Cukrář.cz

Reklama



Ořechová rozmanitost

22.9.2017 | Autor: Radka Hrdinová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

 

Vlašské ořechy

Oříšky jsou zvláštní ovoce. V mixu, který se dá koupit v jednom jediném sáčku, se potkávají plody původně pocházející z Evropy, Asie, Austrálie i Ameriky. Společné mají to, že jde o semena. Tedy zárodky pro růst nové rostliny. Už proto jsou ořechy výbornou zásobárnou řady důležitých látek a také minerálů. Obsahují rostlinné oleje, které se z velké části skládají ze zdraví prospěšných nenasycených mastných kyselin, část vitaminů, především ze skupiny B, a také pro lidské zdraví nezbytné minerální látky, jako jsou draslík, vápník nebo fosfor.
Když se k tomu připočte výběr chutí, je to ideální potravina. Jejich výhodou je i to, že se dají poměrně snadno uchovávat. Samozřejmě pokud berete ohled na vysoký obsah rostlinných olejů v ořeších, kvůli kterému na vzduchu po čase žluknou. Déle vydrží, když se skladují v chladu, přesto se vyplatí vyhnout se při nákupu ořechů balením, která se blíží konci spotřeby - chuť už nebude ideální.

Zásadní pro to, aby ořechy fungovaly tak, jak mají, je především správné sušení. Pokud dodavatel oříšků sušení ošidí, pod skořápkou ořechu dostávají prostor plísně. Z nich nejnebezpečnější je ta, jež produkuje aflatoxin - látku, kterou se brání proti ostatním druhům plísní. U člověka může tento toxin vést k poškození jater nebo vzniku zhoubného nádoru.
Výskyt této plísně je samozřejmě sledován, a pokud inspekce oříšky s aflatoxinem zachytí, okamžitě je likviduje. Naštěstí se to nestává často. Přesto se vyplatí oříšky předtím, než je vysypete do misky, důkladně zkontrolovat. A také je správně skladovat, protože při špatném zacházení je možné aflatoxin vypěstovat i v domácích podmínkách. Klíčová je kombinace vlhkosti a vyšší teploty. Pro skladování ořechů doma je ideálním prostředím lednice.

OŘECHŮ JSOU DESÍTKY DRUHŮ, TOTO JSOU TY NEJOBVYKLEJŠÍ:

PARA OŘECHY

Jde o plody juvie ztepilé, původem z brazilských pralesů.

« Jmenují se podle brazilského přístavu Pará, odkud se vyvážely.
« Plod váží kolem 5 kg, obsahuje až 40 semen a má velmi tuhou skořápku.
« Obsahují 60 procent olejů, proto rychle žluknou.
« Pokud semeno uvnitř nemá bílou nebo slonovinovou barvu, znamená to, že je plesnivé.

ARAŠÍDY

Jde o plody podzemnice olejné. Z botanického hlediska jde o luštěninu (jako například fazole).

« Poprvé "domestikována" byla podzemnice zřejmě v povodí řeky Paraquay.
« Dnes nejvíce arašídů pěstuje Čína, kam podzemnici olejnou přivezli v 17. století zřejmě   Portugalci.
« My jíme arašídy většinou solené a pražené, ale jinde je například přidávají do čočkové nebo hrachové kaše nebo k masu.

LÍSKOVÉ OŘECHY

Plod keře lísky obecné, keře rostoucího v mírném klimatickém pásu především v Evropě.

« Hodí se i pro dietu při cukrovce.
« K nám se dovážejí především z Turecka.

PEKANOVÉ OŘECHY

Pocházejí z Mexika a jižních oblastí USA, ořechovec pekanový je národní strom Texasu.

« 90 procent pekanů se vypěstuje v USA.
« Podobají se vlašským ořechům, ale obsahují více olejů (až 70 procent).
« Skořápka je hladká a může mít různou barvu: okrovou, hnědou i červenou.
« Jsou výborné na pečení, oblíbená je kombinace s javorovým sirupem, ale dají se jíst i za syrova.

PISTÁCIE

Řečík pistáciový, jehož jsou plodem, pochází z Iráku a Íránu.

« Jsou příbuzné s jihoamerickým ledvinovníkem, jehož plodem je kešu.
« Zmínky o pěstování pistácií pocházejí už z doby před 3 000 lety.
« Nejvíce pistácií produkují Írán, Turecko a USA.
« Právě u nich bývá častěji než u jiných ořechů zaznamenán aflatoxin.

MANDLE

Jde o jádra semen mandloně obecné.

« Domov mandloně je ve Středomoří a na Blízkém východě.
 « NEJVĚTŠÍMI PRODUCENTY MANDLÍ JSOU USA A ŠPANĚLSKO.

KEŠU

Semena ledvinovníku západního z pralesů Jižní Ameriky.

« Plod má tvar ledviny, v ní jsou uložena semena.
« U nás jsou oblíbené solené, ale používají se i do dortových náplní a krémů.

VLAŠSKÉ OŘECHY

Pocházejí z Evropy, rostou v mírném klimatickém pásu.

« Jde o plody ořešáku královského, který patří k nejčastěji pěstovaným stromům na světě.
« V Evropě je lidé sklízeli už v době bronzové.
« Oříšek je pod slupkou bílý až nažloutlý, chutná trochu trpce.
« Většina u nás prodávaných ořechů pochází z Číny.

 MAKADAMOVÉ OŘECHY

Pocházejí z tropických pralesů Austrálie, jméno mají po Johnu Makadamovi, který je začal pěstovat.

« Jde o semena s velmi pevnou skořápkou.

zdroj: ihned.cz


Dnes je čtvrtek 14. prosince 2017
svátek slaví Lýdie, zítra Radana a Radan

Top 5 měsíce

Reklama

Tipy na recept

Reklama

(c) 2001-2017 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.