Cukrář.cz

Reklama



Dezert crumble

24.05.2019 | Autor: Petra Prospěchová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Žádný dezert není tak mnohotvárný a tak jednoduchý jako crumble. Můžete ho dělat co čtrnáct dní a ubíhající sezona se postará o to, aby v něm pokaždé bylo jiné ovoce. Objevte nenápadný půvab crumble podle Gordona Ramsaye, Marthy Stewartové či Nigela Slatera.
Jaký dezert je nejjednodušší? Není to ani bublanina, ani šlehačková bábovka. Je to crumble.
Tenhle anglosaský zákusek se prakticky nedá zkazit a zároveň jej lze obměňovat do aleluja podle sezony i podle momentálních chutí.
Crumble existuje ve sladké i slané variantě. V té první je to vlastně jenom ovoce zasypané drobenkou, u slaných crumblů bývá náplň zeleninová či houbová a cukr v drobence nahrazuje sýr.

Slaný crumble je však úkazem spíše menšinovým, sladké variace na tenhle recept jednoznačně vedou ve všech kuchařkách i na internetu.
Vzhledem k tomu, že na tuto delikatesu můžete použít skoro každé ovoce, na něž si vzpomenete, není kdy se začít nad sladkým crumblem nudit. Jakmile zčervenají první jahody, můžete vyhledat recept Nigelly Lawsonové a vyrobit tenhle "drobenkáč" z jejich plodů a namletých mandlí. Krátce poté už přijde čas na rebarborovou variantu. Postup můžete odkoukat od dalšího Brita: Gordona Ramsaye. Slavný šéfkuchař, který umí tak dobře pouštět hrůzu v televizních show, trpké stonky rebarbory nejprve lehce zkaramelizuje a pak až usadí do misky na zapékání.
Jenže léto pokračuje, a tak je třeba zapomenout na rebarboru a pustit se do třešňového crumble. A aby nebyl výsledek vražedně sladký, nechejte je chvilku marinovat v citronové šťávě a trošce dobré kořalky.
A co dál? Přichází čas na broskve. Nejlepší recept na to, jak je zapéct pod drobenkou, má Martha Stewartová, autorka amerických kuchařských bestsellerů. K broskvi podle ní patří trocha muškátového oříšku a skořice.
Než se prázdniny přelomí do polovičky srpna, na zahradě dozrává angrešt. A tak dejte vale broskvím a podle návodu kuchařky Nigela Slatera, který píše sloupky o jídle pro britský Observer, přivítejte v kuchyni chlupaté kuličky angreštu.
Srstky, jak se jim říká v některých částech Česka, Slater doporučuje provonět vanilkou a mandlemi. A stejně jako autoři dalších receptů doporučuje pro crumble ne zcela dozrálé angrešty, jejichž chuť je jemně nakyslá a s drobenkou jde bezvadně dohromady.
Ani angreštem sezona crumblu nekončí. Pořád jsou tu ještě švestky nebo ostružiny, jež Britové míchají s jablky. Ale jablka si klidně nechejte na později. Prodlouží vám totiž, spolu s hruškami, crumblovou sezonu až do pozdního podzimu či začátku zimy. Stačí jenom střídat odrůdy obou druhů ovoce, jak postupně dozrávají.
Kdyby vám na podzim začal jablkový nebo hruškový základ crumble lézt krkem, zkuste experimentovat s drobenkou. Není nic snazšího než do ní přidat mandle, oříšky, rozdrobené sušenky, pečené müsli či samotné ovesné vločky.
Hrát si koneckonců můžete i s ovocem samotným. Nechte jablka chvíli marinovat v kalvádosu, přidejte k nim pár rozinek a špetku skořice. Hrušky se zase dají ochutit zázvorem, ale taky třeba šafránem, trochou badyánu nebo pomerančovou kůrou.
Crumblová sezona už před pár týdny začala, tak naskočte do vlaku s vůní zapečené drobenky, ať stihnete vyzkoušet všechny kombinace, na něž máte chuť.

Třešňový crumble

(rozpis na 4 porce)

300 g třešní
50 třtinového cukru
2 lžíce hladké mouky
100 g másla
100 g polohrubé mouky
100 g cukru krupice
1/2 citronu
1/2 panáku slivovice
1/4 litru šlehačky
sůl

Třešně vypeckujeme, zakápneme trochou citronové šťávy a slivovicí. Necháme dvacet minut marinovat v chladu.
Citron důkladně omyjeme, osušíme a potom z poloviny plodu ostrouháme kůru. Smícháme s polohrubou moukou a cukrem krupicí. Potom přidáme máslo a ze všeho vypracujeme drobenku. Jakmile je hotová, dáme ji do chladničky alespoň na čtvrt hodiny.
Troubu předehřejeme na 180 °C.
Čtyři menší zapékací formičky vymažeme máslem. Třtinový cukr smícháme s hladkou moukou a prosypeme směsí vypeckované marinované třešně. Ovocnou vrstvu rovnoměrně rozprostřeme na dno vymazaných formiček a bohatě zasypeme drobenkou.
Ve vyhřáté troubě pečeme 35-40 minut, dokud drobenka nezezlátne.
Servírujeme s čerstvě našlehanou smetanou.

zdroj: ihned.cz


Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.