Cukrář.cz

Reklama



Špatné jídlo z Polska nejde zastavit. Češi už ale zpozorněli

16.05.2012 | Autor: Zuzana Keményová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d



Dovoz polských potravin prudce stoupá: Po skandálech se špatným polským jídlem jsou ale Češi opatrnější. Podezření hlásí inspekci a někteří už polské jídlo ani nekupují
Zkažená vejce a salmonela byly ve stovkách balení dietních sucharů. Náchodské pekárny je vyrobily z vaječné moučky, která do Česka putovala z nelegální výrobny v městečku Nisko na východě Polska. Jde o případ z letošního dubna, zdaleka však není jediný.
Za poslední půlrok neuběhl měsíc, aby se nevynořil problém s polskými potravinami. Některé byly méně závažné, jako například kakao, které místo kakaa obsahovalo mleté slupky kakaových bobů.
Jiné ale byly vyloženě nebezpečné, jako například kysané zelí a okurky s kyselinou mravenčí, bezlepkové křupky s lepkem nebo málo zmražené drůbeží maso.

Sůl nad zlato?

Zatím největší skandál se ovšem roztočil letos v březnu kolem posypové soli, která může být ve stovkách druhů potravin z Polska. Polské firmy totiž technickou sůl přes deset let prodávaly polským výrobcům potravin.
A protože dovoz potravin z Polska do Česka neustále sílí - nyní přes hranice ročně proudí potraviny za téměř dvacet miliard korun a Polsko je hned po Německu druhým největším exportérem jídla do Česka -, je velmi pravděpodobné, že potraviny s posypovou solí jsou i v českých regálech.
"Posypová a jedlá sůl zdaleka nejsou to samé. V tomhle případě se jednalo o odpad z chemičky," říká Jindřich Pokora, ředitel Odboru kontroly, laboratoře a certifikací Státní zemědělské a potravinářské inspekce (SZPI).
"Je možné, že ta sůl pochází z výroby polychlorovaných plastů a tam vzniká i spousta dalších, velmi nebezpečných látek, jako například rtuť," dodal Pokora.

Češi tlačí, Poláci zarytě mlčí

Skandál s posypovou solí ale zdaleka nezůstal jen mezi potravináři. Naopak nabírá rozměrů mezinárodního sporu. Polská strana totiž zarputile mlčí o tom, jaké typy potravin by mohly nebezpečnou sůl obsahovat. Tématu už se věnuje i premiér Petr Nečas, který na pracovní návštěvě v Polsku vyzval svůj polský protějšek Donalda Tuska, aby situaci vyřešil.
Český ministr zemědělství Petr Bendl hned po vypuknutí aféry ubezpečoval, že s problémem rychle něco udělá a že prosadí, aby Česko mohlo případně dovoz polských potravin zakázat. Což nyní možné není.
"Chceme, aby byla tato možnost v případě, že dojde k ohrožení obyvatel," sliboval Bendl. Prozatím však zůstává jen u silných výroků.
Polská strana se do žádných radikálních kroků nehrne a problémy, které má Česko s polskými potravinami, jako by severní sousedy nijak zvlášť netrápily. A tak už se třetí měsíc jedná v podstatě bez výsledku.
"Jsme znepokojeni nedostatečnou komunikací polských orgánů jak v kauze, která se týká používání technické soli, tak i v kauze s vaječnou moučkou," vzkázal HN Bendl.
Teprve včera ministr oznámil, že polská strana přiznala, že se na český trh mohly dostat závadné cukrovinky, chléb a pečivo. Jestli jde ale o jídlo s technickou solí a jestli je skutečně na českém trhu, to stále ještě Bendlův resort neví. 

Inspektoři mají zpřísnit pravidla

V době, kdy politici nedokážou kritickou situaci kolem závadných polských potravin jednou provždy vyřešit, přichází s vlastním receptem sami inspektoři. "Polsko není schopné zajistit adekvátní kontrolu potravin na svém území. Mají v tom nepořádek," říká Pokora z potravinářské inspekce.
"My chceme prosadit novelu zákona, která by měla kontrolorům pomoci," říká Pokora. Nyní platí, že pokud kontrola najde v regálech zdraví nebezpečnou potravinu, musí prodejce nejen celou šarži výrobku stáhnout, ale ještě několik měsíců poté musí laboratorními testy prokazovat, že další várky jsou v pořádku. "Jenže pokud zjistíme jen závadu v jakosti, prodejce šarži stáhne, nic dál dokazovat nemusí a může třeba stejný výrobek dovážet dál," říká Pokora. A právě to by se mělo změnit. I špatná kvalita bude důvodem dlouhodobého testování daného výrobku. Pokud zákon projde, měl by platit od příštího roku.
Série skandálů s nekvalitním polským jídlem se projevila i v obchodech. Inspektoři letos odebrali už skoro dvakrát tolik vzorků polských výrobků než za celý loňský rok. "Máme od lidí třikrát více podnětů. Lidé začali číst etikety," říká Pokora. A přestože řetězce tvrdí, že zájem zákazníků je stále stejný, výzkumy tvrdí opak. Podle ankety portálu Akcniceny.cz, které se účastnilo přes 900 lidí, už polské jídlo nekupuje téměř polovina z nich.

S přispěním Petra Weikerta

Polské potraviny

Až včera polská strana informovala ministra zemědělství Bendla o tom, že na český trh se mohly z Polska dostat problémové cukrovinky, chléb a pečivo. Tyto závadné potraviny se k nám neměly vůbec dostat. Může jít o potraviny kontaminované technickou solí.

Nakládané okurky s kyselinou mravenčí

Obchodníci je začali stahovat z prodeje 11. dubna. Výrobcem byla firma Produkcyjno - Handlowe "JARYS" Jan Micyk.

Nakládané zelí s kyselinou mravenčí

Šlo o stejnou várku s nakládanými okurkami i o stejného výrobce, tedy firmu Produkcyjno - Handlowe "JARYS" Jan Micyk. Inspektoři zboží našli v řetězci Makro.

Vaječná moučka se salmonelou

Polská společnost Viga Dojutrow nelegálně vyráběla vaječnou moučku, zboží se dostalo i k nám. Suchary diates dovezly Pekárny a cukrárny Náchod, dále je distribuovalo Makro. Na konci dubna je stáhlo z prodeje.

Vepřové klobásy s drůbežím

Lidl prodával frankfurtské klobásy polského výrobce potravin Pikok. Měly být vepřové, obsahovaly ale také drůbeží maso a úlomky kostí.

Kakaový nápoj bez kakaa

Kaufland musel stáhnout instantní kakao, v němž výrobce drahý kakaový prášek nahrazoval mletými slupkami z kakaových bobů. Šlo o nápoj Grande Cocoa drink plus.

Mléko, maso, pečivo

Potravinářská komora se obává, že tyto potraviny mohou obsahovat posypovou sůl. Polská strana dosud nepředala Česku seznam výrobců, kteří posypovou sůl používali.

Drůbeží maso

Inspekce vrátila v polovině dubna do Polska 22 tun málo zmraženého drůbežího masa. Zboží dodávala firma DELICO SP. Z O.O. Rybarzowice.

Bezlepkové křupky s lepkem

Lepku bylo v kukuřičných křupkách dost na to, aby způsobil alergickou reakci. V Česku je distribuovala společnost REJ s.r.o. Planá nad Lužnicí, inspektoři případ odhalili na konci dubna.


Dovoz polských potravin (v mld. korun)


19,8 MILIARDY KORUN

zdroj: ihned.cz


Dnes je pátek pátek 19. dubna 2024
svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.