Cukrář.cz

Reklama



Jak se stát znalcem čokolády: krok druhý

20.2.2008 | Autor: Cloé Doutre-Rousselová | Formát pro tisk | Zaslat mailem | Do oblíbených
fiogf49gjkf0d

Česko navštívila paní Cloé Doutre-Rousselová, francouzská odbornice na čokoládu světového významu.
Svoji knihu "Čokoláda pro znalce"  v české verzi ve vydání Nakladatelství Slovart, která je jejím prvním cizojazyčným překladem, přijela paní Cloé pokřtít do Prahy, kde početný dav zájemců o kakaovou pochoutku se dozvídal o čokoládě tolik pozoruhodností, kolik si možná za svůj život nepřečetl v mnohých odborných publikacích. Žena, jíž je výzkum čokolády tolik, co kovu magnet, se tomuto cukrářskému tmavému zlatu věnuje v plném rozsahu svého života od svých 14 roků, kdy podle jejího tvrzení zkunzumuje denně v průměru 0.5 kg její potravní vášně. Paní Cló bude asi ve věku čtyřicátnice a její postava může konkurovat proslulé modelce  šedesátých let Twiggy, znamenající v překladu do češtiny „Proutek“.
Dnešním vstupem navazujeme na předchozí dva díly s titulkem „Jak se stát znalcem čokolády“, které je možné zadat do vyhledávače na tomto portálu (nahoře na liště vpravo „Hledej“), dnešním druhým vykročením.

Zkuste se jen tak zamyslet nad tím, jakou čokoládu jste kdy měli v oblibě a jak se vaše chuti vyvíjely. Potom si přečtěte, kam by vás měla dovést tato kniha. Ve svých kurzech zaměřených na ochutnávání čokolády začínám vždy besedou u kulatého stolu. Každému účastníkovi položím pár otázek a snažím se sestavit jeho profil z hlediska čokolády. Jak vy byste mně odpověděli na tyto otázky:

Jakou čokoládu máte rádi dnes? Jsou to plněné tabulky, obyčejné tabulky nebo čokoládové bonbony?

Jak jíte čokoládu – samotnou, ke kávě, jako jídlo?

Jaké značky čokolády pravidelně kupujete?

Kdy jíte čokoládu? Jak často? Je pro vás čokoláda odměnou, způsobem jak se zbavit napětí z nudy, nebo něčím jiným?

Máte pocit viny po snědení čokolády, a pokud ano proč?

Jaké druhy čokolády dáváte s oblibou jako dárek? (jsou to tabulky, nebo plněné bonbony)?

Jakou čokoládu jste mívali doma v dětství? Jak se vaše chuť od té doby změnila?

Můžete sníst kousky čokolády a nechat tabulku nedojedenou?

Co ovlivňuje váš výběr čokolády?

Snažíte se poznávat nová jídla, nebo se držíte toho co znáte?

Vyzkoušeli jste některou ze značek uvedených v následné tabulce? Pokud ano, jaký byl váš názor na ně?


Na svých seminářích potkávám mnoho lidí, kteří v životě ochutnali pouze čokolády několik druhů. Obvykle znají jen několik málo značek. A přitom právě oni bývají nakonec nejvděčnější za to, že objevili pravou čokoládu. Objevili novou vášeň, která změnila jejich život k lepšímu.
Vždycky jsem ráda, když se s nimi později někde potkám - ráda šířím znalosti o čokoládě. Zjištění, že jsem někomu dala příležitost poznat obrovskou radost, kterou pro mne čokoláda znamená, mne velmi těší.

Čokoláda na pustý ostrov
Odpověď na otázku, proč má daný člověk rád určitou čokoládu, o tomto člověku hodně prozradí. Často určitá čokoláda vyvolává příjemné vzpomínky. Může to být vůbec první čokoláda, kterou tento člověk ochutnal, nebo čokoláda, o niž se pravidelně dělil s bratrem nebo se sestrou.
Připomíná mu pocit lásky a vzájemnosti. Chuť (a ještě důležitější čich, který zprostředkovává až 90 % chuti) je silně spojena s podvědomím a vzpomínky, které dokáže přivolat, mohou být skutečně zvláštní. Chcete-li poznat čokoládu, musíte pochopit, jaký k ní máte vztah: co vám chutná a proč.
Když si vyjasníme svůj vztah k čokoládě, ptám se účastníků semináře, jakou čokoládu by si s sebou vzali na pustý ostrov. Jakou čokoládu by přibalili do svého zavazadla?
Seznam může obsahovat cokoli, od Cadbury Buttons (poprvé jste je uviděli v balíčku, který jste dostali k narozeninám) po Galaxy, která vám dává sílu při práci na obtížném projektu. Možná už jste objevili intenzivní potěšení z dobré 70% čokolády nebo bohatou chuť oříškové čokolády.
Už jste si asi všimli, že když se soustředíte na ochutnávání čokolády a téměř "posloucháte", co vám každá tabulka může nabídnout, zjistíte, že o čokoládě nestačí říci jenom to, že je "mléčná" nebo "neplněná". Dokonce i 70% čokolády se mezi sebou značně liší. Jakmile si začnete všímat drobných rozdílů, můžete začít sestavovat seznam oblíbených čokolád potřebných "pro přežití" a rozvíjet svoje schopnosti znalce čokolády.

Zkuste si sestavit tento seznam hned. Napadá vás deset různých čokolád, které byste si vzali na pustý ostrov? Až tuto knížku dočtete, vraťte se ke svému seznamu a uvidíte, zda se váš názor změnil.

„Balíček pro přežití“
Lidé se mě často ptají, která čokoláda je moje nejoblíbenější, jako bych mohla říci, že je některá čokoláda lepší než všechny ostatní. Vždycky říkám, že jednotlivá chuť žádné čokolády není lepší nebo horší než jednotlivá chuť nějaké jiné. Můj "balíček pro přežití" neboli seznam čokolád, bez kterých se nemohu obejít, by vašim chutím možná nevyhovoval, ale možná by za několik málo měsíců nevyhovoval ani mým zálibám.
Protože se čokoládou zabývám už mnoho let, je můj seznam dlouhý a jsou na něm čokolády, s nimiž jste se možná dosud nikdy nesetkali. Některé z nich zatím ani nejsou v normálním prodeji.
Mám doma širokou paletu čokolád, abych si mohla vybrat podle momentální nálady, a skutečně nemohu říci, že by jedna z nich byla lepší než ostatní! Stále mám doma alespoň 20 různých čokolád, načatých a znovu pečlivě zabalených, aby si uchovaly své nejlepší vlastnosti. I když samozřejmě nejím každou z nich každý den, neuběhne týden, abych se ke každé z nich nevrátila.
Záleží ale na vaší chuti - na tom, jaký zvláštní význam má určitá čokoláda pro vás. Budete-li se řídit doporučeními v této knize, poznáte postupně stále více a více čokolád, a některé vám budou vyhovovat více než jiné. Zjistíte, že i když vám některá čokoláda zprvu nechutnala, zachutná vám třeba někdy jindy - možná jste při prvním ochutnání na ni neměli správnou náladu. Čím více se o čokoládě dozvíte a čím více čokolád ochutnáte, a s tím, jak se bude vyvíjet váš seznam čokolád do "balíčku pro přežití", tím lépe budete schopni vybrat si čokoládu podle momentální nálady nebo poznat, kdy by vám lépe vyhovovala plněná čokoláda nebo čokoládový bonbon, kousek čokolády Toblerone nebo několik čtverečků nějaké tmavé, náročnější lahůdky.

- pokračování -


Dnes je pátek 3. dubna 2020
svátek slaví Richard, zítra Ivana

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2020 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena.