Cukrář.cz

Reklama



VČELÍ MED

13.09.2002 | Autor: Petr Haase | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Včela obecná medonosná je nejrozšířenější druh medonosek z řádu hmyzu blanokřídlého.
Nejstarší zmínku o včele a způsobu jejího života nacházíme na sarkofágu faraóna Meny z roku 3623 před naším letopočtem. Chov včel (včelařství) patří už dobám předhistorickým. Nejstarší podrobnější zprávy o včelařství jsou z doby okolo roku 2600 před Kristem ze staroegyptského reliéfu z chrámu krále Nemerre-a. I u starých Slovanů bylo včelařství provozováno v nejdávnějších dobách. Dávno předtím než se Římané poprvé setkali s Germány. A to, že se Germáni přiučili včelařství od svých východních sousedů, potvrzuje fakt, že slovanské pojmenování „med“ bylo do starogermánštiny převzato jako „meth“.
Jakost medu je skoro v každé zemi jiná. Tak například americký med je bílý a nevyniká přílišným aroma. Nejlepší med, který vyniká svou jakostí, je na Krymu, ale také ve Španělsku, Itálii a Dalmácii je med dobré jakosti. Jihofrancouzský med má vůni podobnou rozmarýnu a levanduli. Řecký med je načervenalý, jasný a tuhý, má silné aroma. Na Maltě je med dosti řídký a má růžově červenou barvu. Velké množství medu vyváží Amerika, Kalifornie, Chile a západní Indie.
Hlavní látky, které med obsahuje jsou:
35% ovocného cukru, 42%hroznového cukru, 2%surového cukru, malou část bílkovin,vody, voskoviny, volné kyseliny, aroma a barviva.
Největší množství medu se zpracuje při výrobě perníkového zboží a v současné době velmi oblíbený medovník.

Dnes je čtvrtek čtvrtek 28. března 2024
svátek slaví Soňa, zítra Taťána

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.