Cukrář.cz

Reklama



Nebezpečné želé cukrovinky na českém trhu zřejmě nejsou

15.05.2002 | Autor: ČZPI | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d
Inspektoři České zemědělské a potravinářské inspekce provedli bleskovou namátkovou kontrolu obchodní sítě. Podle jejich zjištění se v současné době s největší pravděpodobností v českých obchodech nevyskytují želé cukrovinky, které by obsahovaly přídatnou látku E 425 (konjac).


Tato látka, známá také jako "conjac, konjac gum, yam flour nebo glucomannan apod.", se používá zejména v asijských zemích jako zahušťovadlo při výrobě některých potravin. Přidává se také do želé bonbónů, které pravděpodobně způsobily zadušení několika malých dětí v Austrálii, Spojených státech a Velké Británii. Jednotlivé bonbóny různých tvarů se vyrábějí ve velikosti jednotlivě balených pohárků se smetanou do kávy (coffee creamer). Obsažený konjac se na rozdíl od želatiny v ústech jen nesnadno rozpouští a tvar a velikost rosolovitých minipohárků může způsobit, že lehce sklouznou do krku, kde způsobí ucpání.


Australské, americké, kanadské, japonské a některé evropské kontrolní úřady již zakázaly prodej zmíněných cukrovinek. 27.března t.r. vyšlo rovněž Rozhodnutí Komise 2002/247/EC, které vylučuje dovoz a uvádění na trh EU želé cukrovinek, které obsahují látku E 425.


V České republice patří toto aditivum mezi látky v současné době povolené při výrobě potravin. Podle zjištění ČZPI se však jako zahušťovadlo pro cukrovinky vesměs používají jiné látky, např. pektiny nebo želatina a spotřebitelům bezprostřední nebezpečí nehrozí.


ČZPI však přesto upozorňuje na možné ohrožení především malých dětí a starších osob při konzumaci podobných bonbónů nakoupených v zahraničí.



/Daniela Kolejková-tisková mluvčí ČZPI, tel.,fax.: 05/42213038, 0604210269, e-mail: kolejkova@czpi.cz



V Brně, 14.5. 2002


Želé bonbóny mohou být v zahraničí prodávány pod označením např.:
ABC Mini Fruit Bites
Fuji Coconut Flavor Jelly
Healthy Konnyaku Jelly
Jn Jin Konjac Coconut Mini Gel Snack
New choice Mini Fruit Gels
New Century s Choice
Rolin Mango Jelly Cup Troofy Gels


Dnes je čtvrtek čtvrtek 25. dubna 2024
svátek slaví Marek, zítra Oto

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.