Cukrář.cz

Reklama



Cukrářský virtuos Tonti / - 1.

04.06.2014 | Autor: Jiří Řezáč z Větrníku | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených

Jméno trojnásobného místra světa v modelářské cukrařině, těm úplně mladým cukrářům mnoho asi neřekne. Ovšem pro ty, kteří jsou u řemesla, a především soutěžního, či alespoň pokud je jejich zájem zaměřen i tímto směrem, to bude pojem, před kterým se hluboce ukloní. Švýcarský cukrářský mistr přinesl do objemného měštce bohatství umělecké cukrařiny drahokam, který do té doby nebyl ve světě ke spatření. Byl to způsob mistrovy osobité tvorby známý pod názvem DEKOR 2000. Tontiho tvorba nebyla pouhou první vlaštovičkou nedělající jaro, nýbrž zařadila se do trvalého proudu cukrářského projevu, který byl, a zároveň i je, trvalým způsobem vyjádřením rukodělné techniky a originálního výtvarného projevu. Jeho styl je nezaměnitelný a my máme možnost se s ním setkávat u mladých cukrářských výtvarníků z řady zemí celého světa.
Čeští cukráři měli možnost se s Tontiho DEKOREM seznámit na několika seminářích v Čechách a na Moravě, a s tímto virtuozním umělcem je do dneška možné se vídávat na různých soutěží světa, jako s hodnotím komisařem či demostrátorem svého umění. Mistr Tonti přinesl něco, co se málokomu za svůj život podaří. Je to způsob vyjádření pocitu do podoby výtvarné skulptury, u které alespoň trochu fundovaný cukrář na první pohled řekne: "Je to Tonti !" A tisícinásobné reprízy tohoto výroku budou vyslovovat i slýchávat další generace v době, kdy velký umělec bude na tento svět hledět z cukrářského nebe.

ŠAFRÁNOVÁ NÁPLŇ

Suroviny:
230 g smetany
1,5 g šafránu
 40 g glukózy
600 g bílé čokolády
 40 g rostlinného tuku v kouscích
Postup:
Svaříme smetanu do vykypění a přidáme ostatní suroviny. Stříkáme hladkou trubičkou do tvaru kopečků a druhý den se vytvaruje do kuliček a máčíme v čokoládě nebo v kakau.


IRSKÁ NÁPLŇ (do skořepin)

 - kávová náplň -
Suroviny:
170 g smetany
350 g tmavé čokolády
 4 g instantní kávy
Postup: Svaříme smetanu do vykypění a přidáme ostatní suroviny. Vzniklou hmotu nalijeme do poloviny skořepiny. Tu buďto zakoupíme v podobě truffees (trýfa) nebo vyrobíme ve tvaru skořepiny na běžné čokoládové bonbony.

 - náplň whisky -
Suroviny:
140 g smetany
350 g tmavé čokolády
 70 g whisky
Postup: Svaříme smetanu do vykypění a vmícháme čokoládu. Potom přidáme whisky, kterou pomalu vlíváme. Chceme-li hustší náplň, přidáme více čokolády. Po předchozím nalití kávové náplně do skořepiny, dolijeme zbylou polovinu náplní-whisky. Dosáhneme dvoubarevného provedení i dvojité chutě.

- pokračování  -


Dnes je pátek pátek 29. března 2024
svátek slaví Taťána, zítra Arnošt

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.