konzumaci. "Je vhodná jako součást vyváženého  jídelníčku  , ovšem neměla by být náhradou například pěti kusů ovoce či zeleniny. Toto množství je bráno jako doporučená denní dávka," uzavírá Alan Crozier.


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.