Cukrář.cz

Reklama



Čokoláda, těhotenství a psychika

10.9.2018 | Autor: red. | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 


Otázka by mohla též znít, zda existuje sladký hřích. Zeptáme-li se návštěvníků cukráren, nemusíme vůbec o kladné odpovědi pochybovat, protože obdržená odpověď je zcela nasnadě. Téma článku má však vážnější podtón, jak se ukázalo při vědeckém výzkumu, který zaznívá v naší psychice.
Dlouhodobější lékařské výzkumy potvrdily příznivou účinnost světla na psychický stav člověka. Příjemná duševní vyrovnanost při pobytu u vody je postavena do kontrastu meteorologické inverze a pochmurného počasí doprovázeného zhoršenou náladou.
Z odborného hlediska je již dnes prokázán vliv tzv. sezónně závislé deprese, způsobené nedostatkem slunečního svitu.
Lidé se zvýšenou citlivostí na tento jev, právě při příchodu zimního období se stávají nervově labilní a pro své okolí jsou někdy k nepoznání.
Zaznamenávají snížený zájem o sex a pokles pracovní výkonnosti.


Psychici konstatují, že tyto stavy mohou vést až k sebevraždě.
Příčina spočívá v nedostatku světla a u postižených se zvyšuje chuť na sladkosti.
A právě v těchto tmavých dnech požaduje organismus posílení. Kromě umělého osvětlení je vhodné světelnou absenci a vlivy z ní vyplývající nahrazovat čokoládou.
Ba dokonce lékaři zabývající se správnou výživou, vyzdvihují její blahodárný význam na posílení srdce. V USA na základě sexuálních výzkumů ve spojitosti se stravou, odpovědělo 50 % dotázaných žen, že upřednostňují požitek z čokolády před sexem !

Nabízí se otázka, zdali se jedná o závislost na sladkostech, jak je tomu například u kuřáků ve spojitosti s nikotinem. Lékařští experti v oblasti výživy takovýto názor odmítají a oponují tvrzením, že sladká směs z kakaa, cukru, tuku a aromatu pozvedá naši náladu jak žádný jiný druh pokrmu.
Právě v pošmourných zimních dnech se snižuje v mozku hladina serotoninu v důsledku nedostatku světla a výživná hodnota čokolády nahrazuje nedostatek této látky.
Tuto schopnost mají i jiné sladkosti, ale čokoláda v této oblasti hraje prim. Její stimulační produkty theobromin, kofein a phenylethylamin zvyšují dobrou náladu a další složka Theophyllin odbourává stres.

To, že ke konzumentům čokolády se řadí především ženy, není ani tak z důvodu mlsnosti, právě ženám přisuzované, nýbrž tento jev má biologický podklad.
V průběhu měsíčního ženského cyklu, klesá hladina seretoninu v mozku, což má za následek ztrátu enrgie, kolísání nálady a zvýšenou chuť na sladkosti.
Rezolutním vzdáváním se chuti na sladké v tomto období vede u mnohých k vytvoření bariéry nahromaděných chutí, které nedokážou odolat a po jejím prolomení se dostaví záchvat nekontrolovatelné žravosti zvané bolímie.
Je tedy lepší se této touze mírně podřídit a vědomě ji hned v zárodku regulovat, než vyhnat požitkové smysly do nekotrolovatelných výšin a pak je nechat zcela bezuzdně řádit.

Nejenom tedy v životním instinktu člověka, ale i na vědecké bázi došlo k potvrzení příznivého vlivu na psychiku člověka prostřednictvím požívání čokolády.
Tmavá čokoláda by měla údajně být i vhodná pro těhotné ženy. Alespoň takovéto prohlášení vydala americké vědecké klinika Yale, zaměřené na těhotenskou problematiku v případě choroby preeklamsie, která postihuje asi 6 – 8 procent všech těhotných žen.
Účinek hořké čokolády může případně snížit riziko onemocnění při této  těhotenské toxémie, které vzniká prostřednictvím vysokého krevního tlaku, při kterém dochází ke zvýšenému vylučování bílkovin v moči.
Nyní z prostředí této instituce mělo být zjištěno, že plnohodnotná hořká čokoláda by měla být prostředkem k nápomoci snížení projevů preeklamsie, kdy příčinou tohoto účinku je v hořké čokoládě přítomná látka Theobromin, která ovlivňuje činnosti hladkého svalstva a rozšiřuje cévy.
Výzkumu bylo podrobeno  více jak 2 000 žen, se zaměřením na  konzumaci hořké čokolády  mezi první a poslední třetinou těhotenství.
Při kladné odpovědi byla dodatečně zjištěna přítomnost koncentrace Theobrominu v krvi pupeční šňůry.
Kromě toho se ukázalo, že ty ženy, které konzumovaly zvýšené množství hořké čokolády, trpěly pouze v minimálním procentu preeklampsií a krev jejich dětí prokazovala zvýšenou přítomnost Theobrominu.
Rovněž tak, a to již u starších výzkumných poznatků, se projevila konzumace hořké čokolády pozitivním vlivem na krevní oběhový systém a činnost srdce.
Jednotní jsou výzkumníci rovněž v jednom názoru: Čím je čokoláda tmavší, tím lépe.

Dnes je pondělí 24. září 2018
svátek slaví Jaromír, zítra Zlata

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2018 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.