Cukrář.cz

Reklama



Téma "perníčky-potírání a zdobení"


perníčky-potírání a zdobení
Od: Pája

13.03.2012 21:09:55.
id: 8483.


Prosím o radu, čím potírat jedlé perníčky, aby získaly lesk a zároveň to bylo v souladu s potravinovým právem a hygien.normami a jakou hmotou by se daly zdobit místo klas.bílkovky, aby se předešlo riziku salmonelly.Děkuji.

odpovědět

Nadpis: Re: perníčky-potírání a zdobení
Od: imly

Vloženo: 14.04.2012 9:40:34.
ID: 8601.


Pro lesk se perníčky potírají směsí kuléru a vaječného žloutku. Kulér: do suchého rendlíku nasypte vrchovatou lžíci krystalového cukru a "vařte", dokud se cukr nerozpustí a nezhnědne - zkaramelizuje. Musíte průběžně míchat a pozor, konečná fáze zhnědnutí jde hodně rychle, tak abyste to nespálila. Odstavte ze sporáku a opatrně (prská!) do karamelu nalijte 1-2 lžíce vařící vody a rychle promíchejte a nechte vychladnout (směs by měla mít při chladnutí konzistenci sirupu, raději dejte méně vody a přidávejte). V dobře uzavřené sklenici vám kulér vydrží v lednici i měsíc.
Do 1 žloutku pak přidejte lžičku vody a lžíci kuléru a promíchejte (jemně, aby se vám nevytvořilo moc pěny). Směs pak propasírujte přes sítko (odstraníte tím pěnu a "vlákna" ze zbytku bílku kolem žloutku, které dělají při potírání perníčků bílé šmouhy.) Troubu zahřejte asi na 150 oC. Perníčky širokým štětcem potřete směsí, poskládejte na plech a dejte do trouby asi na 2 minuty. Troubu nechte pootevřenou tak na 15 cm - perníčky nepečete, jen směs musí zaschnout. Pokud se vám zdají málo lesklé, můžete postup s potíráním zopakovat. Pozor: perníčky leštěte nejdříve druhý den po upečení, až jsou "tvrdé". Pokud byste to udělala hned, čerstvě upečený perníček vsákne potírací směs do drobných pórů a vytvoří se vám nepěkné tmavé žilky na povrchu perníčku. Taky mám dobrou zkušenost s tím, že perníčky naskládám jen na půlku plechu a rychle do trouby. Čím kratší je doba mezi potřením perníčku a vložením do trouby, tím líp. Co se týče zdobení, používám bílkovou polevu. Kdesi jsem četla, že někdo zdobil citron+cukr+solamyl, ale nikdy jsem to nezkoušela.

odpovědět


Reagovat k tomtuto tématu

Jméno či přezdívka: 
E-mail: 
 
Název tématu: 
Text příspěvku: 
 
  
 
Upozornění:
Nepoužívejte ve vašem příspěvku odkazy začínající "http://", takovéto příspěvky nebudou zveřejněny!
Tato diskuzní rubrika je vyhrazena všem uživatelům tohoto portálu. Proto žadatelova žádost o poskytnutí informací pouze pro jeho osobu, a to prostřednictvím mobilu, mailu, icq apod. bude vymazána. Stejně tak informace mající reklamní, či komerční charakter nebo příspěvky, které by byly vulgární, urážející či jsou v rozporu s dobrými mravy či platnými zákony ČR.
Dnes je středa středa 24. dubna 2024
svátek slaví Jiří, zítra Marek

Top 5 měsíce

Reklama

Reklama Eiskon

Reklama

Reklama

(c) 2001-2024 Větrník, s.r.o. Všechna práva vyhrazena. Kurzovka.