Cukrář.cz

Reklama



Jablečný dezert sira Ramsaye

11.01.2019 | Autor: J.V. Řezáč | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených



Sir Gordon Ramsay, devítinásobný držitel nejvyššího kulinářského ocenění hvězdy Michelina, založil před rokem v hotelu Hilton Prague restauraci "maze". Rozsah kulinářského a restauračního teritória tohoto gastronomického imperátora se rozkládá ve třech kontinentech světa a počet jeho luxusních zařízení se počítá v desítkové soustavě .
Při příležitosti 1. výročí vzniku restaurace "maze Prague" byla uspořádána tisková konference za přítomnosti samotného britského protagonisty, jehož věhlas v kulinářském světa se vyznačuje nádechem glorioly magistra Kellyho na dvoře císaře Rudolfa II.
Mistr Gordon Ramsay na paměť setkání předal přítomným novinářům svou knihu receptur "Nedělní oběd s rodinou a přáteli", v níž jsou dezerty součástí nabídkového menu. Publikaci vydalo nakladatelství "Slovart" a s fotografickou dokumentací Jill Meadové.



"Tento dezert je mnou upravená obměna oblíbeného anglického dezertu známého pod názvem Eve´s pudding," říká Gordon Ramsay. "Pro zlepšení chuti nechávám jablka s cukrem a máslem zkaramelizovat. Hostům v mé restauraci tento dezert chutná, a tak si myslím, že by mohl být vhodný i pro domácí použití."

6 porcí

50 g sultánek
3 lžíce kalvádosu
240 g másla
3 jablka (např. odrůda Braeburn)
180 g cukru
2 velká rozšlehaná vejce
150 g samokypřící mouky
nastrouhaná kůra z 1 citronu
2-3 lžíce mléka
30 g mandlových vloček
(možno vynechat)
máslo na vytření formy
cukr moučka na poprášení
(možno vynechat)

PŘÍLOHA:
1 lusk vanilky
20 gcréme fraiche

Troubu rezehřejeme na 190 °C. Sultánky přelijeme kalvádosem a necháme nasáknout. Formu na koláč o průměru 25 cm nebo zapékací mísu vytřeme máslem.

Jablka oloupeme, zbavíme jadřinců a nakrájíme nadrobno. Na pánvi rozehřejem 15 g másla, přidáme jablka a třetinu cukru. Jablka za stálého obracení zahříváme, dokud cukr nezačne karamelizovat. Vmícháme sultánky v calvadosu a zahříváme ještě 5-10 minut. Jakmile jablka změknou, upravíme je do formy nebo zapékací mísy a necháme je vychadnout.

Mezitím utřeme zbývající máslo s cukrem a do hmoty postupně vmícháme vejce. Střídavě v mícháme mouku s citrónovou kůrou a mléko. Hmota bude dosti hustá - podle potřeby přidejte více mléka.

Těsto nalijeme na jablka a případně posypeme mandlovými vločkami a cukrem moučkou. Pečeme 30 -35 minut dozlatova a pak pomocí špejle vyzkoušíme, zda je dezert hotový. Dezert necháme chvíli chladnout ve formě (okraj uvolníme od formy nožem).

Vanilkový lusk podélně rozkrojíme a vyškrábneme z něho dužinu a semena. Přidáme je do créme fraiche. Hmotudůkladně prošleháme. Dezert podáváme teplý, doplněný kopečkem ochuceného créme fraiche.

Text a foto použity s laskavým svolením sira Gordona Ramsaye


Dnes je úterý úterý 19. března 2024
svátek slaví Josef, zítra Světlana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.